zelf maken |

First blood

Meneer is al dagen lustig aan het wieden en spitten in zijn tuintje. Zelfs de beheerder sprak zijn verbazing uit: “Bent u er nu alweer?”. Ja. Meneer heeft haast. Waar bij de tuintjesbuurmannen en -vrouwen de erwten, tuinbonen en sla al tot in de hemel groeien is zijn tuintje nog een dorre akker. Althans, dat dacht hij. Zijn moosgarden blijkt onverwachte cadeautjes te bevatten. En dan hebben we het niet over Zevenblad, dat zijn smakelijke wildplukglans in de ogen van meneer wel een beetje verloren heeft. In een hoekje trof hij een restantje kruisbessen, tegen het overrijp aan maar nog eetbaar. Op hetzelfde verwilderde stukje bleken ook nog wat aardbeienplanten te staan. Inmiddels leeg, maar wel alvast binnen voor volgend jaar. Toch mooi meegenomen. Verder is het vooral rukken, plukken en trekken geblazen vooraleer het speedzaaien kan starten. Daar was meneer mee bezig toen tuintjesfreak @mooinaks langs kwam om een boekje op te halen (niet dat boek). Zij wees meneer er fijntje op dat de woekerende stengels die hij met zoveel geestdrift aan het uitrukken was onder de grond smakelijke aardperen aan het vormen waren. En verdomd, er zaten kleine knolletjes aan de wortels van het amechtig naar aarde happende stapeltje euthanasiado’s. Hij oogste nog snel wat er te oogsten viel en liet de rest maar in leven. Een paar kilo topinamboer moet er in de herfst nog wel vanaf komen. De knolletjes waren klein, en slechts kort gekookt en met wat boter en zout geserveerd, smakelijk. Vagelijk deed het een beetje aan asperge denken, meer dan naar artisjok waar anderen het blijkens de Engelse naam ‘Jerusalem-artichoke’ naar vinden smaken.
De eerste oogst, zonder zaaien.

(Het aardpeerkookvocht bleek de volgende ochtend prachtig groen geworden te zijn. Google wist niet zo goed waarom, en ook McGee zwijgt erover.)


0 reacties op “First blood
 1. Aardperen bevatten een pH-gevoelige kleurstof (http://en.wikipedia.org/wiki/Anthocyanin)
  Kraanwater is licht basisch, waardoor de anthocyaninen blauw/groen-achtig kleuren.
  Dezelfde reactie treedt op als je ze bij het schillen/snijden te lang aan de lucht blootstelt, ze worden dan bruin/zwartig.
  Dat is te voorkomen door ze in een bak met water te bewaren waar citroensap of azijn aan is toegevoegd; dat is zuur.
  Je kunt ze koken in melk om de kleur te behouden, want melk werkt als een buffer.

 2. Ach Meneer, mooier dan kennismaking met de aardpeer wordt het leven niet. Er is nog veel te leren, koken, dichten, bakken en zelfs stoken: http://www.vriendenvandeaardpeer.nl/
  Maar wees gewaarschuwd, een aardpeer in de tuin woekert dat het een lust is. Mijn moeder probeert ze al jaren weer kwijt te raken. Tevergeefs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.


Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
16 sep
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

05 okt
GRATIS live online workshop “grillworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

08 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 179.00

12 okt
Live online workshop “bier brouwen voor beginners” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

26 okt
Live online workshop “‘nduja maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 nov
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

16 nov
GRATIS live online workshop “mexicano’s maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend