Koffiecadeautjes

Koffiecadeautjes


2013-12-01 14.28.36

 

Periodiek doet meneer verslag van vermeldenswaardige culicadeautjes die hij in zijn postbus treft.

Een maandje geleden verzocht een Duits benaamde, maar Engelse sprekende meneer of Die Andere Meneer eens de koffie van Elqava wilde proberen. Dat wilde De Meneer wel. Die drinkt namelijk graag koffie. Net zoals u waarschijnlijk. Elqava biedt koffieabonnementen. Dat houdt in dat er elke maand drie verschillende soorten koffiebonen worden bezorgd. Noem het een koffie-ECI, of een koffie Food We Love box. Een aardig concept. Meneer houdt van pakjes. Net als u waarschijnlijk.

De koffies worden door het team van Elqava zelf geselecteerd en ergens in de Benelux of Duitsland geroosterd. Elke drie maanden wisselen ze van roosteraar. In geval van de decemberselectie is dit Dinzler Kaffeerösterei. Een Belg denk ik.  De selectie die meneer ontving bestond uit Espresso Venezia Organico, Espressso Verona en Espresso Moda. Meneer haalde zijn molen uit de berging, zijn koffiepotje van het aanrecht, en ging aan de slag.

  • Conclusie 1: wat ruikt versgemalen koffie toch lekker
  • Conclusie 2: wat geeft zelfgemalen koffie toch een teringzooi op je aanrecht
  • Conclusie 3: meneer is niet voor koffieproever in de wieg gelegd. Hij vindt het moeilijk onder woorden te brengen wat hij ruikt, laat staan wat hij proeft. “Hmm, ja, wel lekker.” Zoiets. Bij rode wijn kun je dan altijd nog wat mompelen over rood fruit, tannines en hout. Maar bij koffie?
    • Over de Verona noteerde meneer ‘kruidig, met een hint van kaneel. Beetje zoet. Wat caramel‘. De beschrijving van Elqava leest ‘full, medium-bodied espresso, great creamy character‘. Dan is de beschrijving van meneer toch wat poëtischer.
    • Over de Venezia vond meneer de volgende ochtend in zijn aantekeningen: ‘wat minder geurig dan de Verona. Chocolade‘. (En een telefoonnummer dat bij nabellen niet bleek te kloppen). Wat had meneer moeten proeven: ‘mild and spicy notes ad a hint of bitter sweet CHOCOLATE.’  Meneer is een KOFFIEGENIE!
    • De Moda vond meneer ‘bloemig, zoet en (overmoedig geworden) geurend naar een avond in de Spaanse lente.’ Hij heeft werkelijk geen idee wat hij zegt. Volgens Elqava zou de associatie moeten zijn: ‘strong and earthy, a typical southern Italian coffee with a fantastic crema’. Ha, slechts één land te veel naar het westen.

Eindconclusie: meneer is een koffiegenie/sukkel. Of iets daar tussenin. Lekker vond hij ze in ieder geval alle drie, met veel jonge tannines.

Een Elqava koffieabonnement kost €26 per maand, voor drie zakken bonen. Een eenmalige testbezorging kan ook. Voor een tientje krijg je een proefsetje van zes x 15 gram toegestuurd. Een koffiemolen kun je ook bij ze bestellen. Het aanrecht moet je wel zelf schoonvegen.

+Er zijn nog geen reacties

Laat jouw reactie achter

Geef een reactie