van alles, Wateetons Testkeuken |

Wateetons testkeuken: de Philips Airfyer

Na het eclatant succes van meneers Robustrecensie en de navolgende plafondversplinterende kwartaalcijfers besloot meneer Philips meneer Wateetons nogmaals met een testapparaat de verblijden: de Airfryer.

Hm, de Airfryer. Waar ken ik die naam van? Oh ja, van Tefal. Daar heet hij de Actifry. Zoek de verschillen. Beide apparaten zetten zich in de markt als gezond alternatief voor de frituurpan. Vandaar de ‘fryer’ in de naam en de prominente plaats van frietjes, maar dan met 80% minder vet, in de reclamecampagne.

Wist je dat je met de Air Fryer de allerlekkerste frietjes maakt? Geheel zonder olie en dus heel erg gezond! Daarnaast heb je met de Air Fryer van Philips geen last meer van vieze luchtjes en hij is ook nog eens gemakkelijk schoon te maken!

Wat dit model van Philips nou zo bijzonder maakt is de gepatenteerde Rapid Air-technologie. Hiermee maak je de smakelijkste frietjes die tot 80% minder vet bevatten dan frietjes uit een normale friteuse!

Maar, de Airfryer kan meer en het apparaat wordt geleverd met een boekje met allerhande patatoverstijgende recepten, van kip tot muffins.

En dankzij de unieke combinatie van snel circulerende hete lucht en een grillelement maak je snel en gemakkelijk allerlei heerlijke gerechten klaar. Denk aan kip, vlees en andere hapjes.

Uiterlijk/eerste indruk

De Airfryer oogt zacht, eivormig. Veel plastic. Duidelijk geen onderdeel van de Robust serie. Het bevat een uitschuifbaar metalen mandje waarin de ingrediënten in moeten. Het mandje kan 800 gram frieten of anderszins bevatten. Daarboven zit, nauwelijks zichtbaar, een verwarmingsspiraal en een ventilator. Onder het mandje is de bodem apart gevormd, in een soort spiraalvorm. De Airfryer verwarmt tot 200 graden en de timer is tot een half uur instelbaar. Wanneer het apparaat aanstaat hoor je de ventilator duidelijk. Een beetje alsof de Airfryer elk moment kan opstijgen. De handleiding zegt er niks over, maar voor de zekerheid legde meneer een paar bakstenen op het electriciteitssnoer. De Airfryer is snel op temperatuur, binnen vijf minuten naar 200 graden. Bij deze temperatuur wordt de buitenkant warm, maar niet van vingerverbrandend heet.

Patat

Meneer ging aan natuurlijk meteen met patat aan de slag. Koolhydraten voor de wetenschap! Hij koos voor een zak patat uit de diepvries. Na ongeveer 12-15 minuten op 200 graden was de patat gereed. Mevrouw Wateetons vond de frites ogen als ovenpapat. Daar was meneer het wel mee eens. Net iets te knapperig aan de buitenkant, met een ongelijke bruining. Zo smaakte ze ook. Net iets te krokant en een beetje droog. Een patathulsje met weinig erin. Dochter Wateetons (6) vond ze echter “hmmmmm jammie, nóg lekkerder dan bij de Febo!”

In een tweede patatproefsessie werden diepvriespatatjes uit de airfryer vergeleken met diepvriespatat uit de oven. Blind. Beide werden volgens de respectievelijke instructies klaargemaakt. De Airfryerpatat was beduidend sneller klaar. Twee van de drie respondenten prefereerden zonder op de hoogte te zijn van de bereidingswijze de patat uit de Airfryer boven die uit de oven. “Nét iets lekkerder”, “steviger”, “iets zoet”  en “smaakt meer naar patat” werd opgetekend. De derde respondent, dochter Wateetons, gaf dit keer de voorkeur aan de patat uit de oven. Hoe deze zich verhield tot de Febofrieten vermeldde ze niet .

Tenslotte maakte meneer, hij hoorde de rechtgeaarde culi’s onder u al tandenknarsen, wat patatjes van verse aardappel. Mét schil. Dat werkte prima, ze werden in een 12-15 minuten erg lekker. Zeker nadat meneer ze eerst met wat olie besprenkelde.

Conclusie patat: de Airfryer is een oventje. En maakt ovenpatat. Prima ovenpatat, maar ovenpatat.

