van alles |

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Hongarije roadtrip vanlife

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije, van het Noord-Westen via het Zuiden naar het Noord-Oosten. Wij reden, wij werkten, en wij dronken wijn. En daarover rapporteerden we dan weer hier en op onsvanlife instagram en youtube kanaal. Workation, zou je haast zeggen. Wat een rotleven.

Maar er bleven dingen onvermeld.

Hongaarse gewoontes onbelicht.

Malle Magyar-tjes die wij nog niet genoemd hebben.

Dus here goes:

Wat ons verder opviel in Hongarije

 • Ambulances maken een onwaarschijnlijke hoeveelheid geluid. Letterlijk oorverdovend.
 • Het C-woord leek in augustus 2021 niet te bestaan. Waar wij over de grens in Oostenrijk bij elke benzinepomp fel op onze vergeten maskers gewezen werden, en in Slowakije niet mochten gaan zitten bij de McDonalds, leek in Hongarije de pandemie volledig achter de rug. De Hongaren die we spraken vonden dat ook een beetje belachelijk. Het einde van een pandemie wordt niet bepaald door populistische politiek. Anderzijds: lekker was het wel, even drie weken nergens aan hoeven denken. Terecht of onterecht.
 • Meer ijs dan in landen als Bosnië en Slovenië en van betere kwaliteit.
 • Influencers? Tiktok sterren? Youtubers? Nooit van gehoord. Waar in Amsterdam elke ademteug online wordt gedeeld waren wij in heel Hongarije de enige die af en toe tegen een camera spraken waarmee we op veel verbaasde blikken konden rekenen.
 • Het aanbod van met name gemaksproducten (zoals yoghurtjes, toetjes, chips) in de supermarkt is enorm veel groter dan bij ons. Vreemde gewaarwording, in een tweede wereldland.
 • Hongaars klinkt opvallend als Fins. Dat weten we ook alleen maar omdat we drie seizoenen Sorjonen op Netflix hebben gezien (aardig, maar 3 seizoenen is ook wel genoeg). Overigens bleken we dat goed te hebben ingeschat, de talen zijn daadwerkelijk gerelateerd en vormen samen een miniclustertje, Fins-Oegrische taalfamilie, dat geen relatie heeft met de andere Europese talen.
 • We hebben in drie weken misschien 10 Nederlandse nummerborden gezien.
 • De restaurantporties in Hongarije zijn absurd groot. Maar, over zowel halve porties als doggy bags wordt dan weer niet moeilijk gedaan. Wij aten alle keren halve porties of voorgerechten en haalden dan zelden de eindstreep. #sixpack4life
 • Twee woorden die je onmiddellijk moet leren (fonetisch): ‘sia’ (hallo/dag/doei/tot ziens – casual) en ‘kussennum’ (bedankt). Kom je een eind mee.
 • Jongeren spreken over het algemeen redelijk Engels, zeker in de grotere steden. De oudere generatie en zelfs dertigers niet. Soms een beetje Duits.
 • Het assortiment aan kazen is zeer zeer magertjes.
 • Nog nooit zo veel walnotenbomen gezien als in dit land.
 • De aankleding van McDonalds, van wie wij veelvuldig gedurende enkele uren stroom en internet leenden in ruil voor de aanschaf van een koffie en een portie zoete aardappelpatat is veel luxer dan bij ons. Ruimtelijk, licht, open en met bovendien een veel groter assortiment. Je kunt zeggen over de McDonalds wat je wilt maar hun McFlurries zijn lekker. In Hongarije raakten we verslaafd aan de ‘super McFreeze‘, een soort deconstructed McFlurry met een flinke dot slagroom. Zalig. Waarom is in een armer land de McDonalds zoveel luxer?
 • Net als in de omliggende Oost- en Centraal Europese landen valt er nog ontzettend veel te winnen aan toerisme. Zoveel toeristische attracties, zelf in bekende steden waar alle beschrijvingen louter in het Hongaars waren en waar niemand Engels sprak. Hoe duur of moeilijk is het om dat bordje te laten vertalen?  
 • Een vaderlijke raad aan de treinen: je hoeft de ambulances niet naar de kroon te proberen te steken. Het is geen wedstrijd.

Eén reactie op “Dingen die ons opvielen in Hongarije
 1. Mooi en tegelijk heerlijk verslag van het land van de kurtoskalacs en veel meer!
  Mocht het weer kunnen ga ik zeker eens naar Hongarije

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


csalamádé csípõs Hongaarse ingelegde groente

Csalamádé csípõs – Hongaarse ingelegde groente

Hongaarse csalamádé csípõs, geraspte en gemengde ingelegde groente. Een soort zoet-zure zuurkool van verschillende groenten. Lekker pittig en ontzettend makkelijk en snel te maken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
08 dec
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop ‘camembert en brie’ maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

10 dec
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – december 2021 Meerdere dagen

15 dec
Live online workshop pâté en croûte maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

22 dec
Live online workshop charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur

14 jan
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – januari 2022 Meerdere dagen

04 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

09 feb
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop roodflora kaas maken 21:30 tot 23:30 uur | € 14.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend