zelf maken |

Paddestoelen kweken met Hannah Green

Rozen, ok. Maar over een paddenstoelentuin heeft ze nooit wat gezegd. Sowieso heeft ze sinds 1978 een verwaarloosbare bijdrage geleverd aan huize, of tuin, Wateetons. Dus toen meneer een boek moest opofferen aan een experiment was de keuze snel gemaakt. Bedankt Hannah.

Paddenstoelen kweken, helemaal hip, u weet het. Boek, app, leernichtvinden in het wild en kweken met een builtje. Meneer is helemaal bij. Maar, er blijkt nog een kweekmethode te bestaan voor de myceliumminnende, maar flatbewonende, doe-het-zelver. Meneer trof het in Overleven op je eigen Km2 van Dick & James Strawbridge. Een bijzonder leuk werkje over zelfvoorzienend leven, met talloze tips over een huis bouwen uit strobalen,  een waterrad fabriceren, biobrandstoffen maken, snoeien en enten, eten uit de natuur, kippen, schapen, varkens en bijen houden (en slachten) en een lepel maken van hout. Een soort Vrij Leven, maar dan anno nu. Niet alles is even bruikbaar, de beschrijving van het zelf bouwen van een windturbine is misschien wat summier, maar boek het staat vol met enthousiasme opwekkende ideeën. Zo ook hoe paddenstoelen te kweken in een boek.

Stap 1: weken. Dat viel nog niet mee. Na een uur in een emmer water was het boek nog kurkdroog van binnen. Hannah gaf zich niet snel gewonnen. Een beetje net doen alsof je leest, maar dan onder water gaf snel verbetering. Het boek moet echter niet doorweekt zijn.

Stap 2: enten met gebroed. Nu had meneer al deuvels met gebroed in huis, daar vertelt hij nog wel over tegen de tijd dat dat project definitief mislukt is, dus dat was makkelijk. Elke vijftig bladzijden schraapte hij een deuveltje leeg.

Stap 3: goed dichtbinden. Dochter Wateetons’ die dag gekochte nieuwe  haarelastiekjes kwamen goed van pas. Hoeveel van die dingen heb je nou helemaal nodig voor één staart?

Stap 4: in een plastic tas.

Stap 5: wachten, op kamertemperatuur totdat de mycelium zich zichtbaar door het boek heeft verspreid. Een week of twee, voorspelden Dick & James.

Stap 6: in de koelkast gedurende twee dagen

Stap 7: zak half open en laat die paddenstoelen maar groeien!

Meneer is nu bij stap 4. Hij, en Hannah, houden u op de hoogte.


0 reacties op “Paddestoelen kweken met Hannah Green
  1. Hallo, ik las ook dat stuk over paddenstoelen kweken op een boek in “overleven op je eigen km2”. Ik vond het heel intererssant, maar ik vraag me af: paddenstoelen nemen toch makkelijk zware metalen op, nietwaar? Hoe zit dat dan met de inkt op het boekpapier: hoe eetbaar of net vervuild zijn zulke “boekgekweekte” zwammen?
    Proficiat overigens met uw mooie boek!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.


Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
07 sep
Live online workshop “melkkefir maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 sep
Workshop worst maken – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 99.00

12 sep
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

12 sep
GRATIS live online workshop “patat maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

13 sep
GRATIS live online workshop “KFC (Korean Fried Cauliflower) maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

14 sep
GRATIS live online workshop “donuts maken” 20:30 uur | € Gratis

15 sep
GRATIS live online workshop “frikandellen maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend