Mandoline en de vliesdunne flintertjes

Mandoline en de vliesdunne flintertjes


Wat een fijn apparaat. Meneer ontdekte het tijdens het laatste improvisatiediner bij Caulils. Vliesdunne plakjes sneed het van álles. Fraaie flintertjes die het zowel geweldig deden op het bord, als in de mond. Een mandoline moest meneer hebben. Dus toen een week later Kookpunt hem verzocht eens kostenloos in hun webwarenhuis te winkelen wist Wateetons wat hij wilde.

Kookpunt. Toen meneer Rotterdammer was (lang geleden, aan niemand doorvertellen) kende hij deze winkel al als het culinaire walhalla. Een half jaar geleden kwam hij er weer eens, om een workshop te geven. Zijn eigen accent was verdwenen maar Kookpunt bleek het walhalla, onverminderd. Als vanouds liep hij kwijlend langs de Rotterdamse Rekken, om uiteindelijk thuis te komen met een houten lepel en kilo poedersuiker.

Dat zit zo, meneer kan niet tegen grote winkels. Het enorme aanbod, het is.. overweldigend. Verlammend. Function overload. Iedere keer weer. Uiteindelijk loopt hij dan verdwaasd met een pak meel of één servetring het pand uit en besluit zijn pizzaoven, keukenmachine of anderszins maar gewoon thuis online te bestellen. Gelukkig kan dat ook: kookpunt.nl.  Een tamelijk geweldige website zelfs. Enorm uitgebreid, met zo’n beetje het volledig assortiment uit de fysieke winkel. Van sapcentrifuges, foodprocessors en grillpannen via Japanse messsen tot Kitchenaid accessoires, siliconen bakvormen en topkookboeken. Met uitgebreide informatie over het product en reviews van klanten. Dat scheelt je toch weer mooi een medewerker aanschieten. Of een andere klant, in de hoop dat die jouw grillpan of pak poedersuiker toevallig al heeft gebruikt. Die reviews moeten nog een beetje gaan lopen, overigens. Twee dagen later was hij binnen, verzendkostenvrij (want boven de 20 euro) en met een gratis recept van het een of ander in de doos.  Meneer’s mandoline, met authentiekerige Japanse tekentjes, een vlijmscherp mes en drie opzetstukjes om in toenemende dikte te raspen. Had ik al gemeld dat het mes vlijmscherp was? De komkommer, wortel en knolraap flinterdunde als een malle. Fijn opgemaakte borden leverde het op, evenals intense smaakervaringen. (Maar, alas, zelfs flinterdun blijkt knolraap niet te vreten). Mooi apparaat, en wat betreft meneer preciezer dan een dunschiller en sneller inzetbaar en dunner snijdend dan een keukenmachine. En met enige trots kan hij vertellen dat hij na twee weken gebruik nog al zijn vingertoppen heeft. Eat that, Rick Stein.

 1. 1
  Yvonne

  Na drie weken nog geen schade.. wauw. Ik heb exact dezelfde mandoline en had 24 uur na aankoop al 3 maal in mijn vingers gesneden. Maar scherpe messen geven geen littekens.
  Krijgt Meneer ook uien goed gesneden? Dat is mij nog niet gelukt (1 halfslachtige poging gewaagd).

  • 2
   hilde

   Ja dat kan uien over de Benriner: je moet het kontje (waar de wortels zitten) er aan laten zitten en dan vanaf het topje de ui over de schaaf halen. Keurige plakjes krijg je dan en je ui blijft door dat wortelstukje in elkaar zitten. Bovendien hou je dan een eindje over om vast te houden. Blijven je vingers ook intact.

 2. 3
  Brielem

  Wat is dat nu? Ik had verwacht dat meneer toch over genoeg ‘Knife skills’ zou beschikken om dat met de hand te doen. Met een goed mes moet dat geen probleem zijn.

 3. 4
  Job

  Meneer is dapper. Hij koopt een mandoline èn geeft min of meer en plein public toe dat zijn wiegje in Rotterdam heeft gestaan. Dapper dus.

