zelf maken |

Paddestoelen kweken met Hannah Green

Rozen, ok. Maar over een paddenstoelentuin heeft ze nooit wat gezegd. Sowieso heeft ze sinds 1978 een verwaarloosbare bijdrage geleverd aan huize, of tuin, Wateetons. Dus toen meneer een boek moest opofferen aan een experiment was de keuze snel gemaakt. Bedankt Hannah.

Paddenstoelen kweken, helemaal hip, u weet het. Boek, app, leernichtvinden in het wild en kweken met een builtje. Meneer is helemaal bij. Maar, er blijkt nog een kweekmethode te bestaan voor de myceliumminnende, maar flatbewonende, doe-het-zelver. Meneer trof het in Overleven op je eigen Km2 van Dick & James Strawbridge. Een bijzonder leuk werkje over zelfvoorzienend leven, met talloze tips over een huis bouwen uit strobalen,  een waterrad fabriceren, biobrandstoffen maken, snoeien en enten, eten uit de natuur, kippen, schapen, varkens en bijen houden (en slachten) en een lepel maken van hout. Een soort Vrij Leven, maar dan anno nu. Niet alles is even bruikbaar, de beschrijving van het zelf bouwen van een windturbine is misschien wat summier, maar boek het staat vol met enthousiasme opwekkende ideeën. Zo ook hoe paddenstoelen te kweken in een boek.

Stap 1: weken. Dat viel nog niet mee. Na een uur in een emmer water was het boek nog kurkdroog van binnen. Hannah gaf zich niet snel gewonnen. Een beetje net doen alsof je leest, maar dan onder water gaf snel verbetering. Het boek moet echter niet doorweekt zijn.

Stap 2: enten met gebroed. Nu had meneer al deuvels met gebroed in huis, daar vertelt hij nog wel over tegen de tijd dat dat project definitief mislukt is, dus dat was makkelijk. Elke vijftig bladzijden schraapte hij een deuveltje leeg.

Stap 3: goed dichtbinden. Dochter Wateetons’ die dag gekochte nieuwe  haarelastiekjes kwamen goed van pas. Hoeveel van die dingen heb je nou helemaal nodig voor één staart?

Stap 4: in een plastic tas.

Stap 5: wachten, op kamertemperatuur totdat de mycelium zich zichtbaar door het boek heeft verspreid. Een week of twee, voorspelden Dick & James.

Stap 6: in de koelkast gedurende twee dagen

Stap 7: zak half open en laat die paddenstoelen maar groeien!

Meneer is nu bij stap 4. Hij, en Hannah, houden u op de hoogte.


0 reacties op “Paddestoelen kweken met Hannah Green

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
01 feb
Live online workshop “mosterd maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

03 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

06 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

08 feb
GRATIS live online workshop “kaassoufflés maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

15 feb
Live online workshop “leverworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 mrt
Live online workshop “écht krokante zoete aardappelpatat maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

15 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons & Nils Koster – live online workshop “Goudse kaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 14.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend