Meneer maakt limoncello

Meneer maakt limoncello


Limoncello. De eenvoudigste onder de likeuren, maar oh zo lekker. Meer dan wat citroenen, suiker en heel veel alcohol heb je er niet voor nodig. En laat meneer die nu allemaal hebben. Die citroenen en suiker zijn ook voor u, man in de straat, wel aan te komen, maar heel veel alcohol kan een probleem vormen. Het gaat namelijk niet om heel veel flessen, maar om één fles met een heel hoog percentage alcohol. De limoncellomaker koopt dat bijvoorbeeld in het buitenland, 94% sterk. Dat zelfde goedje ligt ook bij de Hanos of Kweker wel, maar is daar behoorlijk aan de prijs. Zelf maken kan natuurlijk ook. Lees bijvoorbeeld het Handboek voor de Vinex-jager er eens op na (als u veel geld over heeft). Meneer zelf had een half litertje van een respectabele 80%.

Hij schilde drie citroenen, gewoon gekocht bij de Lidl. Overal zul je lezen over het belang van het gebruik van biologische citroenen, waar geen opgepoetst glanslaagje om zit. Meneer wast zijn citroenen gewoon even met wat zeep, goed afspoelen en klaar. Hij doet niet zo moeilijk. Uw afgrijzen graag in de comments.  Zo doet hij trouwens ook niet zo moeilijk over het feit dat zijn Poolse, Griekse of anderszins goedkope supermarktcitroenen geen P.G.I. Sorrento citroenen zijn. En dat zijn Limoncello dus helemaal geen Limoncello mag heten. In Italië zijn ze er creatief mee: Limonello, Limoncino, etc.  Enfin, niet moeilijk doen enzo. Zijn zeer dunne supermarkt citroenschillen gingen in zijn huistuinkeukenalcohol, en bleven daar een week of drie dobberen. Binnen enkele dagen werd de alcohol mooi geel. Het rook verrukkelijk. Drie wekenlater  maakte meneer een suikeroplossing van ongeveer 400 gram suiker op een halve liter water (warm maken, anders kun je roeren tot je een ons weegt). Nu had meneer wel eens eerder Limoncello gemaakt, of iets dat daar voor door moest gaan. Citroenschillen in ca 40% alcohol met een flinke dot suiker erbij. Het resultaat was best te drinken, maar het was helder. En Limoncello is troebel. Heldere Limoncello is zelfs de naam Limoncino niet waardig. Daar wil zelfs meneer wel moeilijk over doen. Dat moest anders. Hij wist dat het iets te maken had met het mengen van zeer sterke alcohol met suikersiroop. Dat slaat het, via een hem onbekende reactie ‘blind’. Meneer nam de proef op de som en goot de afgekoelde suikersiroop bij de alcohol. Het resultaat ziet u in het filmpje hieronder. (Ik zal er niet veel over verklappen, maar hoera). Meneer had Limoncello. Lékkere limoncello. Ook iets te sterke Limoncello trouwens, en na wat bijmengen weer wat te zoet.  De juiste verhouding alcohol en suikersiroop moet hij nog eens uitzoeken. Maar het was gelukt. Alleen die naam he.. Limonsnollo?

 

 

 1. 4
  henk

  Maak al 2 voorjaren een voorraadje limoncello in deze verhouding:

  5 dl alcohol 95% (uit België)
  6 dl water
  300-400 g suiker
  6 bio citroenen (ja, ik wel!)

  Citroenschillen 4 weken laten trekken in alcohol, suiker/water oplossing erbij. Vervolgens nog minstens een maand laten staan. En als belangrijkste: voor serveren minstens een halve dag in de vriezer leggen. Dan krijg je een heerlijk koude frisse stroperige substantie. Onweerstaanbaar op een zwoele zomeravond!

  • 5
   Angela

   Hoi chiel.

   Als fanatieke limoncello maker heb ik veel onderzoek gedaan naar waar het beste alcohol vandaan kan halen. Hier en daar lees ik dat mensen het uit belgie halen maar kan verder niks vinden over waar dit dan te verkrijgen is…
   Je voelt em al aankomen.. Waar kan ik in belgie alcohol halen en tegen welke prijzen?

   Alvast bedankt!
   Angela

 2. 13
  Peter

  Bij slijterij Boorsma in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam heb ik wel eens een literfles alcohol van 95 % gekocht om inderdaad limoncello mee te maken. Wel aan de prijs, maar je hoeft er niet voor naar het buitenland.

 3. 15
  OudeBlenke

  En nog over dat blind slaan, dat is toch gewoon dezelfde reactie als wanneer je Pastis of Ouzo verdunt met water?

