experimenteerdrift, Over worst, recept |

Watveegtons

U kent meneer waarschijnlijk als hyperworstivoor die met vijf hema rookworsten om zijn nek, een fuet achter de oren en een halve leverworst op niet nader te noemen plaats reeds bij het krieken van de dag aan zijn molen staat te draaien. Toegegeven, daar heeft hij het dan ook wel een beetje naar gemaakt. Maar alsof dagen die ‘krieken’ op zichzelf al niet beangstigend zijn, schrikt hij recentelijk steeds vaker zwetend, met een pijnlijke rechterarm en onduidelijk beherkomste mantra “een mens kan niet leven van dierlijk vet alleen” in de oren wakker.  Met wat extra peterselie of venkel in zijn worst wist hij dergelijke gevoelens meestal wel te onderdrukken, maar toen hij afgelopen week zelfs midden in de nacht met kloppende borstkas wakker lag besloot hij tot een radicale stap: vegetarische worsten.

 • 250 gram gare bonen of erwten naar keuze (kikkererwten, kidneybonen, wat u wenst). Geen tofu gebruiken, dat wordt korrelig en niet lekker.
 • 2 eieren
 • 50 gram bloem
 • 4 gram zout
 • een snufje peper
 • een kunstdarm, te halen bij je slager (meneer had ze gelukkig al in huis want alleen de aanblik van een slagersetalage doet hem momenteel al naar een zakje grijpen. Adem in, adem uit.).
 • Kruiden naar keuze. U kijkt maar.

Hak de bonen of erwten met de keukenmachine zo fijn als u wenselijk acht.  Voeg de overige ingrediënten toe. Meng goed, met de hand of met de keukenmachine. Laat de kunstdarm enkele minuten weken in wat lauw water. Vul de darm met behulp van een lepel. Minder luchtbellen is beter. Bind af met wat keukentouw en pocheer de worst gedurende een half uurtje in water van 80-90 graden. Dat is water waar zich nét geen belletjes vormen. Laat afkoelen onder de kraan. Serveer koud of heropgebakken in plakjes, of leg hem in z’n geheel onder uw kussen voor een mantra- en zweetvrije nachtrust.


0 reacties op “Watveegtons
 1. Meneer, schrijft u ook eens over het kweken van oosterse spruitgroente, of het telen van krulsla in de bloembak. En dan dressings! Zelfgemaakte honing-mosterd-dressing, dressing met zelfgemaakte rozen-essence, er is zoveel spannends en wilds te ontdekken!

 2. Vegaworsten, leuk! Je zou het niet zeggen maar meneer mag ook vegetariërs tot zijn gevolg rekenen (nou ja, ik ben meer een vagetariër, ik eet heel soms nog wel vlees). En nog een sojavrij recept ook, daar ben ik erg blij mee want vegaworsten uit de winkel bevatten altijd soja en daar krijg ik rode jeukende bultjes van (wat mijn beoogde vegetariërschap er niet eenvoudiger op maakt). Ik ga dit uiteraard proberen, maar ik vraag me wel af of een worst van kikkererwten niet erg naar humus smaakt?

 3. Toejuichen natuurlijk, zo’n initiatief, maar waarom moeten niet-vleesproducten zo vaak lijken op vleesproducten? Nu heeft meneer de kans er eens een andere draai aan te geven, wordt het toch weer een worst, of zal dat ‘m worst wezen?
  Ik zin op het omgekeerde, maar kom dan op een vleesroosje, en da’s natuurlijk ook weer niet de bedoeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.


varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

08 dec
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop ‘camembert en brie’ maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

10 dec
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – december 2021 Meerdere dagen

15 dec
Live online workshop pâté en croûte maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

22 dec
Live online workshop charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur

14 jan
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – januari 2022 Meerdere dagen

04 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend