handboek voor de vinex-jager, op jacht, zelf maken |

Tuintjes enemy no1

Iemand gaat er boeten voor de mislukte oogst van meneer’s tuintje. Het ligt voor de hand wie: de slakken. Listig verstopt in de haag die zijn barre akker omzoomd, klaar om toe te slaan zodra meneer en dochter Wateetons hun hielen lichten. Een plaag voor de goudeerlijke moestuinier. En een plaag moet je eten, zegt Wouter Klootwijk. Drie minuten in de struiken speuren aan het eind van een wiedsessie leverde twee kinderklauwtjes vol slakken. Huisjesslakken, geen naaktslakken. Die zijn niet te vreten. En totaal onvindbaar als het niet regent, waarop ze bij de eerste drup in grote getale uit de ether lijken te kristalliseren. Welke huisjesslakken het zijn, dat weet meneer niet. Hij laat zich graag door u informeren. Meneer nam ze mee naar huis in een stenen plantenpotje, onderweg stoppend bij de verbouwereerde Turkse groenteboer voor een plastic zakje om de talrijke ontsnappingspogingen in de kiem te smoren. Thuis gingen ze in een plastic bak (met een groene deksel, vandaar de foto) om zich in een paar dagen van hun uitwerpselen te ontdoen. Een uitstekend idee, zo bleek de volgende ochtend. De hele bak zat vol met bruine smurrie. Dat zal je binnen krijgen… Een minder uitstekend idee was om de slijmerige boeienkoningen een reepje lucht te gunnen. Bij het ontwaken trof meneer slakken op de keukenvloer, muur, koelkast en router. Dat had hij beter moeten weten. Inmiddels is de bak schoner, en de slakken trager. Kruipend richting een voorgerechtje.


0 reacties op “Tuintjes enemy no1
  1. Slakken zijn echte ontsnappingsartiesten. Ze lijken traag, maar voor je het door hebt is er een stel ontsnapt.
    De slakken met die mooie spiraalvormige strepen op het huisje zijn tuinslakken. Die kun je eten, geen probleem.
    Die met de wat meer “gespikkelde” behuizing, de groteren in het plaatje, zijn segrijnslakken. Erg goed eetbaar, worden als escargot gekweekt – ik heb dat zelf ooit gedaan.
    De slakken zich leeg laten poepen kan bogen op de fraaie term “purgeren”.
    Met een dag of vier is dat wel gebeurd.Schoonhouden en natsproeien is handig.
    Gesmoord in knoflookboter zijn slakken echt ernstig lekker, en een goede eiwitbron.
    Dit is natuurlijk wel wildplukken/vinexjagen in optima forma!

  2. Die Job weet echt álles. Dank voor de info.
    ‘Purgeren’, dat gaan we vaker gebruiken. Ik geef ze elke ochtend en avond een douchebeurt. Zodat ze fris de nacht/dag in kunnen.

  3. We doen ons best. Overigens, toen ik nog eens naar de tweede foto keek, zag ik ook een slak met een vrij blank/blond huisje. Het lijkt erop dat dat een wijngaardslak is – de oorspronkelijke escargot. De wijngaardslak (Helix pomatia) is een volle neef van de segrijnslak (Helix aspersa) maar is in Nederland beschermd onder de Flora- en Faunawet. Dus officieel moet Meneer dat exemplaar eigenlijk laten ontsnappen. Je mag ze dan wel weer ingeblikt invoeren vanuit “La douce France” maar er Vinex-achtig op jagen is niet toegestaan.
    Lijsters storen zich trouwens nauwelijks aan dat gebod, en eten ze soepeltjes op.
    Het word duidelijk tijd dat iemand de landelijke Lijsterpopulatie eens de fijne nuances van de Flora- en Faunawet uitlegt, en er vooral bij benadrukt dat de Lijster GEEN beschermde soort is… (en eetbaar…).

  4. Mocht meneer ook van de niet eetbare slakken afwillen dan kan hij dat op milieuvriendelijke (en waarschijnlijk ook diervriendelijke) manier doen met bier.
    Graaf een bakje tot de rand in en vul het met bier, ook tot de rand. Slakken doen zich hier aan tegoed en rollen dronken en wel het bakje in om er niet meer uit te komen. En mooie dood voor de slakken lijkt me. En een mooie manier om je van de minder geslaagde brouwsels te ontdoen. Al heeft Meneer die natuurlijk niet maar dan volstaat het goedkoopste bier uit de supermarkt. Ze hebben geen smaak, die slakken (huisjesslakken natuurlijk wel, heerlijk met een bourgogne)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

04 dec
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

18 dec
Live online workshop “rillettes en smeerpaté maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

31 jan
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

01 feb
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

03 feb
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

04 feb
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp