Meneer bezoekt de Landmarkt

Meneer bezoekt de Landmarkt


Voorzichtig ontspruiten groene sprietjes in de culinaire woestijn die Amsterdam-Noord heet. Eén daarvan is de Landmarkt. Or is it?

Meneer verheugde zich er al lange tijd op. Een heuse boerenmarkt in Amsterdam-Noord. Fraai gelegen in Schellingwoude in het voormalige tuincentrum Bert Pols. Op fietsafstand van zowel meneer (belangrijk) als Amsterdam-Oostenaren en een Ijburger met conditie (who cares).

Volgens Landmarkt is Landmarkt:

… een overdekte marktplaats met lekker en goed eten voor iedereen. We selecteren zelf de beste producten. Zoveel mogelijk van boerderijen en producenten uit de buurt. Bij Landmarkt koop je producten direct van de producent. Hierdoor kunnen we de lekkerste verse producten verkopen tegen concurrerende prijzen.

Het filmpje op Foodtube, evenals eerste tam-tam berichten gaven echter een ander beeld, wat bevestigd werd toen meneer zelf binnentrad. De eerste indruk was niet ‘marktplaats’ maar ‘supermarkt’. Met het gewone grootgruttersassortiment: Senseo, Jillz en Knorr’s Wereldgerechten (nu in de aanbieding!). Gelukkig was er ook een mooie bakker. En een geweldige visafdeling en redelijke kaasboer. De groenteafdeling (boeren uit de buurt!) bestond dan weer voor zeker tweederde uit ingevlogen sperziebonen en tomaten. Wel bevatten veel schappen naast het reguliere supermarktassortiment ook enkele biologische of lokale producten. Meer dan je in de c1000 of de Lidl treft, zoals heerlijke melk van Buijs in Oostzaan of schapenkaas van De Dikhoeve in Ransdorp. Maar te weinig, naar meneers smaak. Net zoals de hoeveelheid delicatessen en kwaliteitsproducten. Waarom alleen Stegeman worsten? Waarom alleen supermarktbiertjes? Op de Landmarkt komen vast hordes verwende meneeriaanse dertigersyuppen af. Die willen geen Stegeman. Die willen lekkere worsten. Toch? (Zeg alsjeblieft ja). En bij gebrek aan uit de buurt (wat in het geval van worst zelfs niet zo is) desnoods uit verweggistan.

Maar, meneer wil ook niet te negatief doen. De jaren maken hem mild*. Hij heeft er een supermarkt bij. Waar hij geweldige vis, lekker brood, prima kazen en een wortel zonder foodmiles kan kopen. En een sixpack Jillz voor mevrouw en een blik soep met ballen voor een zwak moment. De Landmarkters zeggen bovendien binnenkort met meer lokale boeren in zee te zullen gaan. En meneer heeft een enquête ingevuld. Dus wie weet. Meneer geeft ze voorlopig het voordeel van de twijfel.

De Jéééhs:

 • verse vis
 • lekker brood
 • redelijke kaasboer
 • all round supermarkt voor de meeste dagelijkse boodschappen
 • je kunt er een hapje eten
 • biologische en lokale producten
 • bij meneer in de buurt

De mwoahs:

 • all round supermarkt voor de meeste dagelijkse boodschappen
 • relatief weinig biologische en lokale producten
 • weinig delicatessen
 • Aldi-achtige uitstraling
 • beeld dat op de website geschetst wordt strookt niet met beleving in de winkel

 

*(maar niet minder woest aantrekkelijk)

 1. 3
  Meneer Wateetons

  @boerenfluitjes. Ik zie het. Eens: wat ze zeggen en uitstralen komt niet overeen met de werkelijkheid
  @kees. Pak van mijn hart!

 2. 6
  Karlijn

  Beste mensen,
  Landmarkt gaat om lekker eten en dat bereikbaar maken voor iedereen. Daarbij denken we ook aan de prijs. En ja, het assortiment kan spannender. Dat gaat ook gebeuren. We zijn begonnen maar nog lang niet klaar. Opbouwende kritiek is zeker welkom, daar kunnen wij nl mee verder. Maar wat er nu staat is toch zeker niet mis!

 3. 7
  Hannie

  Oschoon ouder dan meneer was ik na mij bezoek wat minder mild. Zie: http://taalkeuken.blogspot.com/2011/04/het-land-in.html
  Maar misschien heeft meneer wel gelijk in zijn mildheid; ik ga zeker weer kijken op een moment dat er meer lokale lekkernijen in het seizoen zijn.
  Misschien is wel het grootste probleem dat de verwachtingen door alle berichten vooraf te hoog gespannen zijn. Ik had een heel ander beeld, die normale supermarkt had ik dus niet echt niet verwacht. En ik moet er twee bruggen voor over fietsen. Fiets ik de andere kant uit dan ben ik net zo snel bij Vishandel Tel op de Kloveniersburgwal en op zaterdag op de boerenmarkt op de Nieuwmarkt. Of bij de Marqt. in de Utrechtse straat. Of heel veel sneller op woensdag op de biologische markt op de van Eesterenlaan en zonodig 1 minuut later bij de AH of C1000 voor “normale” boodschappen”. En die C1000 heeft wel IJbier. En de Turkse winkel op de Van Eesterenlaan heeft soep van De kleinste soepfabriek. En verse kruiden. Misschien heb ik het gewoon te goed…

 4. 9
  jeannette

  Na deceptie (zie alle punten boven), toch redelijk bijgedraaid, want o.a. lekkerste makreel ever! En heerlijke broodjes in de proeverij. Maar zeker, een goede ambachtelijke worst is een absolute noodzaak in een zaak zoals deze. (Zie Marqt!!) En aub ambachtelijke vleeswaren ipv voorverpakt geperst vlees, meer biologische groente en fruit van lokale boeren en meer keus olijfolie?

 5. 10
  ilona

  de kaas- en visafdeling van de winkel zijn ok. maar het restaurant…. zelden zo slecht gegeten… ook een hoop misleiding wat betreft menukaart en wat je uiteindelijk op je bord krijgt.: (

 6. 11
  frederika

  het is gewoon een supermarkt maar dan anders
  en het etiket boerenmarkt verdienen ze niet want ze hebben
  bijna niets biologisch
  ik vindt het gewoon een nepzooi
  alleen de slager en de viswinkel zijn de moeite waard
  maar voor de rest hebben ze weinig dat je zegt wauw
  en dat restaurant heb ik een keer een broodje gegeten
  tjee wat een zagerein hielp ons en toen kreeg ik ook nog eens oude verse jus en een broodje waar gewoon wat zuurkool op gegooid was zonder het te laten uitlekken bah ik ga er noiit meer naartoe wat een stomme winkel
  leuk geprobeerd maar de verkeerde spullen in huis
  ga wel naar de biologische winkel veel lekkerder

Geef een reactie