Paddestoelen kweken met Hannah Green

Paddestoelen kweken met Hannah Green


Rozen, ok. Maar over een paddenstoelentuin heeft ze nooit wat gezegd. Sowieso heeft ze sinds 1978 een verwaarloosbare bijdrage geleverd aan huize, of tuin, Wateetons. Dus toen meneer een boek moest opofferen aan een experiment was de keuze snel gemaakt. Bedankt Hannah.

Paddenstoelen kweken, helemaal hip, u weet het. Boek, app, leernichtvinden in het wild en kweken met een builtje. Meneer is helemaal bij. Maar, er blijkt nog een kweekmethode te bestaan voor de myceliumminnende, maar flatbewonende, doe-het-zelver. Meneer trof het in Overleven op je eigen Km2 van Dick & James Strawbridge. Een bijzonder leuk werkje over zelfvoorzienend leven, met talloze tips over een huis bouwen uit strobalen,  een waterrad fabriceren, biobrandstoffen maken, snoeien en enten, eten uit de natuur, kippen, schapen, varkens en bijen houden (en slachten) en een lepel maken van hout. Een soort Vrij Leven, maar dan anno nu. Niet alles is even bruikbaar, de beschrijving van het zelf bouwen van een windturbine is misschien wat summier, maar boek het staat vol met enthousiasme opwekkende ideeën. Zo ook hoe paddenstoelen te kweken in een boek.

Stap 1: weken. Dat viel nog niet mee. Na een uur in een emmer water was het boek nog kurkdroog van binnen. Hannah gaf zich niet snel gewonnen. Een beetje net doen alsof je leest, maar dan onder water gaf snel verbetering. Het boek moet echter niet doorweekt zijn.

Stap 2: enten met gebroed. Nu had meneer al deuvels met gebroed in huis, daar vertelt hij nog wel over tegen de tijd dat dat project definitief mislukt is, dus dat was makkelijk. Elke vijftig bladzijden schraapte hij een deuveltje leeg.

Stap 3: goed dichtbinden. Dochter Wateetons’ die dag gekochte nieuwe  haarelastiekjes kwamen goed van pas. Hoeveel van die dingen heb je nou helemaal nodig voor één staart?

Stap 4: in een plastic tas.

Stap 5: wachten, op kamertemperatuur totdat de mycelium zich zichtbaar door het boek heeft verspreid. Een week of twee, voorspelden Dick & James.

Stap 6: in de koelkast gedurende twee dagen

Stap 7: zak half open en laat die paddenstoelen maar groeien!

Meneer is nu bij stap 4. Hij, en Hannah, houden u op de hoogte.

  • 2
   Job

   Gezien de leverancier: ws. Pleurotus ostreatus (grijze Oesterzwam) in het boek, en Lentinus edodes (Shiitake) in de stammen. Ik denk dat er nog wel een paar boeken in plan B opgeofferd mogen worden voordat plan A uiteindelijk vrucht draagt (kan best 2015 worden) , maar het resultaat zal daar niet minder om smaken en Meneer’s autarkische hart vast sneller doen kloppen – bovendien kan er een aantal jaren van zo’n stuk eiken geoogst worden.
   Dat boek zal vlot verslonden worden – Oesterzwam is een snelle lezer 🙂

 1. 8
  aldo

  Zoals Job al aangaf, geef de stammetjes de tijd!
  Heb de mijne twee jaar geleden geënt maar nog geen paddenstoel gezien.
  In de tussentijd me ongeduld getemperdmet een bezoek aan http://www.havemangroen.nl, van de stammetjes die ik van hem kocht heb ik wel kunnen oogsten!(http://i200.photobucket.com/albums/aa42/aldotic/Lentinula%20edodes%20Shiitake/DSCF8565.jpg)
  Van Haverman kreeg ik ook het dringende advies me zelf geënte stammetjes nog niet weg te doen, soms duurt het gewoon wat langer.
  Ook willen ze om nog onduidelijke reden wel eens een productie overslaan.

  Succes en vooral veel plezier met de teelt!

 2. 11
  Krol

  Hallo, ik las ook dat stuk over paddenstoelen kweken op een boek in “overleven op je eigen km2”. Ik vond het heel intererssant, maar ik vraag me af: paddenstoelen nemen toch makkelijk zware metalen op, nietwaar? Hoe zit dat dan met de inkt op het boekpapier: hoe eetbaar of net vervuild zijn zulke “boekgekweekte” zwammen?
  Proficiat overigens met uw mooie boek!

Geef een reactie