handboek voor de vinex-jager, zelf maken |

Nrc.nextweek culiklussen: destillatie-apparaat

(meneer staat deze week dagelijks in nrc.next)

Pak hamer, spijkers, betonschaar en lasmasker maar vast uit je vinexschuurtje, deze week gaan we klussen. Culiklussen. Want een beetje kokert kokkerelt niet alleen zijn maaltijden bij elkaar zonder pakjes en zakjes, maar maakt ook zijn kookapparaten gewoon zelf.

Vorige week stond in het teken van drank (gaat het al weer een beetje?). Om de ontwenningsverschijnselen nog even uit te stellen beginnen we met het maken van een destillatieapparaat. De theorie hebben we vorige week woensdag al behandeld, dat scheelt. In twee woorden: lager kookpunt. Zo, je bent weer bij. Misschien komen er nog twee andere woorden in je op: ‘blind worden’ bijvoorbeeld. Of ‘de politie’. Heel relevante woorden, inderdaad. Drank bevat het uiterst giftige methanol. Maak je geen zorgen, zolang je geen spiritus destilleert loop je weinig gevaar. En oh ja, zelf drank stoken mag niet. Niet doen dus.  Of stop Bromsnor een neutje toe.

Materialen voor een simpele destillatiekolom

 • Een emmer
 • Een stugge koperen buis van circa een 75 centimeter
 • Een buigzame koperen buis met dezelfde diameter en een lengte van twee meter
 • Een koperen verbindingstukje voor de twee buizen
 • Kit
 • Een grote pan met deksel (minimaal 5 liter, maar meer liters is meer alcohol)
 • Een boormachine
 • een elektrisch pitje

Boor een gat in de deksel van de pan met dezelfde diameter als de koperbuis. Buig de stugge buis in het midden met een buizenbuigtang in een hoek van ongeveer 60 graden. Één uiteinde steek je door het gat in de deksel. Dicht af met wat kit.  Maak een stuk of vier of vijf windsels in de buigzame koperen buis. Gebruik hiervoor een buigtang of vouw de buis uiterst voorzichtig om iets ronds zoals een boomstronk of dikke tafelpoot. Zorg ervoor dat je zowel aan de boven als de onderzijde een stuk rechte buis over houdt.

Boor onderin de zijkant van de emmer een gat met dezelfde diameter als de buis. Plaats de windsels nu in de emmer en steek het uiteinde door het gat naar buiten. Dicht weer af met kit. Zet de pan op je elektrische kookplaatje en vul hem met goedkope drank. Verbind de koperbuis die uit je pan komt met je koelspiraal middels een koperen verbindingsstuk (te koop bij elke bouwmarkt). Vul de emmer met water. Verwarm je drank rustig. De alcoholdamp zal opstijgen, vervolgens koelen in de spiraal en tenslotte loepzuiver uit je buis stromen.

(Deze handleiding staat in meer detail en met illustraties beschreven in het Handboek voor de Vinex-jager)


0 reacties op “Nrc.nextweek culiklussen: destillatie-apparaat
 1. Zelf neem ik liever de goedkope drank, en lazer deze in de vriezer. Water bevriest bij 0 graden en alcohol bij min 37 graden.
  Vervolgens gaat het ijs in de sapcentrifuge en voilla we hebben een c.a. 24% sterke drank.
  Met dank aan opa Leen.
  😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.


Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

08 dec
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop ‘camembert en brie’ maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

10 dec
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – december 2021 Meerdere dagen

15 dec
Live online workshop pâté en croûte maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

22 dec
Live online workshop charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur

14 jan
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – januari 2022 Meerdere dagen

04 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend