Hobbels en enten

Hobbels en enten 

Meneers masters titel in ‘Eerst Doen Dan Denken’ wierp dit weekend weer zijn vruchten af. Na wat geblader in zijn favoriete jaren ’70 doe-het-zelfboek had meneer plots zijn zondagslotsbestemming helder voor zijn geestesoog. Enten zou hij. En wel nu.

Enten is een vorm van vermeerderen en veredelen van planten. Hierbij wordt een deel van een plant (de ent) vastgemaakt op een deel van een andere plant (de onderstam). Enten is een veel gebruikte methode in de fruitteelt. Vruchtbomen worden bijna altijd geënt op een onderstam van een gastheer.

Nu heeft meneer een hoop appel- en perenbomen  staan. Die geven echter weinig vrucht, en wat er vanaf komt is zeer ziektegevoelig en ook nog eens niet zo lekker. Misschien dat door middel van enten het omvangrijke wortelstelsel van de matige onderstam een win-windingetje aan kan gaan met de wilde frisheid van limoenen van de ent? Maar zover was het op zondag nog niet. Om te beginnen omdat meneer wel een onderstam, maar helemaal geen frisse nieuwe appeltak had. En het tuincentrum, waar hij er stiekem eentje van een boompje af zou kunnen snijden, was dicht. Het blijft wel de Veluwe natuurlijk. En dan waren wat andere  hobbeltjes. Laten we ze  ‘verkeerde seizoen’ en ‘van toeten noch blazen weten’ noemen. Kortom, die appels kwamen nog wel een keer, meneer begon eerst maar met wat entspielerei.

Want meneer heeft ook vogelkers. Veel vogelkers. Onkruid, je hebt er helemaal niks aan. De Groene Hel. Maar op vogelkers kun je, schijnt het, kers enten.  En aan kersen heb je wel wat. Bovendien had meneer al een kersenboom staan. Dus hij greep een vlijmscherp mes en sneed met trefzekere halen een vogelkers stammetje schuin af. Daarop zette hij een, eveneens schuin afgesneden, kersentak vast met raffia (ja, dat bestaat nog). Een plak-ent heet dat, beginnersdingetje. Entwas, waarmee je deze wond vervolgens zou moeten afdekken had meneer natuurlijk niet. Gelukkig schijnt ordinair plastic vershoudfolie ook te werken.

Daar staat hij dan. Een gemankeerd stokje in plasticfolie. Het oog nog weinig indrukwekkend. Maar meneer is er de man niet naar om zich daardoor uit het veld te laten slaan. Daarom nodigt hij u alvast uit voor het grote ‘all you can eat’ kersenfeest op Landgoed Den Drie Wateetonschen in augustus 2012. Schrijf u in in de comments. En hij hoopt ondertussen dat zijn plak-entje over dat genegeerde hobbeltje ‘het verkeerde seizoen’ niet zo moeilijk doet.

 

 

Geef een reactie