nrc.nextweek culiklussen: solar cooker


(meneer staat deze week elke dag in nrc.next)

Milieuvriendelijk, energie besparend, goedkoop en ver-bijs-ter-end stoer: de solar cooker. Verhit je eten of drinken met slechts de kracht van de zon. Perfect voor je shoestring-vakantie in Namibië. Nog stoerder ben je als je hem zelf maakt. Van een paraplu. Vanzelfsprekend.

Benodigdheden voor een solar cooker

 • Een paraplu
 • Aluminiumfolie
 • Lijm
 • Touw
 • Een blikje, potje of pannetje.
 • tentstokken, of gewone stokken.

Klap de paraplu open en gebruik de lijm om  de binnenzijde van de paraplu met aluminiumfolie te beplakken. Let op: de matte foliekant is de lijmkant. Als je hem netjes beplakt kun je je parabolische zonnereflector (formerly know as paraplu) nog bijna helemaal inklappen. Perfect voor in je rugzak. De steel zit straks een beetje in de weg. Die kun je afzagen. Zorg er wel voor dat de uitgeklapte paraplu nog uit zichzelf open kan blijven staan. Gebruik indien nodig een elastiekje om hem ingeklapt te vervoeren.

Zet je uitgeklapte reflector op de grond, met het midden zo goed mogelijk gericht op de zon. Nu is het zaak het punt te vinden waar de brandende zonnestralen door de parabool samen gebracht worden, daar is het namelijk loeiheet. Die plek kun je berekenen: deel de kwadraat van de straal door vier maal de diepte van je alu-parabool. Komt je keuze voor wiskunde in je eindexamenpakket toch nog van pas. De uitkomst van deze formule beschrijft de afstand loodrecht boven het diepste punt van je paraplu. Helaas gaat deze formule pas volledig op met een perfect beplakte, perfect conische en perfect geplaatste paraplu. En alleen om 12 uur ’s middags, op de evenaar. Onder alle andere omstandigheden moet je jezelf een beetje helpen door met je hand de juiste plek te zoeken. Hot marks the spot. Het te verwarmen voedsel moet precies op deze plek terecht komen.

Bouw van drie tentstokken een forse piramide. Verstevig deze indien nodig met wat touw. Zet de piramide over de zonnereflector  en hang met een touwtje je te verwarmen blikje of pannetje precies in de zojuist ontdekte hotspot. Hoe donkerder je pannetje, des te groter het absorptievermogen. Een simpele truc is om hem te beroeten met een aansteker.

De solar cooker zal nu de inhoud van je potje of pannetje verhitten. Als je een uitgebreide viergangenmaaltijd wilt bereiden moet je je niet vergeten je kookparaplu op de draaiende zon  gericht te houden om de hotspot op z’n plek te houden. Dit apparaat werkt niet alleen in Namibië maar ook gewoon in Nederland. Wel zorgen dat het zomer is en buienradar in de gaten houden.

 1. 1
  follower

  In NL kan je het in twee delen doen: bij regen in de omgekeerde paraplu (oeps zonnereflector) water opvangen, en dit vervolgens bij zon gebruiken om je ei in te koken.

 2. 3
  petrvs

  Of gebruik een vergrootglas (enig ebperking is de grootte van de op te warmen porties, een theelepel per keer lukt aardig dus bijvoorbeeld gourmetmaaltijden).
  Geef je gezelschap op een zonnige dag een stel lepels en wat vergrootglazen, voorzie ze van kleine porties en je bent zomaar een hele dag aan het culi-zonnen.

Geef een reactie