Bitterballen


Geen frituurpan zonder bitterballen. Meneer kocht een doosje diepvriesbitterballen van Van Dobben en liet de Airfryer zijn ding doen. En nogmaals, en nogmaals en nogmaals. Verschillende temperaturen of baktijden maakten geen enkel verschil. Het resultaat was teleurstellend: bleke, consequent uit elkaar vallende onaantrekkelijke bitterbaldroefenis. Hier werd overigens de functie van de raar gevormde bodem duidelijk, blijkbaar doet deze de lucht bewegen waardoor de ingrediënten in het mandje gaan bewegen en van alle kanten verwarmd worden. Slim. Meneer hoorde de bitterballen vrolijk (of droef eigenlijk) door het apparaat hupsen. Misschien dat dat ook bijdroeg aan de lekkage.

Conclusie bitterballen: FAIL. Epic FAIL.

Groenten

Meneer roosterde ook nog wat groenten in zij fryertje. Dubbelgezond immers, weinig vet, geen vitamines die weggoten worden met het kookwater. De tomaatjes werden lekker, wortelen heerlijk zoet en courgetteblokjes smakelijk en aantrekkelijk ogend.

Conclusie groenten: Dat werkt prima. Zeker als je ze van te voren met wat olie besprenkeld.

Pizza

Langzaam drong zich het besef op dat meneer hier te maken had met een klein heteluchtoventje. Niets meer en niet minder. Dus besloot hij er ook maar eens een pizzaatje in de bakken. Of althans, een punt. Meer past er niet in. Check. Werkt ook.

Conclusie pizza: Het is een oven. En in een oven kun je pizza maken. Ook in deze oven.

Kruidnoten

Tenslotte: oven? Kruidnoten! Het was per slot van rekening Sinttijd. 20 minuten op 150 graden later kwamen de kruidnoten geheel volgens de regelen der smaak uit meneers gezonde frituurpan hete lucht oventje.

Conclusie kruidnoten: U snapt het nu wel zo’n beetje toch?

Wateetons eindoordeel

De Airfryer is geen gezonde frituurpan, maar een heteluchtoven. En doet dus dingen die je ook in een heteluchtoven kunt doen (ovenpatat bakken, groenten roosteren), dingen wel je in frituurpan niet kan (kruidnoten of een cake bakken) en dingen niet die een frituurpan juist wel doet (bitterballen maken). Is er dan helemaal geen voordeel ten opzichte van een heteluchtoven? Toch wel: de Aifryer heeft beduidend minder opwarmtijd nodig (in 5 minuten versus 15 minuten naar 200 graden), zorgt voor een kortere bereidingstijd en gebruikt daardoor beduidend minder tijd en energie dan je oven. De ovenpatat werd bovendien door het Wateetons smaakpanel als (licht) superieur beoordeeld ten opzichte van patat uit de oven. Mogelijk heeft dat wat te maken met de circulerende lucht. Zoek je dus naar een gezond 1 op 1 alternatief  voor de frituurpan dan ben je met de Airfryer, en met de Actifry ongetwijfeld ook, niet aan het goede adres. Ik denk ook niet dat dat bestaat, maar ik nodig Philips en consorten van harte uit deze alsnog te ontwikkelen. Zoek je een klein handig en zuinig oventje dan is de Airfryer een prima keuze.

 


0 reacties op “Wateetons testkeuken: de Philips Airfyer
 1. Hebben de airfryer nu bijna 2 jaar en zijn zeer tevreden.
  Ook ver- & opwarmen van Indonesische pasteitjes, kroketten, loempia’s, vissticks en kibbeling etc. gaan allemaal uitstekend & practisch reukloos.
  Overtollig vet druipt netjes in de opvangbak en die kan mooi samen met het draadmandje in de afwasmachine.
  Koop hem in het zwart en je houd zo een mooie apparaat op het aanrecht.
  De witte versi smet snel en verkleurt toch iets na verloop van tijd.
  Puik stukje keukenvernuft. Pling-Pling (Philips reclame belletje :-))

 2. Kent iemand of heeft iemand ervaring met de Airfryer van AI&E? Ik heb het apparaat al een paar jaar maar vanwege veel verhuizingen n nog nooit gebruikt en de gebruiksaanwijzing is verdwenen.
  Graag hulp!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp