zelf maken |

Isolatie

2013-09-09 09.33.18 2013-09-09 09.33.32 2013-09-09 14.16.28 2013-09-09 14.16.10

En het was in die tijd, voor de grote regenval, dat meneer begon aan het isoleren zijner oven. In het donker, want hij had haast. Winter’s coming. Dat isoleren doet hij met vermiculiet, een kartonachtige korrel met een redelijk isolerend vermogen. Een vuurvaste isolerende deken werkt beter, maar is ook honderd euro duurder. Bovendien hoeft meneers oven niet per se drie dagen lang bloedheet te blijven. Hoeveel pizza kan een mens nu eenmaal op. Vermiculiet dus, gemengd met cement en water en de verhouding 10-2-3. Het is raar spul, dat ook met water en cement niet echt plakt. Je stapelt het meer dan dat je het smeert. En nog een keer, omdat je verse stapeltje geheid weer instort. Even oefenen dus. Maar meneer kreeg er, zeker toen hij besloot het toch maar gewoon overdag te doen, snel handigheid in. Die zelfgemaakte vermiculietopzijnplaatshouder, gemaakt van twee plankjes hielp ook goed. Meer dan een paar postweekend restuurtjes had meneer niet, dus hij kwam niet zo ver. Een weekend of twee denkt hij nog nodig te hebben, en een extra zak vermiculiet. Van werkelijk geen enkel materiaal heeft hij bij aanvang voldoende aangeschaft. Na de vermiculiete laag mag langzaam het stoken beginnen. Als de oven helemaal droog gestookt is gaat de laatste, vochtvaste laag er overheen.


0 reacties op “Isolatie
 1. Fundament van het geheel is een steens muur die ca 60 cm de bodem in gaat. Zie de eerste posts over de pizzaoven. Onder de vloer liggen gewapende lateien en opsluitbanden, zie ook eerder.

 2. Beste meneer,
  Deze zomer had ik ook het genoegen een pizza oven te bouwen. De laatste weken een aantal maal met genoegen uw vorderingen gevolgd, zeer herkenbaar.
  In tegenstelling tot uw inkoopgedrag heb ik juist wat materialen over. Aangezien ik voorlopig geen tweede pizza oven ga bouwen kunt u bij mij in Apeldoorn gratis een zak vermiculiet (en nog een kwart) afhalen.
  Bij interesse graag een mailtje!
  Groet, Bonno
  Ps het loont de moeite van het bouwen, de pizza’s en broden uit de oven zijn fantastisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

06 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

08 feb
GRATIS live online workshop “kaassoufflés maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

15 feb
Live online workshop “leverworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 mrt
Live online workshop “écht krokante zoete aardappelpatat maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

15 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons & Nils Koster – live online workshop “Goudse kaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 14.99

17 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend