van alles |

Csalamádé csípõs – Hongaarse ingelegde groente

In de periferie van de grotere Hongaarse supermarkten kun je kiezen uit koffie drinken, lángos eten, een telefoonhoesje aanschaffen, droge worst kopen en een pot laten vullen met Csalamádé csípõs, ingemaakte groente.

Een verveeld ogende dame zit, spelende op haar telefoon – met nieuw hoesje – achter een selectie van vijf a zes bakken groente in een vloeistof. Denk aan augurken, met witte kool gevulde paprika’s, zuurkool, nog meer paprika’s en gemengde gesneden groente.

Ook in de supermarkt zelf is de selectie van ingemaakte groente groter dan bij ons. En, opvallend zoet. Hoewel we ook wel eens een echt gefermenteerde zoute augurk hebben weten te ontfutselen aan een der zuchtende dames, was het merendeel van de groentevarianten zoetzuur, met een nadruk op het eerste deel.

Onze favoriet binnen deze varianten was de csalamádé csípõs, fijn geraspte en gemengde ingelegde groente. Een soort zoet-zure zuurkool van verschillende groenten, vaak met een aangenaam pitje erin. Perfect vanlife voedsel, want door de hoge zuurgraad bederft het niet snel als de koelbox de 35 graden buiten niet kan bijbenen. De neutrale smaak past overal bij en zoet-zuur is altijd lekker. Hoewel het wat ons betreft wel ietsje minder zoet zou mogen.

Droge worst, pasta en ingemaakte groente: zo overleven wij het wel een poosje onderweg.

Zelf maken van csalamádé csípõs is helemaal niet moeilijk. Het vereist minder achtergrondkennis dan het fermenteren van groente.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept

Misschien vind je dit ook leuk

Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.


Hongarije vlog – 1

Meneer Wateetons is op reis. Door Hongarije. Met de tips die hij van jullie kreeg in zijn kontzak doorkruist hij de poesta en struint hij kraampjes af in Budapest. En hij slaapt natuurlijk langs de kant van de weg, in zijn bus. Althans. soms moet hij zich verlagen tot 5 sterrenhotels. Check zijn vlog voor meer info over dit leed.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
17 sep
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

24 sep
Wateetons Wilde weekend in Zweden – september 2021 Meerdere dagen | € 99

29 sep
GRATIS live online workshop ‘grillworst maken’ 20:30 tot 22:00 uur

13 okt
CULICOLLAB: MENEER WATEETONS X NILS KOSTER – LIVE ONLINE WORKSHOP GOUDSE KAAS MAKEN 20:30 tot 22:00 uur | € 14.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend