experimenteerdrift |

oh oh algarrobo, mooi verdikkingsmiddel achter de duinen

In het Spanje waar meneer nog wel eens een weekje verblijft groeien een paar gigantische Johannesbroodbomen, Algarobbos in het Spaans. De rijpe peulen van deze boom, die direct uit de stam en takken groeien, zijn erg zoet. Je kunt ze direct van de tak, als een soort snoepgoed eten. Al is hubbabubba lekkerder. De stukje-Spanje-pony’s aten ze graag. Zo graag zelfs dat ze ze inmiddels niet meer kunnen luchten of zien. De zaden uit de peul zijn keihard, en allemaal precies even zwaar: 0,2 gram. Dusdanig precies dat ze vroeger gebruikt werden om goud af te wegen. Het schijnt dat het binnenkort opnieuw vast te stellen gewicht van de kilo vastgesteld gaat worden als een vast aantal johannesbroodpitten. Heb ik horen zeggen. Het meest gebruikte product van de johannesbroodboom is het johannesbroodpitmeel. De gemalen gekiemde zaden worden als verdikkingsmiddel gebruikt (E410). De peulen verdwijnen in diervoeder , in konijnenvoer kom je ze in brokjes gemalen tegen, maar je kunt er ook drank van stoken of een thee/koffie/chocolademelk-achtige drank van maken.

Dat wilde meneer wel eens meemaken. Hij nam een handje peulen mee naar zijn buitenhuis, brak ze in stukken, ontpitte ze en vermaalden ze met de staafmixer tot gruis. Echt fijn werd het niet, daarvoor waren de peulen wat te zacht. Met zijn percolator maakte hij een fijn potje café algarrobo. Het smaakte niet verkeerd, suiker niet nodig. Echte koffie is lekkerder. Of thee, of chocomel. Of hubbabubba. Maar de oorlog zou meneer er wel mee overleven.

De pitten dan. Die kostten meneer staafmixer meer moeite. Keihard waren ze en meneers goedkope buitenhuisstaafmixer is dat niet. Er bleven rare, halfdoorzichtige en verschrikkelijk taaie plakjes over. Meneer mengde ze met wat water en wachtte. Lang. Maar het werd niet dik. Het zal met de maling te maken hebben. Pech. Maar meneer had bij nader inzien toch al niet zo’n verschrikkelijke behoefte aan dikgemaakt kraanwater.

Weer wat geleerd. Nu een hubbabubba.


0 reacties op “oh oh algarrobo, mooi verdikkingsmiddel achter de duinen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
17 jul
Besloten – Wateetons Werkplaats – workshop quiz zomer 2024 20:30 tot 21:30 uur

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

18 sep
Live online workshop “natto maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

16 okt
Live online workshop “rook- en knakworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp