handboek voor de vinex-jager, op jacht, zelf maken |

Tuintjes enemy no1

Iemand gaat er boeten voor de mislukte oogst van meneer’s tuintje. Het ligt voor de hand wie: de slakken. Listig verstopt in de haag die zijn barre akker omzoomd, klaar om toe te slaan zodra meneer en dochter Wateetons hun hielen lichten. Een plaag voor de goudeerlijke moestuinier. En een plaag moet je eten, zegt Wouter Klootwijk. Drie minuten in de struiken speuren aan het eind van een wiedsessie leverde twee kinderklauwtjes vol slakken. Huisjesslakken, geen naaktslakken. Die zijn niet te vreten. En totaal onvindbaar als het niet regent, waarop ze bij de eerste drup in grote getale uit de ether lijken te kristalliseren. Welke huisjesslakken het zijn, dat weet meneer niet. Hij laat zich graag door u informeren. Meneer nam ze mee naar huis in een stenen plantenpotje, onderweg stoppend bij de verbouwereerde Turkse groenteboer voor een plastic zakje om de talrijke ontsnappingspogingen in de kiem te smoren. Thuis gingen ze in een plastic bak (met een groene deksel, vandaar de foto) om zich in een paar dagen van hun uitwerpselen te ontdoen. Een uitstekend idee, zo bleek de volgende ochtend. De hele bak zat vol met bruine smurrie. Dat zal je binnen krijgen… Een minder uitstekend idee was om de slijmerige boeienkoningen een reepje lucht te gunnen. Bij het ontwaken trof meneer slakken op de keukenvloer, muur, koelkast en router. Dat had hij beter moeten weten. Inmiddels is de bak schoner, en de slakken trager. Kruipend richting een voorgerechtje.


0 reacties op “Tuintjes enemy no1
 1. Over dat potje bier kunnen we meepraten. Zo hebben we in onze eerste casa mét tuin slakken gevangen. Alleen lieten we die potjes lange tijd gewoon staan, niets aan het handje. Tot meneer ze ging opruimen en de inhoud met een sierlijke boog in de heg slingerde. En wat een stank kwam daar vanaf, vergane slakken in bierprut, niet te harden.

 2. Koffieprut rond en in de moestuin weerhoudt de slakjes ook van ongevraagde schranspartijen . En de bierslakjes gewoon in de composthoop die er al is en anders vast komt ?

 3. Koffieprut, eierschalen, kattengrit, koperdraad, ga er maar vanuit dat 1/3 van de oogst voor de konijnen, eenden, rupsen, enz is, 1/3 gaat naar de slakken en als alles meezit is de rest voor eigen tafel.Het enige dat helpt is het aantal slakken terugbrengen door vriendelijk te zijn voor vogels, egels, kikkers en alles wat verder nog slakken wil eten (blijkbaar ook Meneer) en de rest te verdelgen. Hoe milieu- en diervriendelijk dat gebeurd hangt af van hoe wanhopig je bent. Tegenhouden helpt echt niet ook niet met bergen koffieprut en eierschalen. Ruikt hoogstens een beetje vreemd rond de planten. “Ik begrijp er niets van maar ik krijg altijd zo’n trek in koffie als ik in de tuin werk”.

 4. Slakken, oef.
  Wij weten hoe je je moestuin voortaan milieuvriendelijk kunt beschermen! Kom een keer langs bij een van de markten waar we staan met oesters en neem een lading lege oesterschelpen mee. Maak er eventueel gruis van en strooi dit uit over je moestuin.
  Het werkt.
  Vriendelijke groet,
  De oesterman van Zilt en Zalig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp