recept, zelf maken |

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Hongaarse lángos recept

Als vanlifers is onze reismotivatie opgedeeld in 21% avontuur, 17% natuur, 22% ontspanning en 40% uit nieuwe dingen kunnen proeven. Bij benadering. ⁠In Hongarije besteedden we dan ook veel van onze tijd (laten we zeggen 40%) aan het inspecteren van supermarktschappen en het evalueren van eettentjes. Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De communistische getto-pizza. Hier een recept.

Wat is lángos?

De wiki beschrijving van lángos luidt: ‘een traditioneel Hongaars gebakken platbrood van zacht deeg.’ Door je oogharen heen klopt dat misschien wel. Als je ‘gebakken’ leest als ‘langdurig ondergedompeld in heet vet’.

Lángos is gefrituurd dus.

Belangrijk detail.

Die krokant gefrituurde bodem beleg je vervolgens met om het even wat, er zijn oneindig veel variaties mogelijk. De klassieker, de oerlángos wordt belegd met knoflook, geraspte kaas en zure room. Schapenkaas is ook erg populair.

Zelf noemen de Hongaren het een ‘communistische pizza’. Ergens beseffen ze zelf blijkbaar ook wel dat het geen culinair hoogstandje is. Maar ze zijn er dol op. Als gulýas het Hongaars nationaal gerecht is, dan is lángos de nationale snack.

Je koopt lángos werkelijk overal: markten, stranden, openluchtevenementen, restaurants of fastfoodzaken. Ze zien het als een feestelijk, zomers gerecht. Na een dag bakken in de zon aan het Bálatonmeer nog even lekker een lángosje pakken en vervolgens naar huis om een bord stoofpot met knoedels te eten. Ondanks de nogal hoge caloriedichtheid geldt lángos niet als een volwaardige maaltijd, maar als een snackje.

Wij deelden er één, en aten die voor de helft op.

In ongerelateerd nieuws: het sterftecijfer door hart en vaatziekten van de Hongaren behoort tot de hoogste van Europa.

Lángos eten in Budapest

Geschiedenis van lángos

De meningen over de oorsprong van lángos lopen uiteen. Sommigen menen dat het in de Hongaarse keuken werd geïntroduceerd tijdens de Turkse bezetting, terwijl anderen een Romeinse oorsprong vermoeden. Kan allemaal. Met een roerige geschiedenis van bezettingen kent de keuken van Hongarije veel vreemde invloeden.

Dat frituren is trouwens niet Turks cq. Romeins. Oorspronkelijk was lángos meer een pizza of flammkuchen: superkort gebakken in een houtoven die na het opstoken nog te heet was om er brood in te bereiden. Het frituren is een tamelijk recente innovatie uit de jaren ’50 en de huidige populariteit begon veertig jaar geleden in de jaren ’70. Vandaar misschien dat er tegenwoordig een vettig communistisch randje aan de pizza kleeft.

De volvette getto-pizza gaat in populariteit de chimney cake (kurtos kalacs) achterna en wint ook buiten Hongarije aan terrein. Hij is tegenwoordig verkrijgbaar in Oostenrijk en Tjechië en meer recent is het zelfs de plas over gezwommen naar Australië en Nieuw-Zeeland. Vet drijft.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.


Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge worst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 dec
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop ‘camembert en brie’ maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

10 dec
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – december 2021 Meerdere dagen

15 dec
Live online workshop pâté en croûte maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

22 dec
Live online workshop charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

14 jan
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – januari 2022 Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend