zelf maken |

Hobbels en enten


 

Meneers masters titel in ‘Eerst Doen Dan Denken’ wierp dit weekend weer zijn vruchten af. Na wat geblader in zijn favoriete jaren ’70 doe-het-zelfboek had meneer plots zijn zondagslotsbestemming helder voor zijn geestesoog. Enten zou hij. En wel nu.

Enten is een vorm van vermeerderen en veredelen van planten. Hierbij wordt een deel van een plant (de ent) vastgemaakt op een deel van een andere plant (de onderstam). Enten is een veel gebruikte methode in de fruitteelt. Vruchtbomen worden bijna altijd geënt op een onderstam van een gastheer.

Nu heeft meneer een hoop appel- en perenbomen  staan. Die geven echter weinig vrucht, en wat er vanaf komt is zeer ziektegevoelig en ook nog eens niet zo lekker. Misschien dat door middel van enten het omvangrijke wortelstelsel van de matige onderstam een win-windingetje aan kan gaan met de wilde frisheid van limoenen van de ent? Maar zover was het op zondag nog niet. Om te beginnen omdat meneer wel een onderstam, maar helemaal geen frisse nieuwe appeltak had. En het tuincentrum, waar hij er stiekem eentje van een boompje af zou kunnen snijden, was dicht. Het blijft wel de Veluwe natuurlijk. En dan waren wat andere  hobbeltjes. Laten we ze  ‘verkeerde seizoen’ en ‘van toeten noch blazen weten’ noemen. Kortom, die appels kwamen nog wel een keer, meneer begon eerst maar met wat entspielerei.

Want meneer heeft ook vogelkers. Veel vogelkers. Onkruid, je hebt er helemaal niks aan. De Groene Hel. Maar op vogelkers kun je, schijnt het, kers enten.  En aan kersen heb je wel wat. Bovendien had meneer al een kersenboom staan. Dus hij greep een vlijmscherp mes en sneed met trefzekere halen een vogelkers stammetje schuin af. Daarop zette hij een, eveneens schuin afgesneden, kersentak vast met raffia (ja, dat bestaat nog). Een plak-ent heet dat, beginnersdingetje. Entwas, waarmee je deze wond vervolgens zou moeten afdekken had meneer natuurlijk niet. Gelukkig schijnt ordinair plastic vershoudfolie ook te werken.

Daar staat hij dan. Een gemankeerd stokje in plasticfolie. Het oog nog weinig indrukwekkend. Maar meneer is er de man niet naar om zich daardoor uit het veld te laten slaan. Daarom nodigt hij u alvast uit voor het grote ‘all you can eat’ kersenfeest op Landgoed Den Drie Wateetonschen in augustus 2012. Schrijf u in in de comments. En hij hoopt ondertussen dat zijn plak-entje over dat genegeerde hobbeltje ‘het verkeerde seizoen’ niet zo moeilijk doet.

 

 


0 reacties op “Hobbels en enten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Misschien vind je dit ook leuk

Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.


Hongaarse gulyas

Recept Hongaarse gulyás

Dit recept voor Hongaarse gulyás of goulash is een benadering van alle gulyássen die wij proefden op onze roadtrip door Hongarije.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
17 sep
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

24 sep
Wateetons Wilde weekend in Zweden – september 2021 Meerdere dagen | € 99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen

Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend