Pizzapanthéon
Vierentwintig uur na het plaatsen van de sluitsteen was het tijd om de MDF vorm en het zand uit de koepel te verwijderen. Zou de koepel zichzelf kunnen ondersteunen of zonder hulp in elkaar storten? Een spannend moment. Zo spannend dat er twee journalisten van Hart van Nederland langskwamen. Vooruit, niet in functie, maar toch. Samen met vriend Superkruit begon meneer het zand weg te scheppen. Of andersom eigenlijk, Superkruit schepte en meneer maakte opgewonden foto’s en deelde die via de bekende digitale kanalen met zijn volgers. De koepel van zand was gelukkig zacht gebleven en liet zich makkelijk uitgraven. De vier vloerdelen en het in elkaar gehaakte bolframe waren wat lastiger maar met een klein beetje anglegrinder-, decoupeerzaag- en bicepsgeweld, daarin ondersteund door de verzwakkende werking van het natte zand, kwam al het hout en daarmee het zand binnen een uurtje naar buiten. Rotspul trouwens, dat kalk. Het brandt in wondjes en klooft de vingers. De rest van de dag was meneer in de weer met handcreme. De oven bleef zowaar ook zonder ondersteuning overeind. Meneer was vergeten hoe groot hij van binnen was. Een waar pizzapanthéon, zoals meerderen opmerkten. Een met een strakke vloer, en een indrukwekkende koepelbinnenzijde bovendien. Niet helemaal vrij van onnauwkeurigheden natuurlijk, zo had meneer soms wel wat netter kunnen voegen en de overgang tussen rechte steentjes (rommelig) en gezaagde steentjes is wel erg duidelijk te zien. Maar toch, een échte koepel.
Andere kleine stapjes:
– Een vermiculietcementen isolatievloertje bedoeld om de bodemstenen van de ‘landing’ en de tweede schoorsteenboog op te plaatsen. Gek spul. Zes delen vermiculiet en één deel cement en wat water, gemengd tot een structuur van ‘vochtige aarde’. Ik ben benieuwd hoe het droogt. Het zelfde spul gaat straks als isolatie over de koepel.
– Een extra semi-vuurvast isolatielaagprobeerstukje bestaande uit 3 delen chamotteslijpsel, 2 delen zand, 2 delen cement en een half deel kalk. Lekkere plakpasta, maar benieuwd hoe het vandaag opgedroogd is. Anderen adviseren 3 delen zand, 1 deel chamotte, 1 deel cement en 1 deel kalk. We gaan een beetje proberen.
0 reacties op “Pizzapanthéon”
Geef een reactie
Misschien vind je dit ook leuk
Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode
Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.
Varkensaspic recept
Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.
agenda
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?
Schrijf je nu in.
Wateetons wilde weekend
Ziet er strak uit, het lijkt de Sint Pieter wel! Ik mis alleen nog de fresco’s in de koepel!
Als we dan toch gaan vergelijken: kijk http://www.dewereldwonderen.nl/andere-wereldwonderen/het-pantheon/attachment/pantheon-koepel2/. Die Romeinen kregen dat laatste steentje niet voor elkaar!
Haha, simpel: die Romeinen hadden natuurlijk geen currysaus om de maat van het sluitsteentje af te tekenen.
LOL
Ga je nog als een Michelangelo op de rug in de oven liggend, die onvolkomen voegstukjes nalopen en aanvoegen?
Straks, na droging heel rustig beginnen met stoken. de eerst week c.a. 130 a 140 raden. Heel kleine fikjes dus
Remi