zelf maken |

Rookvang

Kijken, kijken, niet bouwen. Meneers credo van vorige week. Want hoe, hoe, hoe kreeg hij die ellendige rookvang gebouwd? De rookvang, die afzuikapvormige verbinding tussen de boog en de schoorsteen. Ga er maar aanstaan: metselen van rond naar vierkant, en dan weer naar rond en dan ook nog eens taps toelopend, maar alleen van binnen. Zelfs bij dit schrijven krijgt meneer het er warm van. Dus was het kijken, kijken. Op fora, eindeloos fotootjes opklikken en weer wegklikken wanneer keer op keer bleek dat de oplossing van collegabouwers meneers technisch inzicht, bouwvermogen, of anglegrinderskills te boven ging. Maar een dagje eenzaamheid op de Veluwe doet wonderen, evenals een niet-denken-maar-doen mentaliteit, al dan niet geholpen door een wijntje of twee. Allereerst metselde meneer de wanden van de rookopening in de boog recht, door er twee driehoekige steentjes tegenaan te metselen. Moeilijk uit te leggen, en moeilijk te zagen omdat het blad van meneers anglegrinder niet diep genoeg is. Uiteindelijk was meneer drie kwartier in de weer met een zaagje dat hij in de schuur had gevonden (de prijs was in guldens) voor hij de steen doormidden had. Hij mist zijn zaagtafel.

2013-08-31 14.32.33 2013-08-31 15.06.12 2013-08-31 15.06.15 2013-08-31 15.06.22

Vervolgens zaagde meneer een zestal stenen, op hun kant, in de vorm van de koepel. Hop, probleem twee opgelost, van rond naar recht gemetseld. Probleem drie was het zagen van de omgekeerde trechtervorm. Geen idee hoe groot deze moest zijn, en hoe schuin de hoek. Meneer doet maar wat (waar hebben we dat eerder gehoord). Dertig graden zag er goed uit. Hatsakidee.

2013-08-31 16.01.39 2013-08-31 17.27.00 2013-08-31 20.04.14-2 2013-08-31 20.04.04 2013-08-31 20.03.58

Toen waren de stenen op, en reed meneer naar zijn nieuwe vriend in Barneveld. Die was er niet, gevlucht naar Colombia vermoedelijk, aangezien hij meneer onjuist bleek te hebben geïnformeerd over de kosten per steen. Nogal onjuist. Niet €1,90, maar €4,60 moest meneer per stuk neertellen. De nieuwe verkoper geloofde meneer tegensputteringen echter op diens (staal)blauwe ogen en rekende alsnog maar €1,90 per steen af. Een uitstekende service, maar meneer is blij dat hij  nu geen stenen meer nodig heeft (als het goed is). Met tien nieuwe stenen ging meneer verder met de trechter. Want een trechter van één steen dik is een beetje een lullige trechter, zeker als hij ook nog omgekeerd is. Meneer liet hem daarom doorlopen in de volgende steen. Hogere meet en anglegrindkunde, kan ik u vertellen. Maar, de foto’s zijn zijn getuigen (al zegt meneer niet welke):  het lukte redelijk. Specie ertussen, hop, een rookvang.

Zo_dus__pizzaoven omgekeerde_trechtervorm__laten_we_het_afzuigkap_noemen__in_schoorsteen__pizzaoven Wat_minder_ver_gekomen_dan_gehoopt._Maar_toch__een_laagje_schoorsteen.__pizzaoven Wat_minder_ver_gekomen_dan_gehoopt._Maar_toch__een_laagje_schoorsteen.__pizzaoven met schema

Het onderste plaatje geeft weer hoe de rookvang ongeveer gevormd is.

Toen was de tijd op. Amsterdam, vrouw, kind en werk riepen. Maar de rookvang is gemetseld. Nog twee lagen stenen, twaalf (halve) stenen, en de roestvrijstalen schoorsteen kan erop. Dan neemt meneer afscheid van zijn troffel.

Hij komt, hij komt!


0 reacties op “Rookvang
  1. yep, ducttape, gebruikt voor het maken van boog 2, en nu weer van pas komend. #lovingit
    Waarom geen hele pizzaoven uit de 3d printer. Beetje saai, maar je hebt iig geen zaagtafel nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.


Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

08 dec
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop ‘camembert en brie’ maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

10 dec
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – december 2021 Meerdere dagen

15 dec
Live online workshop pâté en croûte maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

22 dec
Live online workshop charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur

14 jan
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – januari 2022 Meerdere dagen

04 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend