Middennachtelijke garageplop

Middennachtelijke garageplop


cider na 3 maanden op fles

Als precies op het moment dat je de wateetonsmobiel ‘s nachts na een workshop in de garage zet er een kurk van een fles afknalt weet je dat het tijd is om je cider te drinken. Om van de schrik te bekomen, in ieder geval. Je weet ook dat je dat korfje beter had moeten bevestigen. Meneer perste de buitenhuisjeappels in september van 2014, hevelde ze af in oktober en bottelde ze uiteindelijk in december. Nu, 3 maanden later vroeg de cider dus om aandacht. Aan de piep in zijn oren las meneer af dat het eerdere euvel van te weinig carbonisatie (carbonisering?) verholpen was. Aan alle flessen voegde hij bij het bottelen 6 gram suiker toe, een halve theelepel tannine en een frietseltje cidergist. De combinatie van twee keer zoveel suikers als hij gewoon is en dat beetje cidergist had het gewenste hartverzakkende effect.

Bij het bottelen had meneer gemeten dat de pH van gistingsfles 1 rond de 4.5 lag en de ander rond de 4.2. Dat is wat aan de hoge kant, ergens tussen de 3.5 en 4 is beter. Hij voegde wat citroenzuur toe. De smaak werd er niet beter op, dus hij stopte toen de pH 4.0 was geworden. De andere helft van de flessen bottelde hij, bij wijze van test, onaangezuurd (pH=4.2). De zich presenterende fles was van de aangezuurde pH=4.0 variant. Hij was goed te drinken, ietwat troebel, met een fijne bubbel, goede appelsmaak, iets te weinig tannines en prettige restsuikers. Maar, overduidelijk te zuur. Waar ging het mis? Meetfout (nee, pH was nu 4.1). Andere zuren moeten gebruiken?

Nu maar eens wachten tot een 4.2-tje zich aandient.

Wat vooraf ging:

stap 1: verpulpen
stap 2: persen
stap 2: klaren

 

 1. 3
  willem

  andere zuren zou waarschijnlijk veel geholpen hebben. Citroenzuur is een behoorlijk zwak, maar wel driewaardig zuur. Als de PH al tamelijk laag is zorgt een zwak zuur er maar weinig voor dat deze nog lager wordt, er splitsen dan nog maar weinig H+ ionen van het zuur af. Om het zuur te proeven hoeven de ionen niet van het citroenzuur af te splitsen, en doordat citroenzuur een 3-waardig zuur is, smaakt het wel erg zuur. Ook smaken producten met meer (rest-)suiker minder zuur, dus dat zou ook geholpen hebben.

 2. 4
  Henk Verhaar

  Voor een ‘milder zuurtje’ zou ik met melkzuur experimenteren – da’s ook wat je bij wijn op een meer natuurlijke wijze doet als je een malolactische vergisting ‘aanzwengelt’, waarbij het “wrange appelzuur omgezet wordt in het mildere melkzuur” (niet mijn woorden…). Melkzuur is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij de Brouwmarkt.

  Overigens is citroenzuur niet echt een ‘zwak’ zuur. De pKa_1 van citroenzuur is rond de 3.1, waar de pKa van appelzuur 3.5 is, melkzuur ca 3.8, en die van azijnzuur (en vrijwel alle langere alkaanzuren) rond de 4.7. Met citroenzuur wordt het dus wel degelijk al snel een zuur geheel…

Geef een reactie