Watveegtons

Watveegtons


U kent meneer waarschijnlijk als hyperworstivoor die met vijf hema rookworsten om zijn nek, een fuet achter de oren en een halve leverworst op niet nader te noemen plaats reeds bij het krieken van de dag aan zijn molen staat te draaien. Toegegeven, daar heeft hij het dan ook wel een beetje naar gemaakt. Maar alsof dagen die ‘krieken’ op zichzelf al niet beangstigend zijn, schrikt hij recentelijk steeds vaker zwetend, met een pijnlijke rechterarm en onduidelijk beherkomste mantra “een mens kan niet leven van dierlijk vet alleen” in de oren wakker.  Met wat extra peterselie of venkel in zijn worst wist hij dergelijke gevoelens meestal wel te onderdrukken, maar toen hij afgelopen week zelfs midden in de nacht met kloppende borstkas wakker lag besloot hij tot een radicale stap: vegetarische worsten.

 • 250 gram gare bonen of erwten naar keuze (kikkererwten, kidneybonen, wat u wenst). Geen tofu gebruiken, dat wordt korrelig en niet lekker.
 • 2 eieren
 • 50 gram bloem
 • 4 gram zout
 • een snufje peper
 • een kunstdarm, te halen bij je slager (meneer had ze gelukkig al in huis want alleen de aanblik van een slagersetalage doet hem momenteel al naar een zakje grijpen. Adem in, adem uit.).
 • Kruiden naar keuze. U kijkt maar.

Hak de bonen of erwten met de keukenmachine zo fijn als u wenselijk acht.  Voeg de overige ingrediënten toe. Meng goed, met de hand of met de keukenmachine. Laat de kunstdarm enkele minuten weken in wat lauw water. Vul de darm met behulp van een lepel. Minder luchtbellen is beter. Bind af met wat keukentouw en pocheer de worst gedurende een half uurtje in water van 80-90 graden. Dat is water waar zich nét geen belletjes vormen. Laat afkoelen onder de kraan. Serveer koud of heropgebakken in plakjes, of leg hem in z’n geheel onder uw kussen voor een mantra- en zweetvrije nachtrust.

12 Comments

Add yours
 1. 2
  Meneer Wateetons

  Dat ligt aan de kruiden die je gebruikt, maar ik vond ze opvallend goed te pruimen.

 2. 8
  sjoerd

  Meneer, schrijft u ook eens over het kweken van oosterse spruitgroente, of het telen van krulsla in de bloembak. En dan dressings! Zelfgemaakte honing-mosterd-dressing, dressing met zelfgemaakte rozen-essence, er is zoveel spannends en wilds te ontdekken!

 3. 9
  Ellen

  Vegaworsten, leuk! Je zou het niet zeggen maar meneer mag ook vegetariërs tot zijn gevolg rekenen (nou ja, ik ben meer een vagetariër, ik eet heel soms nog wel vlees). En nog een sojavrij recept ook, daar ben ik erg blij mee want vegaworsten uit de winkel bevatten altijd soja en daar krijg ik rode jeukende bultjes van (wat mijn beoogde vegetariërschap er niet eenvoudiger op maakt). Ik ga dit uiteraard proberen, maar ik vraag me wel af of een worst van kikkererwten niet erg naar humus smaakt?

 4. 10
  catrien

  Toejuichen natuurlijk, zo’n initiatief, maar waarom moeten niet-vleesproducten zo vaak lijken op vleesproducten? Nu heeft meneer de kans er eens een andere draai aan te geven, wordt het toch weer een worst, of zal dat ‘m worst wezen?
  Ik zin op het omgekeerde, maar kom dan op een vleesroosje, en da’s natuurlijk ook weer niet de bedoeling.

 5. 11
  Meneer Wateetons

  Catrien, normaliter zou ik het met je eens zijn. Maar het gaat hier wel om WORST he!

Leave a Reply