Vraagloze antwoorden per post

Vraagloze antwoorden per post


Laten we zeggen dat het antwoord ‘runderspareribs’ was. De vraag leest u in de aankomende Elle Eten,  alwaar meneer in de eetproblemensectie zes maal per jaar vraag en antwoord samenbrengt. Die vragen komen van u, via @eetproblemen of @elleeten, en de antwoorden komen van meneer, soms ingefluisterd door door hem benaderde experts. Runderspareribs, dus. Dit antwoord kwam van expert Johan van Uden van Chateaubriand te Heemstede, de beste slagerij van Nederland 2011. Hij voegde eraan toe “zal ik je er even een paar sturen?” Toffe peer, die Johan.

Bederfelijke waar versturen per post, het kan tegenwoordig. OKvlees doet het, de Eetschrijver doet het met zijn margaritaijs (via diezelfde OKvlees), Chateaubriand doet het met hun gerijpte dry-aged vlees en het is waarschijnlijk nog maar een kwestie van tijd voor je bij bol.com twee pakken verse melk en een half ons gesneden rosbief kunt bestellen. Een fijne ontwikkeling, maar wel eentje die wat voorzorgsmaatregelen vereist van de kant van de verzender, én van de ontvanger. Meneer was namelijk niet thuis toen het pakket van Chateaubriand bezorgd werd. Dat gebeurt wel eens. Werk enzo, hij kan er niks aan doen. Dus in plaats van runderspareribs vond hij een dry-aged mededeling dat het pakket de volgende dag opnieuw zou worden aangeboden. Dat gebeurde, de volgende avond, maar dat betekende dat het vlees ruim 48 uur onderweg was geweest.

Het was een mooi pakketje. Maar was het ook nog een koel pakketje? Meneer stak zijn kernthermometer bruusk door de verpakking heen. Binnen bleek het 13 graden. Dat is wat aan de hoge kant voor runderspareribs, of enig ander vers vlees. De koelbox bleek ruim drie kilo runderspareribs te bevatten. Johan had meneer goed voorzien. De ribben waren gevacumeerd met heel taai plastic en koel gehouden door twee inmiddels bijna ontdooide icepacks. Voor de zekerheid stak meneer ook zijn thermometer in het vlees zelf. Daar was de temperatuur iets lager: 10 graden. Dat is net aan. Daarboven groeien microorganismen explosief. Het vlees rook gelukkig nog fris.

Kortom, een mooie ontwikkeling, vlees per post, maar het helpt als je aan huis werkt of anderszins kunt wachten op de postbode. Het moet overigens gezegd dat OKvlees zijn vlees gevroren verstuurd, met droogijs. Zij garanderen tot 36 uur lang een temperatuur van -20 graden. Chateaubriand stuurt het vlees gekoeld, en adviseert bij afwezigheid het pakket bij de buren te laten afgeven. Hoe Bol.com dat van plan is weet meneer niet.

Eén kilo bereidde meneer die dag nog op lage temperatuur in de oven, (lekkere, gigántische, mannenspareribs), één kilo vroor hij in en de laatste kilo bewaarde hij in de koelkast waar het vlees na twee dagen een kwalijk geurtje en een plakkerige buitenkant begon te ontwikkelen. Die at hij ook nog op. No waste wateetons.

 

2 Comments

Add yours
 1. 1
  Oude Blenke

  Ik kwam voor de kerst voorbij die site van Chateaubriand, ik vroeg me al af hoe ze dat vers houden.

  De methode van OKvlees ziet er wat veiliger uit wat betreft bederf, maar natuurlijk wel milieu-onvriendelijker wat betreft de productie van droogijs.

 2. 2
  elbertwaal

  het water loopt me in de mond!
  ahold heeft bol.com gekocht dus de supermarkten zullen wel in toenemende afhaalpunten worden (is goed voor de traffic, slim he)

Leave a Reply