Meneer maakt limoncello
Limoncello. De eenvoudigste onder de likeuren, maar oh zo lekker. Meer dan wat citroenen, suiker en heel veel alcohol heb je er niet voor nodig. En laat meneer die nu allemaal hebben. Die citroenen en suiker zijn ook voor u, man in de straat, wel aan te komen, maar heel veel alcohol kan een probleem vormen. Het gaat namelijk niet om heel veel flessen, maar om één fles met een heel hoog percentage alcohol. De limoncellomaker koopt dat bijvoorbeeld in het buitenland, 94% sterk. Dat zelfde goedje ligt ook bij de Hanos of Kweker wel, maar is daar behoorlijk aan de prijs. Zelf maken kan natuurlijk ook. Lees bijvoorbeeld het Handboek voor de Vinex-jager er eens op na (als u veel geld over heeft). Meneer zelf had een half litertje van een respectabele 80%.
Hij schilde drie citroenen, gewoon gekocht bij de Lidl. Overal zul je lezen over het belang van het gebruik van biologische citroenen, waar geen opgepoetst glanslaagje om zit. Meneer wast zijn citroenen gewoon even met wat zeep, goed afspoelen en klaar. Hij doet niet zo moeilijk. Uw afgrijzen graag in de comments. Zo doet hij trouwens ook niet zo moeilijk over het feit dat zijn Poolse, Griekse of anderszins goedkope supermarktcitroenen geen P.G.I. Sorrento citroenen zijn. En dat zijn Limoncello dus helemaal geen Limoncello mag heten. In Italië zijn ze er creatief mee: Limonello, Limoncino, etc. Enfin, niet moeilijk doen enzo. Zijn zeer dunne supermarkt citroenschillen gingen in zijn huistuinkeukenalcohol, en bleven daar een week of drie dobberen. Binnen enkele dagen werd de alcohol mooi geel. Het rook verrukkelijk. Drie wekenlater maakte meneer een suikeroplossing van ongeveer 400 gram suiker op een halve liter water (warm maken, anders kun je roeren tot je een ons weegt). Nu had meneer wel eens eerder Limoncello gemaakt, of iets dat daar voor door moest gaan. Citroenschillen in ca 40% alcohol met een flinke dot suiker erbij. Het resultaat was best te drinken, maar het was helder. En Limoncello is troebel. Heldere Limoncello is zelfs de naam Limoncino niet waardig. Daar wil zelfs meneer wel moeilijk over doen. Dat moest anders. Hij wist dat het iets te maken had met het mengen van zeer sterke alcohol met suikersiroop. Dat slaat het, via een hem onbekende reactie ‘blind’. Meneer nam de proef op de som en goot de afgekoelde suikersiroop bij de alcohol. Het resultaat ziet u in het filmpje hieronder. (Ik zal er niet veel over verklappen, maar hoera). Meneer had Limoncello. Lékkere limoncello. Ook iets te sterke Limoncello trouwens, en na wat bijmengen weer wat te zoet. De juiste verhouding alcohol en suikersiroop moet hij nog eens uitzoeken. Maar het was gelukt. Alleen die naam he.. Limonsnollo?
53 reacties op “Meneer maakt limoncello”
Geef een reactie
Misschien vind je dit ook leuk
Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode
Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.
Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel
Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.
agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?
Schrijf je nu in.
Wateetons wilde weekend
Wij hebben in Italie 2 liter alcohol gekocht (26 euro) en limon-iets gemaakt, hele mooie kruidige frisse smaak maar de alcohol is te sterk aanwezig helaas! Iemand een idee hoe we de limon-iets nog kunnen redden? Mengen met water maakt het ‘dood’ en smakeloos, wij denken nu aan inkoken zodat de alcohol wat verdampt maar wij vragen ons af of het eindresultaat dan nog te drinken is?
Dank vast voor de reactie(s)!
ER Hartman
hoeveel siroop heb je er bij gedaan en wat is het alcoholpercentage?
Het traditionele italiaanse recept geeft limoncello van 45 %, erg sterk idd, heerlijk, serveren met ijsblokjes.
idd een tradi Ital recept, geen idee wat alco percentage nu is (hoe kan ik dat testen zonder echte meter?), serveren met ijsblokjes is een tip, gaan we proberen, grazie!
Meten kan niet met suikerige dranken, je kan het hooguit berekenen.
Recept van lang geleden uit de NRC
Schil van 5 citroenen, halve liter alcohol, laten staan tot je het gevoel hebt dat de schil geen aroma meer afstaat.
Halve liter water, 300 gram suiker, rustig laten oplossen, beetje schudden, soms wordt er geschreven dat het moet koken maar dat is nergens voor nodig.
Daarna siroop en alcohol mengen, schudden en na een weekje afgieten, zeven, niet filteren.
En de alcoholische schilletjes invriezen voor de volgende keer, uitspoelen om de siroop sterker te maken.
de meeste limoncellofabrikanten werken met alcoholpercentages van 27 – 30%. Dan praten we over Villamasa Luxardo Palini Fiorito om maar de belangrijkste te noemen. Ik maak al 4 jaar lekkere limoncello 1 liter alcohol en 2 liter siroop, dan kom je ongeveer uit op 30 – 32 %. Overigens voor de luiaards (uit Brabant)onder jullie: ik heb nog een paar flessen teveel gemaakt! Jullie weten waarschijnlijk ook waarom de meeste fabrikanten dure frosted flessen hanteren?
Ja al dat spul van die fabrikanten is te slap en te zoet. En als je het laat staan ont-troebelt het. 1liter alcohol en 1 liter siroop en dan ijsblokjes.
ik gebruik tegenwoordig 10 citroenen op 1 liter en heb de indruk dat de limoncello dan minder snel onttroebelt. Overigens 1 liter alcohol (96%) op 1 liter siroop zou mij veel te sterk zijn
Dan wordt het inderdaad erg sterk, maar sommigen lusten dat en ijs helpt. Probeer te slap maar te compenseren….
Ik Belgie is de alcohol nu 18 per liter.
ik woon dicht bij Belgie maar kan nergens 95% alcohol kopen voor 18 euro per liter. Verleden week was ik bij Delhaize en die verkocht halve liters voor 22 euro. Colruyt verkocht het voor 32 euro per liter maar dat is al weer een poosje geleden dat ik daar was. In Luxemburg kun je alcohol kopen voor ca. 20 euro de liter maar ja dat is niet naast de deur
Gent, koningin elizabethlaan.
per 1 januari 2016 is de accijns in Belgie omhoog gegaan. Bij Colruyt kocht ik daarvoor voor 26 euro per liter daarna sprong de prijs naar 32 euro de liter
Het is raar, vroeger kocht ik het in gent voor 26 en nu was het 18.
ja, dat is erg vreemd; misschien hebben ze oude voorraad tegen oude prijzen verkocht?
En ik maak mijn alcohol gewoon zelf…hoe moeilijk is dat?
Mag niet, maar kan dus wel.