  De smaak (en kleur in het geval van de limoncello) komt van olie-achtige stoffen die in de citroenschil (of in het anijszaad) zitten. Deze lossen vanzelfsprekend niet op in water, maar wel in de hoge percentages alcohol (40% is al genoeg).

  Wanneer je water bij de anijsdrank, of suikerwater bij de limoncello gooit, verdun je de oplossing en wordt de alcoholconcentratie lager, te laag om alle olie-deeltjes op te lossen en dan krijg je dus een troebele suspensie.

 4. 17
  Yvonne

  Olie – daar had ik niet aan gedacht. Dat verklaart ook waarom het niet uitzakt. Overigens is het dan wel een emulsie en geen suspensie. Maar dat is een onbelangrijk detail.

 5. 18
  chiel

  Ik heb zo`n apparaat waarmee je water kan zuiveren (smartstill). Nou schijnen er mensen te zijn die er ook alcohol mee destilleren. Dat schijnt van de wet niet te mogen, maar het schijnt dat je daarmee hele pure alcohol te kunnen maken.
  Nou schijn je gewoon een fles vodka te kunnen destilleren (of goedkope wijn) en van elke 1000 cc schijn 0,4 liter pure alcohol over te houden.
  Of je schijnt ook je eigen dingetjes te kunnen maken (net als bier) en dat schijn je dan ook weer te kunnen destilleren. Wel schijn je te moeten op letten met het verschil tussen methanol en ethanol. Uiteindelijk schijnen ze allebei slecht voor je te zijn, maar van de methanol schijn je heel snel ziek (of dodelijk) te worden, van de tweede in eerste instantie alleen wat vrolijk (of loom) en moet je jarenlang te veel van drinken. Daarna schijn je iets als korsakov te ontwikkelen.

  En van al die dingetjes schijn je weer hele lekkere nieuwe dingetje te kunnen maken.

  Maar goed, van dat soort voor de wet verboden dingetjes schijn ik niks te weten

  • 20
   Henk Verhaar

   Als je wodka gaat destilleren (wodka is overigens feitelijk gewoon verdunde pure alcohol – en die ga je dan weer onverdunnen…) hoef je je geen zorgen te maken over methanol – die zit daar toch al niet meer in. Methanol is vooral een probleem als je zelf gefermenteerde alcohol gaat stoken. Afhankelijk van het fermentatieproces kan er naast ethanol meer of minder andere alcoholen (methanol, en foezelolien als propanol, butanol, etc) gevormd worden. Da’s afhankelijk van welke gist je gebruikt, wat je uitgangsmateriaal is, en wat de fermentatieomstandigheden zijn – ik meen me te herinneren dat bij druivenwijn maken er relatief weinig methanol ontstaat; zo ook bij bier. Als je zelf-gefermenteerde alcohol gaat stoken doe je er dus goed aan om iig bij de eerste destillatie een ruime voorloop en naloop apart op te vangen en weg te gooien (of als brandspiritus te gebruiken). De temperatuur van de damp voordat ie de koeler in gaat is een goede indicatie van de samenstelling van het destillaat.

  • 22
   Liz

   35 euro is duur voor alcohol, belgische supermarkt 2 flessen voor 26 euro, er is ook een site bierbrouwen o.i.d. die het voor dat bedrag verkoopt.
   ook leuk: mandarincello, of lemongrass en gember, of…..
   try before you die

 6. 28
  Ludo Limoncello

  O, o, Limoncello​tekst & muziek Ludo Klink

  Intro: BES6​​Bes ​ Cisdim7​ F7 2x

  Bes Cisdim7F7 Bes Cisdim7 F7 Bes7
  Ever been to Italy, sure you had your fun
  Bes Cisdim75 F7 Bes Cisdim7 F7 Bes
  The girls are very pretty, and always a smiling sun
  ​​​ Bes7 ​ES​​ EsM
  The food they serve is splendid, beats our national stew
  Bes ​A​ AS G​ C​F BES
  But the best thing of Italy is the yellow stuff they brew

  Chorus:
  F7​​​BES7
  O,o limoncello, o.o.limoncello
  BREAK BES​​​ BES7​​ES​​ EsM
  Eight lemons and the chest, a pint of booze, a sugar cane , you cannot loose
  F7​​BES7​F7 BES7
  o.o. Limoncello

  Came back home from Italy with Sorrento lemons in a bag
  Stole a vintage recipe from a lady dressed in rags
  Smuggled back the alcohol in the trunk of my car
  Should have known better, i never get that far

  Chorus:

