ah shit, zelf maken |

Paddenstoelen kweken, immer gerade aus

Grootste plannen had meneer, toen hij een weekend geleden in zijn buitenhuisje aankwam. Boomhut afbouwen! snoeien! houtoven maken! dingen! spullen! En natuurlijk boomstammetjes enten. Want zo’n boek is leuk, maar een bos vol paddenstoelbloeiende boomstammen is leuker. Hij wist vagelijk wat hem te doen stond: lente, stronkje, gaten, pluggen en wachten. Dus op zaterdagochtend sloeg meneer vol goede moed Casa Foresta’s paddenstoelenboek open.

Dat had hij eerder moeten doen.

Probleem 1: de op Landgoed De Drie Waeteetonschen welig tierende vogelkers blijkt paddenstoelongeschikt.
Probleem 2: een stammetje mag niet langer dan drie maanden geleden gezaagd zijn. Meneer heeft stapels hout, maar van een jaar of ouder.
Probleem 3: een stammetje mag niet vérser dan zes weken zijn. Na even zoeken bleek drie weken ook wel te mogen. Langer zoeken leverde helaas geen zes uur of drie minuten op.

Daar ging meneer’s plugplan. Een koelkast vol gewillig gebroed maar geen entgeschikt hout. Uiteindelijk ging hij toch maar een levende boom te lijf. Hij vond een forse eik die wel een tak met een diameter van 15 a 20 centimeter kon missen. Die zaagde hij tot mooie stammetjes. En dat was het voorlopig. Nu drie weken wachten en maar hopen dat dat genoeg is, en dat het gebroed zich niet te bevindelijk opstelt ten aanzien van het paddenstoelenentseizoen (“begin van de lente”).

Meneer had zich het weekend toch wat anders voor gesteld, qua entgebeuren. Maar ach, met een draaiende kettingzaag in de hand is je zaterdag nooit helemaal mislukt.


0 reacties op “Paddenstoelen kweken, immer gerade aus
  1. Is het qua entgebeuren niet ook het geval dat het ook nog eens zo een paar jaartjes kan duren?
    Zeg maar: Sterrenkers is meer mijn ding, weetje.

  2. Tussen de drie weken en drie maanden, dat klopt wel. Laat in het seizoen geënt kan wel, maar de kans bestaat dat de stam een jaartje later gaat bloeien…
    In de tussentijd is wellicht een wilgen-, elzen-, berken-, populieren-, of een ander loofhoutstammetje te vinden om wat Oesterzwam op te doen? Stuk vlotter. Geen fruithout, of toch vooral geen prunus-soorten.
    Ondertussen is Sterrekers een prima plan, lijkt me 🙂

    1. We hebben de tijd. En een els herkennen, dat is niet aan meneer toevertrouwd. Hij was al behoorlijk trots op zijn eik.

      1. Een els herkennen is niet zo moeilijk hoor – als het op ieder moment van het jaar wel iets op je auto laat vallen (elzenproppen, katjes, takjes, bladeren, vogelpoep, etc, etc…) dan is de kans groot dat het een els is.

  3. Na iets zorgvuldigere beschouwing van de foto’s :
    Normaliter zou ik Meneer voorzichtig manen om de takaanzet aan de eik nog even netjes bij te werken, om de (zojuist vriendelijk bedankte) eik in ieder geval de kans te geven om de snoeiwond netjes af te sluiten en op termijn te overgroeien. Niet vlak langs de stam, maar ook niet zoals op de foto.
    Anderzijds is het idee van een Meneer die op een ladder(!) een kettingzaag bedient ook nogal schrikwekkend – het zou maar zo tot een lange pauze van dit leuke blog kunnen lijden.
    Om de lezers van Meneer’s epistels dit droeve lot te besparen, zou ik Meneer dan ook voorzichtig willen aanraden om dat toch vooral niet meer te doen…
    Wanneer Meneer zijn landgoed weer bezoekt, mag hij eventueel voor het bijwerken van voornoemde takkenleverancier mijn Silky snoeizaag wel even lenen hoor. Die maakt ook korte metten met zo’n takeind.
    N.a.v. het commentaar bij de laatste foto: Als de kettingzaag in het voorhuis (of daarbuiten) piept, is waarschijnlijk de zaagolie op, of het gaatje verstopt.

    1. Ladder, kettingzaag. Zo rolt meneer. En dan had hij nog niet gezegd dat hij maar één arm heeft en scheel is.

      1. Dat schele en eenarmige gaat Meneer bij het enten nog voor een uitdaging stellen, schat ik zo. Anderzijds, het zien van twee armen i.p.v vier moet dan wel weer op één of andere manier een praktisch voordeel bieden.
        Het aanbod van de snoeizaag ( evt. met bediener ) blijft staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
31 jan
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

01 feb
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

03 feb
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

04 feb
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

24 feb
Driedaagse cursus groente bereiden (drie dagen achter elkaar) Meerdere dagen

13 okt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

14 okt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp