zelf maken |

Van pannetjes en Michelangelo

20130802_12351620130802_13041920130802_152105

Gisteren stond weer in het teken van De Oven, en van De Koepel in het bijzonder. Meneer plaatste zijn afgeplatte bolframe, mengde zes pannetjes zand met een pannetje kalk en een scheut water (op de Drie Wateetonschen worden al veertig jaar alle dingen metselen afgemeten met hetzelfde pannetje) en kwakte dit op zijn oven. En nog een keer. En nogmaals. Toen moest hij langs de bouwmarkt voor meer materiaal. Want allemachtig, wat gaat er veel zand in een (afgeplatte) halve bol met een straal van 35 cm. Dat had meneer van te voren grofweg kunnen berekenen, maar.. enfin. U kent meneer. Gelukkig deed de bouwmarkt niet moeilijk. Meneers lichaam, met het kwik dat permanent meer dan 30 graden aanwees dan weer wel. Zelfs een titanium kaaklijn en biceps van staalkabels hebben een grens. Er ging uiteindelijk  zo’n 150 kilo zand en kalk door meneers handen en in de koepel. En dan rekenen we het water niet mee. Meneer was blij dat hij de MDF bodemplaat met veel stenen had ondersteund en niet met die wiebelige zes plankjes die hij er eerst voor bedacht had.

Toen was het boetseertijd. Met een spijker en een timmermansoog, in niet onbelangrijke mate geholpen door het houten frame, sleep meneer met een voegspijker de bol tot de juiste vorm. Hier nog een beetje meer zand, daar zit nog een vreemde bolling… schaven, kijken, boetseren en weer kijken. Het resultaat was, jawel, niets minder dan de Aya Sophia onder de pizzaovens. Beschilderen, beetje bladgoud er tegenaan, niks meer aan doen. Meneer deed de rest van de dag niets anders dan met een drankje in de hand en de voeten omhoog tevreden met zichzelf zijn. Meneer Watfuckingmichelangelootons.

Over ‘niets meer aan doen’ gesproken, op Facebook regende het na het posten van de foto van de koepelvorm al felicitaties als ‘dat was een hele bevalling’ en ‘ik had niet gedacht dat hij ooit af zou komen’. Voor de goede orde, meneers oven is hiermee niet áf. Verre van dat. De nog te nemen stappen zijn:

 • Het laten drogen van deze zandmal
 • het metselen van de stenen van de koepel rondom de mal
 • het verwijderen van de zandmal en frame
 • (optioneel: het laten instorten van de koepel)
 • Met metselen van een schoorsteen
 • Het isoleren van de koepel
 • Het waterdicht maken van de koepel
 • Het voorzicht verhitten van de oven
 • Pizza!
 • Pizza!
 • Oooooooooh
 • Pizza!

 

 


0 reacties op “Van pannetjes en Michelangelo
 1. Zeker niet zelden. Maar het kan ook zonder, truedat. Ik zal me nog eens verdiepen in de voordelen en dat afzetten tegen de nadelen (ie meer werk)

 2. Along with Movie screening, it will be great if we can pirovde opportunity to interact with real people behind the camera. producer/Director/Casting/technical staff can get real feedback from real audiences through Facebook/twitter etc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 mrt
Curaçao – Fermentation for chefs and food professionals (2-days) Meerdere dagen | € 524.95

06 mrt
Curaçao – workshop vegetable fermentation and fermented hotsauces 18:00 tot 22:00 uur | € 155

08 mrt
Curaçao – sausage making workshop 18:00 tot 22:00 uur | € 155

09 mrt
Curaçao – Head to tails workshop 15:00 tot 22:00 uur | € 207

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp