zelf maken |

nrc.nextweek culiklussen: kuiloven

(meneer staat deze week elke dag in nrc.next)

Aflevering vier uit de serie klussen met kokerts: de kuiloven. Ideaal voor de Weber- en kampvuurmoede kampeerder. Eindelijk iets origineels, iets nieuws! Of juist niet, eigenlijk. De kuiloven is namelijk een van de oudste, een meest wijd verbreide kookmethoden die er bestaat. Iedereen heeft hem wel eens uitgevonden, van de Maori’s tot de Maya’s tot de Marokkanen.  Daar kan jij, naast de stacaravan, ook nog wel bij.

Het is wel een beetje een tijdrovende bereidingswijze. Als je stipt om zes uur de andere campinggasten wilt verbijsteren met je ondergronds gegaarde speenvarken doe je er goed aan om reeds voor het middaguur de spade ter hand nemen.

Instructie voor een kuiloven

 • Een lapje grond
 • Een schep
 • Hout of houtskool
 • Stenen (optioneel)
 • Aluminiumfolie

Graaf een kuil. De grootte is afhankelijk van je bereidingswensen. Een kippenborstfiletje vereist vanzelfsprekend minder ruimte dan een geitenbout. Maar je gaat niet zes uur wachten op een kippenborstfiletje. Dat moge duidelijk zijn. Je buren zien je aankomen. Dagenlang het lachertje van de minisupermarkt.

Nee, een kuiloven is voor massa. Hele dieren, bij voorkeur. Een forse zalm, een kreeft, een speenvarken of lam. Of anders toch zeker een mooie fricandeau. 75 x 75 x75 centimeter  is een respectabele kuilmaat. Bekleed dit vers gedolven amateurgraf met stenen. Die houden straks de hitte mooi vast. Voor de zijkanten zijn oude dakpannen goed geschikt. Er zijn echter ook kuilvarianten die het alleen met smeulend hout of kolen doen. Kan ook.

Vul je oven met gesprokkeld hout of een paar zakken houtskool en steek de brand erin. Laat lekker uitfikken. Dit kan even duren. De smeulende resten kun je laten liggen of verwijderen. Laat ze in ieder geval liggen als je geen stenen gebruikt. Verpak je vlees of vis, eventueel opgeleukt met kruiden, groenten of knollen grondig in aluminiumfolie. Heel authentiek is ook het gebruik van bananenbladeren of zeewier. Dat stoomt meer dan dat het roostert. Als campingalternatief kun je natte kranten (maar niet de nrc.next natuurlijk) gebruiken. Leg het te garen pakketje op de hete stenen. Leg er ook een paar stenen bovenop. Neem opnieuw de spade opnieuw ter hand, dicht je kuil en wacht rustig drie of vier uur alvorens je gegaarde godenspijs weer op te graven.

Als je nog weet waar het gat zat, tenminste.


0 reacties op “nrc.nextweek culiklussen: kuiloven
 1. De zeug ontsnapte ternauwernood
  aan een culinaire sudderdood
  want ondank’s graver’s diepe karbonaadverlangen
  was ze voor dat gaatje niet te vangen

 2. Graaf er een twwede gaatje naast en een tunneltje tussen beide gaten en je hebt een luchtaanvoer-gat…..maak dezwe mooi klein en je vuurtje zingt van plezier:lol:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.


Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
16 sep
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

05 okt
GRATIS live online workshop “grillworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

08 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 179.00

12 okt
Live online workshop “bier brouwen voor beginners” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

26 okt
Live online workshop “‘nduja maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 nov
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

16 nov
GRATIS live online workshop “mexicano’s maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend