Pizzapanthéon

Pizzapanthéon


20130813_15385920130813_15473920130813_163202

Vierentwintig uur na het plaatsen van de sluitsteen was het tijd om de MDF vorm en het zand uit de koepel te verwijderen. Zou de koepel zichzelf kunnen ondersteunen of zonder hulp in elkaar storten? Een spannend moment. Zo spannend dat er twee journalisten van Hart van Nederland langskwamen. Vooruit, niet in functie, maar toch. Samen met vriend Superkruit begon meneer het zand weg te scheppen. Of andersom eigenlijk, Superkruit schepte en meneer maakte opgewonden foto’s en deelde die via de bekende digitale kanalen met zijn volgers. De koepel van zand was gelukkig zacht gebleven en liet zich makkelijk uitgraven. De vier vloerdelen en het in elkaar gehaakte bolframe waren wat lastiger maar met een klein beetje anglegrinder-, decoupeerzaag- en bicepsgeweld, daarin ondersteund door de verzwakkende werking van het natte zand, kwam al het hout en daarmee het zand binnen een uurtje naar buiten. Rotspul trouwens, dat kalk. Het brandt in wondjes en klooft de vingers. De rest van de dag was meneer in de weer met handcreme. De oven bleef zowaar ook zonder ondersteuning overeind. Meneer was vergeten hoe groot hij van binnen was. Een waar pizzapanthéon, zoals meerderen opmerkten. Een met een strakke vloer, en een indrukwekkende koepelbinnenzijde bovendien. Niet helemaal vrij van onnauwkeurigheden natuurlijk, zo had meneer soms wel wat netter kunnen voegen en de overgang tussen rechte steentjes (rommelig) en gezaagde steentjes is wel erg duidelijk te zien. Maar toch, een échte koepel.

20130813_17081020130813_210831 20130813_210021

Andere kleine stapjes:

–          Een vermiculietcementen isolatievloertje bedoeld om de bodemstenen van de ‘landing’ en de tweede schoorsteenboog op te plaatsen. Gek spul. Zes delen vermiculiet en één deel cement en wat water, gemengd tot een structuur van ‘vochtige aarde’. Ik ben benieuwd hoe het droogt. Het zelfde spul gaat straks als isolatie over de koepel.

–          Een extra semi-vuurvast isolatielaagprobeerstukje bestaande uit 3 delen chamotteslijpsel, 2 delen zand, 2 delen cement en een half deel kalk. Lekkere plakpasta, maar benieuwd hoe het vandaag opgedroogd is. Anderen adviseren 3 delen zand, 1 deel chamotte, 1 deel cement en 1 deel kalk. We gaan een beetje proberen.

Geef een reactie