zelf maken |

Nozzarella

Weken gonsde het over de twitters. Meneer maakt mozzarella. Of gonzen, een nat zompig geluid was het eigenlijk. Met hier en daar een krachtterm. Want het was een bezoeking. Zeker vijftien liter melk ging er doorheen, meestal eindigend als groezelige wrongelklontjes in de toiletpot, of anders wel als  taaie bonken kneedgum, onaangenaam piepend tussen meneer’s tanden. Mozzarella behoort niet tot de simpelste der kazen, zo veel werd duidelijk. Iets met zuur, en temperatuur. Maar, na vele avonden zwoegen lukte het meneer. Meermaals zelfs. Hij durft nu te zeggen dat hij het mozzarellen onder de knie heeft, en dat het resultaat fantastisch is. Zelfs met gewone koemelk, rauw, maar toch.
En nu? “Deel uw kennis” hoor ik u smachten. “Onderwijs ons!”

Nee.

Of althans, niet nu. Meneer heeft het aan het papier toevertrouwd, het recept, de melkwitte magie. Maar het  zal verschijnen in de Elle Eten. Het leukste culiblad voor vrouwen en niet-vrouwen. Nummer 2 van 2012 om precies te zijn. Dat is pas over lang, helaas.

U moet het voorlopig doen met de foto’s. Flauw he.

Om het leed te verzachten, en de lang te verkorten overweegt meneer om zijn kennis al voor die tijd te delen via een workshop, of twee. Zou dat iets voor u zijn?


0 reacties op “Nozzarella
  1. Congratz, mate! You’ve done it. Niets leuker dan winnaar van een alchemisch proces naar voren te treden.
    Niet om je te ontmoedigen (want ook ik wil eens triomfantelijk met zo’n schaal zelfgemaakte mozarella met tomaat de kamer of terras binnenstappen) maar heb je ook berekend hoeveel de zelfgemaakte mozarella kost per kg t.o.v. een buffelmozarella?

  2. @paulO Ik ben voor een goede klont mozzarella (de onderzoekskosten niet meegerekend) tussen de 0,80 en 1,20 kwijt. Dus dat valt wel mee.

  3. Ennuh, ook al eens gekeken welke ziekteverwekkers er in rauwe melk kunnen zitten? Ik wil niet kinderachtig doen, maar deze ziektes zijn ook niet bepaald kinderachtig! Is mozzarella niet gepasteuriseerd?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.


Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
02 jul
Rotzooi fermentatie festival 2 en 3 juli 2022 Meerdere dagen

06 jul
Live online workshop gefermenteerde frisdranken maken: kvass, tepache en gemberbier 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 sep
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

16 sep
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

11 nov
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

28 nov
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen

Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend