Tuintjes enemy no1

Tuintjes enemy no1


Iemand gaat er boeten voor de mislukte oogst van meneer’s tuintje. Het ligt voor de hand wie: de slakken. Listig verstopt in de haag die zijn barre akker omzoomd, klaar om toe te slaan zodra meneer en dochter Wateetons hun hielen lichten. Een plaag voor de goudeerlijke moestuinier. En een plaag moet je eten, zegt Wouter Klootwijk. Drie minuten in de struiken speuren aan het eind van een wiedsessie leverde twee kinderklauwtjes vol slakken. Huisjesslakken, geen naaktslakken. Die zijn niet te vreten. En totaal onvindbaar als het niet regent, waarop ze bij de eerste drup in grote getale uit de ether lijken te kristalliseren. Welke huisjesslakken het zijn, dat weet meneer niet. Hij laat zich graag door u informeren. Meneer nam ze mee naar huis in een stenen plantenpotje, onderweg stoppend bij de verbouwereerde Turkse groenteboer voor een plastic zakje om de talrijke ontsnappingspogingen in de kiem te smoren. Thuis gingen ze in een plastic bak (met een groene deksel, vandaar de foto) om zich in een paar dagen van hun uitwerpselen te ontdoen. Een uitstekend idee, zo bleek de volgende ochtend. De hele bak zat vol met bruine smurrie. Dat zal je binnen krijgen… Een minder uitstekend idee was om de slijmerige boeienkoningen een reepje lucht te gunnen. Bij het ontwaken trof meneer slakken op de keukenvloer, muur, koelkast en router. Dat had hij beter moeten weten. Inmiddels is de bak schoner, en de slakken trager. Kruipend richting een voorgerechtje.

 1. 1
  Job

  Slakken zijn echte ontsnappingsartiesten. Ze lijken traag, maar voor je het door hebt is er een stel ontsnapt.
  De slakken met die mooie spiraalvormige strepen op het huisje zijn tuinslakken. Die kun je eten, geen probleem.
  Die met de wat meer “gespikkelde” behuizing, de groteren in het plaatje, zijn segrijnslakken. Erg goed eetbaar, worden als escargot gekweekt – ik heb dat zelf ooit gedaan.

  De slakken zich leeg laten poepen kan bogen op de fraaie term “purgeren”.
  Met een dag of vier is dat wel gebeurd.Schoonhouden en natsproeien is handig.

  Gesmoord in knoflookboter zijn slakken echt ernstig lekker, en een goede eiwitbron.

  Dit is natuurlijk wel wildplukken/vinexjagen in optima forma!

 2. 2
  Meneer Wateetons

  Die Job weet echt álles. Dank voor de info.
  ‘Purgeren’, dat gaan we vaker gebruiken. Ik geef ze elke ochtend en avond een douchebeurt. Zodat ze fris de nacht/dag in kunnen.

 3. 3
  Job

  We doen ons best. Overigens, toen ik nog eens naar de tweede foto keek, zag ik ook een slak met een vrij blank/blond huisje. Het lijkt erop dat dat een wijngaardslak is – de oorspronkelijke escargot. De wijngaardslak (Helix pomatia) is een volle neef van de segrijnslak (Helix aspersa) maar is in Nederland beschermd onder de Flora- en Faunawet. Dus officieel moet Meneer dat exemplaar eigenlijk laten ontsnappen. Je mag ze dan wel weer ingeblikt invoeren vanuit “La douce France” maar er Vinex-achtig op jagen is niet toegestaan.

  Lijsters storen zich trouwens nauwelijks aan dat gebod, en eten ze soepeltjes op.
  Het word duidelijk tijd dat iemand de landelijke Lijsterpopulatie eens de fijne nuances van de Flora- en Faunawet uitlegt, en er vooral bij benadrukt dat de Lijster GEEN beschermde soort is… (en eetbaar…).

 4. 4
  Karin

  Mocht meneer ook van de niet eetbare slakken afwillen dan kan hij dat op milieuvriendelijke (en waarschijnlijk ook diervriendelijke) manier doen met bier.
  Graaf een bakje tot de rand in en vul het met bier, ook tot de rand. Slakken doen zich hier aan tegoed en rollen dronken en wel het bakje in om er niet meer uit te komen. En mooie dood voor de slakken lijkt me. En een mooie manier om je van de minder geslaagde brouwsels te ontdoen. Al heeft Meneer die natuurlijk niet maar dan volstaat het goedkoopste bier uit de supermarkt. Ze hebben geen smaak, die slakken (huisjesslakken natuurlijk wel, heerlijk met een bourgogne)

 5. 7
  Mevrouw Wateetons

  Over dat potje bier kunnen we meepraten. Zo hebben we in onze eerste casa mét tuin slakken gevangen. Alleen lieten we die potjes lange tijd gewoon staan, niets aan het handje. Tot meneer ze ging opruimen en de inhoud met een sierlijke boog in de heg slingerde. En wat een stank kwam daar vanaf, vergane slakken in bierprut, niet te harden.

 6. 8
  Hans

  Koffieprut rond en in de moestuin weerhoudt de slakjes ook van ongevraagde schranspartijen . En de bierslakjes gewoon in de composthoop die er al is en anders vast komt ?

 7. 9
  Karin

  Koffieprut, eierschalen, kattengrit, koperdraad, ga er maar vanuit dat 1/3 van de oogst voor de konijnen, eenden, rupsen, enz is, 1/3 gaat naar de slakken en als alles meezit is de rest voor eigen tafel.Het enige dat helpt is het aantal slakken terugbrengen door vriendelijk te zijn voor vogels, egels, kikkers en alles wat verder nog slakken wil eten (blijkbaar ook Meneer) en de rest te verdelgen. Hoe milieu- en diervriendelijk dat gebeurd hangt af van hoe wanhopig je bent. Tegenhouden helpt echt niet ook niet met bergen koffieprut en eierschalen. Ruikt hoogstens een beetje vreemd rond de planten. “Ik begrijp er niets van maar ik krijg altijd zo’n trek in koffie als ik in de tuin werk”.

 8. 10
  Marcus

  Slakken, oef.

  Wij weten hoe je je moestuin voortaan milieuvriendelijk kunt beschermen! Kom een keer langs bij een van de markten waar we staan met oesters en neem een lading lege oesterschelpen mee. Maak er eventueel gruis van en strooi dit uit over je moestuin.

  Het werkt.

  Vriendelijke groet,

  De oesterman van Zilt en Zalig

 9. 11
  Oogst | Wateetons

  […] het eind van de betreffende week niet eens gehaald. Verdwenen in slakmagen. Een schrale troost: een niet onaanzienlijk deel van deze slakken was vervolgens in meneer’s maag verdwenen. Bitch. Een andere schrale troost: twee door meneer geplante gewassen bleken op miraculeuze wijze […]

Geef een reactie