Nozzarella

Nozzarella


Weken gonsde het over de twitters. Meneer maakt mozzarella. Of gonzen, een nat zompig geluid was het eigenlijk. Met hier en daar een krachtterm. Want het was een bezoeking. Zeker vijftien liter melk ging er doorheen, meestal eindigend als groezelige wrongelklontjes in de toiletpot, of anders wel als  taaie bonken kneedgum, onaangenaam piepend tussen meneer’s tanden. Mozzarella behoort niet tot de simpelste der kazen, zo veel werd duidelijk. Iets met zuur, en temperatuur. Maar, na vele avonden zwoegen lukte het meneer. Meermaals zelfs. Hij durft nu te zeggen dat hij het mozzarellen onder de knie heeft, en dat het resultaat fantastisch is. Zelfs met gewone koemelk, rauw, maar toch.
En nu? “Deel uw kennis” hoor ik u smachten. “Onderwijs ons!”

Nee.

Of althans, niet nu. Meneer heeft het aan het papier toevertrouwd, het recept, de melkwitte magie. Maar het  zal verschijnen in de Elle Eten. Het leukste culiblad voor vrouwen en niet-vrouwen. Nummer 2 van 2012 om precies te zijn. Dat is pas over lang, helaas.

U moet het voorlopig doen met de foto’s. Flauw he.

Om het leed te verzachten, en de lang te verkorten overweegt meneer om zijn kennis al voor die tijd te delen via een workshop, of twee. Zou dat iets voor u zijn?

 1. 1
  reactie via Facebook

  Lijkt me inderdaad een leuke workshop; vooral als je ook nog uittest of het ook lukt met lactose vrije melk (MinusL, o.a. bij Jumbo te krijgen). Zou fantastisch zijn om dan zelf lekkere mozzarella te leren maken, Meneer Wateetons!

 2. 3
  E-mile

  Lijkt me inderdaad een leuke workshop; vooral als je ook nog uittest of het ook lukt met lactose vrije melk (MinusL, o.a. bij Jumbo te krijgen). Zou fantastisch zijn om dan zelf lekkere mozzarella te leren maken!

 3. 4
  Yvonne

  Ben al eens eerder op zoek gegaan naar zo’n Elle Eten – is hier erg slecht te vinden. Wanneer kan ik het alsnog op de site verwachten? Juli 2012? Januari 2013?

 4. 8
  PaulO

  Congratz, mate! You’ve done it. Niets leuker dan winnaar van een alchemisch proces naar voren te treden.
  Niet om je te ontmoedigen (want ook ik wil eens triomfantelijk met zo’n schaal zelfgemaakte mozarella met tomaat de kamer of terras binnenstappen) maar heb je ook berekend hoeveel de zelfgemaakte mozarella kost per kg t.o.v. een buffelmozarella?

 5. 9
  Meneer Wateetons

  @paulO Ik ben voor een goede klont mozzarella (de onderzoekskosten niet meegerekend) tussen de 0,80 en 1,20 kwijt. Dus dat valt wel mee.

 6. 10
  aart

  Ennuh, ook al eens gekeken welke ziekteverwekkers er in rauwe melk kunnen zitten? Ik wil niet kinderachtig doen, maar deze ziektes zijn ook niet bepaald kinderachtig! Is mozzarella niet gepasteuriseerd?

 7. 13
  Calhovin

  Meneer heeft een marketing boek aangeschaft? Meneer is een sell-out? Meneer kan zo veel leuker posten zonder de Elle redactie tegen zich in het harnas te jagen?

Geef een reactie