  Ik kan uit ervaring vertellen dat je èn met een mandoline èn met een scherp keukenmes prima een plakje van je vinger af kunt snijden.
  Met een mandoline (superhandig maar behoorlijk eng) gaat dat wel wat makkelijker.
  En als je op de goede manier snijdt, zou het met een mes op een snijblok niet moeten gebeuren, maar wanneer ik de vingertopjes iets naar binnen zet en het mes langs m’n onderste knokkels laat glijden, heb ik toch niet dezelfde controle – dus ik snij meestal toch maar met “uitgestoken” vingers. En dat gaat soms mis.
  En hoewel een scherp mes (mijn messen zijn scherp) inderdaad niet heel snel voor littekens zal zorgen, gaat dat toch niet helemaal op wanneer je gewoon een plakje kwijt bent…
  Het herstelt zich trouwens prima hoor, dat wel. En die nagel groeit ook gewoon weer aan en houd dezelfde vorm 🙂

 4. 7
  Meneer Wateetons

  Meneer heeft in zijn pre-meneer tijd (maar wel postrotterdammertijd gelukkig) nog wel eens met zijn topje in de hand bij de eerste hulp gezeten. Beetje stoer doen met messen enzo, precies zoals Job beschrijft.Vastgelijmd en gewoon weer aan elkaar gegroeid, ongelofelijk.

 5. 9
  bernadine

  ah voor alle topjessnijders: kookpunt heeft ook een supersonische mandoline met een profi-doosje met 6 opzetstukken (ja verschil moet er wezen) waar een groente/vlees/alles-vasthouder met pinnen wordt bijgeleverd.
  Die heb ik eens cadeau gekregen. Er zit helaas geen gebruiksaanwijzing bij. Zodat ik, niet gehinderd door enig ruimtelijk inzicht, met het ding in de fietstas naar kookpunt ben gegaan om me het te laten uitleggen.
  En omdat ik hem niet dagelijks gebruik, iedere keer dat ik dat wel doe, weer enorm aan het peinzen ben hoe die mevrouw het ook weer deed.
  Dat heb je dan, als blonde Rotterdamse.

 6. 12
  Karin

  Ze zouden die dingen ook een beetje breder moeten maken. Een beetje biet past net niet en e plakjes zien er zo zielig uit als je er eerst de zijkantjes af moet snijden.

  • 13
   Yvonne

   Er bestaat ook een extra brede benriner. Maar dan moet je vast ook weer extra kracht uitoefenen, dus daar zitten toch grenzen aan. Een mandoline voor een hele witte kool zal waarschijnlijk niet bestaan…

   • 14
    remi

    Wittekool in vieren snijden, gebeurt ook in fabrieken, gewoon om de binnenkant van de kool te kunnen beoordelen.
    Schaafmachines voor hele kolen zijn zeldzaam (380 -400 volt), fabrieks spul.

 7. 15
  Steven

  Ik wil je hierbij graag laten weten dat ik je foodblog heb opgenomen in onze foodblog-feed verzameling: ChefinaBox.collected.info. Een realtime overzicht van alle artikelen van alle Nederlandse foodblogs plus een aantal van de leukste Engelstalige. Voor iedereen die net zo van Foodblogs houdt als wij!

  Als je het een fijne pagina vindt zouden we het leuk vinden als je een linkje op je blog plaatst!

  Groetjes en blijf bloggen!

  Steven van Chef in a Box

 8. 16
  remi

  Wij hebben ook zo´n manodline, Hobel, schaaf en wel al 25 a 30 jaar. Ooit gekocht voor 10 gulden…
  EEn Duits ding met een 1, 2, 3 mm plaat (verwisselbaar) een julliene en een patat hulpstuk. En dat voor 10 gulden.

  Wel heb ik het mes een keer moeten slijpen (RVS).

  Flinterdun

  Remi

Geef een reactie