  The officer said, sir, anything to declare?
  I sweated, and said, no officer in my own dispair
  So what’s the smell then, he said, it’s quite bizarre
  It’s the window cleaning fluid for the windshield of my car

  Chorus:

  So i started to brew some stuff, dont know what to do
  I mixed and cooked, experiment, crazy like a fool
  I asked a friend to try it, then i said goodbye,
  He got blind at first and later on i watched him creep and die

 7. 29
  Ruud troostheide

  Heb beide al eens geprobeerd, gewone citroenen en de sorrento citroenen, voor die sorrento’s ga ik graag een stukje omfietsen

 8. 34
  Gertrude

  Mijnheer is kennelijk niet op de hoogte dat sommige citroenen tegenwoordig bespoten worden met dodelijk gif voor het tegengaan van schimmelen tijdens transport. Als het goed is staat dat wel op het label vermeld, maar velen zullen het niet herkennen.

 9. 36
  ER Hartman

  Wij hebben in Italie 2 liter alcohol gekocht (26 euro) en limon-iets gemaakt, hele mooie kruidige frisse smaak maar de alcohol is te sterk aanwezig helaas! Iemand een idee hoe we de limon-iets nog kunnen redden? Mengen met water maakt het ‘dood’ en smakeloos, wij denken nu aan inkoken zodat de alcohol wat verdampt maar wij vragen ons af of het eindresultaat dan nog te drinken is?
  Dank vast voor de reactie(s)!
  ER Hartman

  • 39
   ER Hartman

   idd een tradi Ital recept, geen idee wat alco percentage nu is (hoe kan ik dat testen zonder echte meter?), serveren met ijsblokjes is een tip, gaan we proberen, grazie!

   • 40
    Steven

    Meten kan niet met suikerige dranken, je kan het hooguit berekenen.
    Recept van lang geleden uit de NRC
    Schil van 5 citroenen, halve liter alcohol, laten staan tot je het gevoel hebt dat de schil geen aroma meer afstaat.
    Halve liter water, 300 gram suiker, rustig laten oplossen, beetje schudden, soms wordt er geschreven dat het moet koken maar dat is nergens voor nodig.
    Daarna siroop en alcohol mengen, schudden en na een weekje afgieten, zeven, niet filteren.
    En de alcoholische schilletjes invriezen voor de volgende keer, uitspoelen om de siroop sterker te maken.

 10. 41
  d.meijer

  de meeste limoncellofabrikanten werken met alcoholpercentages van 27 – 30%. Dan praten we over Villamasa Luxardo Palini Fiorito om maar de belangrijkste te noemen. Ik maak al 4 jaar lekkere limoncello 1 liter alcohol en 2 liter siroop, dan kom je ongeveer uit op 30 – 32 %. Overigens voor de luiaards (uit Brabant)onder jullie: ik heb nog een paar flessen teveel gemaakt! Jullie weten waarschijnlijk ook waarom de meeste fabrikanten dure frosted flessen hanteren?

  • 42
   Steven

   Ja al dat spul van die fabrikanten is te slap en te zoet. En als je het laat staan ont-troebelt het. 1liter alcohol en 1 liter siroop en dan ijsblokjes.

   • 43
    d.meijer

    ik gebruik tegenwoordig 10 citroenen op 1 liter en heb de indruk dat de limoncello dan minder snel onttroebelt. Overigens 1 liter alcohol (96%) op 1 liter siroop zou mij veel te sterk zijn

    • 44
     Steven

     Dan wordt het inderdaad erg sterk, maar sommigen lusten dat en ijs helpt. Probeer te slap maar te compenseren….
     Ik Belgie is de alcohol nu 18 per liter.

     • 45
      d.meijer

      ik woon dicht bij Belgie maar kan nergens 95% alcohol kopen voor 18 euro per liter. Verleden week was ik bij Delhaize en die verkocht halve liters voor 22 euro. Colruyt verkocht het voor 32 euro per liter maar dat is al weer een poosje geleden dat ik daar was. In Luxemburg kun je alcohol kopen voor ca. 20 euro de liter maar ja dat is niet naast de deur

 11. 47
  d.meijer

  per 1 januari 2016 is de accijns in Belgie omhoog gegaan. Bij Colruyt kocht ik daarvoor voor 26 euro per liter daarna sprong de prijs naar 32 euro de liter

 12. 53
  Manja

  Volgens het EU geographical indications register is de naam Limoncello zelf niet beschermd. Wel het predicaat “Liquore di limone di Sorrento” en de “Liquore di limone della Costa d’Amalfi”.

Geef een reactie