zelf maken |

Hobbels en enten


 

Meneers masters titel in ‘Eerst Doen Dan Denken’ wierp dit weekend weer zijn vruchten af. Na wat geblader in zijn favoriete jaren ’70 doe-het-zelfboek had meneer plots zijn zondagslotsbestemming helder voor zijn geestesoog. Enten zou hij. En wel nu.

Enten is een vorm van vermeerderen en veredelen van planten. Hierbij wordt een deel van een plant (de ent) vastgemaakt op een deel van een andere plant (de onderstam). Enten is een veel gebruikte methode in de fruitteelt. Vruchtbomen worden bijna altijd geënt op een onderstam van een gastheer.

Nu heeft meneer een hoop appel- en perenbomen  staan. Die geven echter weinig vrucht, en wat er vanaf komt is zeer ziektegevoelig en ook nog eens niet zo lekker. Misschien dat door middel van enten het omvangrijke wortelstelsel van de matige onderstam een win-windingetje aan kan gaan met de wilde frisheid van limoenen van de ent? Maar zover was het op zondag nog niet. Om te beginnen omdat meneer wel een onderstam, maar helemaal geen frisse nieuwe appeltak had. En het tuincentrum, waar hij er stiekem eentje van een boompje af zou kunnen snijden, was dicht. Het blijft wel de Veluwe natuurlijk. En dan waren wat andere  hobbeltjes. Laten we ze  ‘verkeerde seizoen’ en ‘van toeten noch blazen weten’ noemen. Kortom, die appels kwamen nog wel een keer, meneer begon eerst maar met wat entspielerei.

Want meneer heeft ook vogelkers. Veel vogelkers. Onkruid, je hebt er helemaal niks aan. De Groene Hel. Maar op vogelkers kun je, schijnt het, kers enten.  En aan kersen heb je wel wat. Bovendien had meneer al een kersenboom staan. Dus hij greep een vlijmscherp mes en sneed met trefzekere halen een vogelkers stammetje schuin af. Daarop zette hij een, eveneens schuin afgesneden, kersentak vast met raffia (ja, dat bestaat nog). Een plak-ent heet dat, beginnersdingetje. Entwas, waarmee je deze wond vervolgens zou moeten afdekken had meneer natuurlijk niet. Gelukkig schijnt ordinair plastic vershoudfolie ook te werken.

Daar staat hij dan. Een gemankeerd stokje in plasticfolie. Het oog nog weinig indrukwekkend. Maar meneer is er de man niet naar om zich daardoor uit het veld te laten slaan. Daarom nodigt hij u alvast uit voor het grote ‘all you can eat’ kersenfeest op Landgoed Den Drie Wateetonschen in augustus 2012. Schrijf u in in de comments. En hij hoopt ondertussen dat zijn plak-entje over dat genegeerde hobbeltje ‘het verkeerde seizoen’ niet zo moeilijk doet.

 

 


0 reacties op “Hobbels en enten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
17 jul
Besloten – Wateetons Werkplaats – workshop quiz zomer 2024 20:30 tot 21:30 uur

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

18 sep
Live online workshop “natto maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

16 okt
Live online workshop “rook- en knakworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp