zelf maken |

Isolatie

2013-09-09 09.33.18 2013-09-09 09.33.32 2013-09-09 14.16.28 2013-09-09 14.16.10

En het was in die tijd, voor de grote regenval, dat meneer begon aan het isoleren zijner oven. In het donker, want hij had haast. Winter’s coming. Dat isoleren doet hij met vermiculiet, een kartonachtige korrel met een redelijk isolerend vermogen. Een vuurvaste isolerende deken werkt beter, maar is ook honderd euro duurder. Bovendien hoeft meneers oven niet per se drie dagen lang bloedheet te blijven. Hoeveel pizza kan een mens nu eenmaal op. Vermiculiet dus, gemengd met cement en water en de verhouding 10-2-3. Het is raar spul, dat ook met water en cement niet echt plakt. Je stapelt het meer dan dat je het smeert. En nog een keer, omdat je verse stapeltje geheid weer instort. Even oefenen dus. Maar meneer kreeg er, zeker toen hij besloot het toch maar gewoon overdag te doen, snel handigheid in. Die zelfgemaakte vermiculietopzijnplaatshouder, gemaakt van twee plankjes hielp ook goed. Meer dan een paar postweekend restuurtjes had meneer niet, dus hij kwam niet zo ver. Een weekend of twee denkt hij nog nodig te hebben, en een extra zak vermiculiet. Van werkelijk geen enkel materiaal heeft hij bij aanvang voldoende aangeschaft. Na de vermiculiete laag mag langzaam het stoken beginnen. Als de oven helemaal droog gestookt is gaat de laatste, vochtvaste laag er overheen.


0 reacties op “Isolatie
 1. Fundament van het geheel is een steens muur die ca 60 cm de bodem in gaat. Zie de eerste posts over de pizzaoven. Onder de vloer liggen gewapende lateien en opsluitbanden, zie ook eerder.

 2. Beste meneer,
  Deze zomer had ik ook het genoegen een pizza oven te bouwen. De laatste weken een aantal maal met genoegen uw vorderingen gevolgd, zeer herkenbaar.
  In tegenstelling tot uw inkoopgedrag heb ik juist wat materialen over. Aangezien ik voorlopig geen tweede pizza oven ga bouwen kunt u bij mij in Apeldoorn gratis een zak vermiculiet (en nog een kwart) afhalen.
  Bij interesse graag een mailtje!
  Groet, Bonno
  Ps het loont de moeite van het bouwen, de pizza’s en broden uit de oven zijn fantastisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.


Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

10 nov
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

24 nov
Live online workshop groente charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend