recept, zelf maken |

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Hongaarse lángos recept

Als vanlifers is onze reismotivatie opgedeeld in 21% avontuur, 17% natuur, 22% ontspanning en 40% uit nieuwe dingen kunnen proeven. Bij benadering. ⁠In Hongarije besteedden we dan ook veel van onze tijd (laten we zeggen 40%) aan het inspecteren van supermarktschappen en het evalueren van eettentjes. Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De communistische getto-pizza. Hier een recept.

Wat is lángos?

De wiki beschrijving van lángos luidt: ‘een traditioneel Hongaars gebakken platbrood van zacht deeg.’ Door je oogharen heen klopt dat misschien wel. Als je ‘gebakken’ leest als ‘langdurig ondergedompeld in heet vet’.

Lángos is gefrituurd dus.

Belangrijk detail.

Die krokant gefrituurde bodem beleg je vervolgens met om het even wat, er zijn oneindig veel variaties mogelijk. De klassieker, de oerlángos wordt belegd met knoflook, geraspte kaas en zure room. Schapenkaas is ook erg populair.

Zelf noemen de Hongaren het een ‘communistische pizza’. Ergens beseffen ze zelf blijkbaar ook wel dat het geen culinair hoogstandje is. Maar ze zijn er dol op. Als gulýas het Hongaars nationaal gerecht is, dan is lángos de nationale snack.

Je koopt lángos werkelijk overal: markten, stranden, openluchtevenementen, restaurants of fastfoodzaken. Ze zien het als een feestelijk, zomers gerecht. Na een dag bakken in de zon aan het Bálatonmeer nog even lekker een lángosje pakken en vervolgens naar huis om een bord stoofpot met knoedels te eten. Ondanks de nogal hoge caloriedichtheid geldt lángos niet als een volwaardige maaltijd, maar als een snackje.

Wij deelden er één, en aten die voor de helft op.

In ongerelateerd nieuws: het sterftecijfer door hart en vaatziekten van de Hongaren behoort tot de hoogste van Europa.

Lángos eten in Budapest

Geschiedenis van lángos

De meningen over de oorsprong van lángos lopen uiteen. Sommigen menen dat het in de Hongaarse keuken werd geïntroduceerd tijdens de Turkse bezetting, terwijl anderen een Romeinse oorsprong vermoeden. Kan allemaal. Met een roerige geschiedenis van bezettingen kent de keuken van Hongarije veel vreemde invloeden.

Dat frituren is trouwens niet Turks cq. Romeins. Oorspronkelijk was lángos meer een pizza of flammkuchen: superkort gebakken in een houtoven die na het opstoken nog te heet was om er brood in te bereiden. Het frituren is een tamelijk recente innovatie uit de jaren ’50 en de huidige populariteit begon veertig jaar geleden in de jaren ’70. Vandaar misschien dat er tegenwoordig een vettig communistisch randje aan de pizza kleeft.

De volvette getto-pizza gaat in populariteit de chimney cake (kurtos kalacs) achterna en wint ook buiten Hongarije aan terrein. Hij is tegenwoordig verkrijgbaar in Oostenrijk en Tjechië en meer recent is het zelfs de plas over gezwommen naar Australië en Nieuw-Zeeland. Vet drijft.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

18 sep
Live online workshop “natto maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

21 sep
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 199

16 okt
Live online workshop “rook- en knakworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp