experimenteerdrift, zelf maken |

Eindeloze entstroom?

Het is natuurlijk een beetje vreemd om met yoghurt uit de supermarkt (of biologische winkel, wat u wilt) nog meer yoghurt te gaan maken.

Een terechte opmerking bij het stuk over yoghurt maken, zij het dat de schrijver na al die jaren blijkbaar the true spirit of Wateetons nog niet door heeft. Meneer is niet boos, maar wel verdrietig. En geïntrigeerd, door de rest van het commentaar:

Is de kwaliteit van de kweek zo goed dat je éénmalig kunt enten met supermarkt yoghurt en daarna, vanuit je eigen yoghurt oneindige hoeveelheden nieuwe melk kunt enten?

(Een beetje het zuurdesemidee zeg maar)

Dat moest hij uitproberen.
Hij nam een halve liter volle melk uit de supermarkt en voegde daar een ruime eetlepel volle boerenlandyoghurt aan toe. Hups, zes uur in de oven op 40 graden. Van deze yoghurt, laten we hem voor het gemak batch 1 noemen, nam meneer een ruime eetlepel en voegde die toe aan een halve liter volle melk uit de supermarkt. Hups, zes uur in de oven op 40 graden. Van deze yoghurt, laten we hem voor het gemak batch 2 noemen, nam meneer een ruime eetlepel en voegde die toe aan een halve liter volle melk uit de supermarkt. Na zes uur in de oven op 40 graden ontstond zo batch 3. Voor het gemak. Toen had meneer melk noch zin meer. Maar gelukkig wel een forse stroomrekening.

Op het aanrecht stonden drie batches yoghurt. Vader, zoon en kleinzoon, zo u wilt. Yoghurt was het, in alle drie de gevallen. Zuur en fris en alleszins eetbaar. Maar wel verschillende yoghurtsen. Dat zat hem vooral in de consistentie. Waar batch 1 lekker dik en lobbig was, trés yoghurt, was batch 3 dun en vloeibaar. Niet onsmakelijk, maar meer een zure yokidrink dan echte yoghurt. Batch 2 zat daar netjes tussenin. Kortom, de kwaliteit van de kweek is dus niet dusdanig dat je oneindige hoeveelheden nieuwe melk kunt enten. Dus wacht nog even met die oorlog aub.

 


0 reacties op “Eindeloze entstroom?
  1. Nietes…..
    pasteuriseren melk is verhitten 72 graden (20 seconden) of 65 graden (30 min.) daarboven sterilliseren. Zie COKZ.

  2. Ik gebruik een yoghurt-apparaat: 12 keurige glazen potjes op een rij (ze bestaan er ook in een variant met 6 potjes) waarin mijn houdbare-melk-&-yoghurt-ferment-mengsel (yoghurt-ferment, te koop in de franse supermarkt) elektrisch acht uur op 40° gehouden wordt. Erg handig.
    En omdat ik het nu overal tegenkom, zelf yoghurt maken, schreef ook ik er over op mijn blog tafelinfrankrijk@blogspot.com. Misschien is het tegen de reactie-etikette om het eigen blog te noemen? Mijn excuses, maar ik vernoem ook u, Meneer, met enthousiasme, en sinds ik er verder weinig commercieels mee be-oog, noem ik het toch maar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.


Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

10 nov
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

24 nov
Live online workshop groente charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend