experimenteerdrift, van alles |

Koffiecadeautjes

2013-12-01 14.28.36

 

Periodiek doet meneer verslag van vermeldenswaardige culicadeautjes die hij in zijn postbus treft.

Een maandje geleden verzocht een Duits benaamde, maar Engelse sprekende meneer of Die Andere Meneer eens de koffie van Elqava wilde proberen. Dat wilde De Meneer wel. Die drinkt namelijk graag koffie. Net zoals u waarschijnlijk. Elqava biedt koffieabonnementen. Dat houdt in dat er elke maand drie verschillende soorten koffiebonen worden bezorgd. Noem het een koffie-ECI, of een koffie Food We Love box. Een aardig concept. Meneer houdt van pakjes. Net als u waarschijnlijk.

De koffies worden door het team van Elqava zelf geselecteerd en ergens in de Benelux of Duitsland geroosterd. Elke drie maanden wisselen ze van roosteraar. In geval van de decemberselectie is dit Dinzler Kaffeerösterei. Een Belg denk ik.  De selectie die meneer ontving bestond uit Espresso Venezia Organico, Espressso Verona en Espresso Moda. Meneer haalde zijn molen uit de berging, zijn koffiepotje van het aanrecht, en ging aan de slag.

  • Conclusie 1: wat ruikt versgemalen koffie toch lekker
  • Conclusie 2: wat geeft zelfgemalen koffie toch een teringzooi op je aanrecht
  • Conclusie 3: meneer is niet voor koffieproever in de wieg gelegd. Hij vindt het moeilijk onder woorden te brengen wat hij ruikt, laat staan wat hij proeft. “Hmm, ja, wel lekker.” Zoiets. Bij rode wijn kun je dan altijd nog wat mompelen over rood fruit, tannines en hout. Maar bij koffie?
    • Over de Verona noteerde meneer ‘kruidig, met een hint van kaneel. Beetje zoet. Wat caramel‘. De beschrijving van Elqava leest ‘full, medium-bodied espresso, great creamy character‘. Dan is de beschrijving van meneer toch wat poëtischer.
    • Over de Venezia vond meneer de volgende ochtend in zijn aantekeningen: ‘wat minder geurig dan de Verona. Chocolade‘. (En een telefoonnummer dat bij nabellen niet bleek te kloppen). Wat had meneer moeten proeven: ‘mild and spicy notes ad a hint of bitter sweet CHOCOLATE.’  Meneer is een KOFFIEGENIE!
    • De Moda vond meneer ‘bloemig, zoet en (overmoedig geworden) geurend naar een avond in de Spaanse lente.’ Hij heeft werkelijk geen idee wat hij zegt. Volgens Elqava zou de associatie moeten zijn: ‘strong and earthy, a typical southern Italian coffee with a fantastic crema’. Ha, slechts één land te veel naar het westen.

Eindconclusie: meneer is een koffiegenie/sukkel. Of iets daar tussenin. Lekker vond hij ze in ieder geval alle drie, met veel jonge tannines.

Een Elqava koffieabonnement kost €26 per maand, voor drie zakken bonen. Een eenmalige testbezorging kan ook. Voor een tientje krijg je een proefsetje van zes x 15 gram toegestuurd. Een koffiemolen kun je ook bij ze bestellen. Het aanrecht moet je wel zelf schoonvegen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 mrt
Curaçao – Fermentation for chefs and food professionals (2-days) Meerdere dagen | € 524.95

06 mrt
Curaçao – workshop vegetable fermentation and fermented hotsauces 18:00 tot 22:00 uur | € 155

08 mrt
Curaçao – sausage making workshop 18:00 tot 22:00 uur | € 155

09 mrt
Curaçao – Head to tails workshop 15:00 tot 22:00 uur | € 207

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp