experimenteerdrift, zelf maken |

Prutsers. Meneer bakt een brood.

welkom aantekeningen handjes in het water ciabatta 'knuffeldeeg' meester Edwin legt nog een keer uit dat we allemaal prutsers zijn 19 bakkers, 19 verschillende broden check dat stokbrood zo mooi manmanman vruchtenbrood

Recent raakte ook meneer getroffen door het broodvirus: zuurdesem, stretch-and-fold, voordeeg, grote gaten, proofing, scoring. Het is magisch, moeilijk, en de manieren waarop het kan mislukken zijn eindeloos. Zijn sneue pogingen, en het feit dat hij meneer is, bleven niet onopgemerkt. Of hij geen interesse had in het meedoen met de broodcursus van TeesT, door Edwin Klaassen van Desemenzo? Vooruit dan maar. En zo stond meneer twee volle maandagen in Vianen met de #handjesinhetdeeg. Nu geeft meneer zelf wel eens een workshop. Wat hij dan vaak terug krijgt is “ik heb je boek ook gelezen, maar door het ook te doen snap ik het pas echt”. Zo is het dus precies. Vrijwel alles wat #bakkertjezelf vertelt staat in zijn boek ‘Ik bak geweldig, jij trouwens ook‘. Maar door het herhaald te krijgen, verkeerd te doen, gecorrigeerd te worden, nogmaals herhaald te krijgen en het dan nogmaals te doen leer je het pas echt. Meneer aantekende zich suf om het ‘s avonds met een kloppende kop van de informatieoverdosis zijn gekriebel op de computer uit te werken. Meneers belangrijkste lessen? Temperatuur. Als je die niet meet op zo’n beetje elk moment van de broodbakcyclus ben je geen brood aan het bakken maar aan het prutsen. En, op stand brengen, er moet spanning op dat deeg. Dat haal je niet uit een boek, maar uit een filmpje op youtube of beter nog, door een cursus te volgen. Een week na de cursus at hij bij vrienden, die al jaren geen brood meer kopen, maar het zelf bakken. Met wisselende resultaten, dat wel. Meneer kon uitleggen dat dat kwam doordat ze de watertemperatuur en deegtemperatuur niet meten, de oventemperatuur te laag was, en ze niet stomen. Dankzij de broodcursus. En het was dankzij die broodcursus, en het gebruik van het woord prutsers, dat hij daar nu niet meer uitgenodigd wordt.

Meneer heeft één exemplaar van Ik bak geweldig.. over. Die geeft hij cadeau aan degene die het lekkerste broodrecept in de commentaarfunctie geeft. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.


0 reacties op “Prutsers. Meneer bakt een brood.
 1. Tja, het lekkerste is een relatief begrip. Ten opzichte van wat? Ik gebruik een recept dat, gezien de moeite die je er voor moet doen, waanzinnig lekker is. Een variant van een no knead recept. Geen gegoochel met loeihete pannen en tussentijds deksels eraf halen, want ik heb gemerkt dat dat geen lor uitmaakt. Bij mij althans.
  Dus: 500 gr bloem, mespunt droge of likje verse gist, 2 theelepels zout, scheutje olijfolie, 300 gram water. Mengen, nacht of zo laten rijzen, gietijzeren braadpannetje (diameter hooguit 23 cm) en deksel invetten, deeg erin gieten, deksel erop, in de oven zetten, oven instellen op minimaal 250 graden, 50 minuten bakken. Hoe meer volkorenmeel, hoe meer water.

 2. Wanneer ze zo’n fantastisch recept kunnen geven, hebben ze mogelijk dat boek al niet meer nodig.
  IK -daarentegen- ben de keuken-kluns bij uitstek, zeker als het op deeg (en beslag) aankomt.
  Zoals te lezen was in: Het monster dat ‘deeg’ heet.
  [http://www.maillard.nl/2012/05/16/het-monster-dat-deeg-heet/]

 3. Een van mijn favoriete recepten is dat voor pretzels. Je moet ze alleen wel op dezelfde dag eten (of niet bestrooien met zout en de dag na het bakken nog even oppiepen in de oven). Eten zoals de Duitsers dat doen, met Weisswurst en zoete mosterd!
  Pretzels
  Voordeeg:
  115 gram bloem
  55 gram water (24 C)
  10 gram 100% desem
  Deeg:
  480 gram bloem
  5 gram instant gist (of 6,5 gram dry active)
  6 gram diastatische moutpoeder (evt. vervangen door 4 gram suiker)
  12 gram zout
  240 gram water (24 C)
  60 gram ongezouten boter
  Het voordeeg 12 uur van tevoren maken. Na 12 uur alle andere ingrediënten mengen en het voordeeg eraan toevoegen. Kneden tot een elastisch deeg ontstaat. Deeg delen in kleine stukken van ongeveer 90 gram, opbollen en 10 minuten laten rusten. Deeg uitrollen tot lange strengen en tot pretzel vormen. 3 uur onafgedekt in de koelkast zetten tot een vel vormt. Na 3 uur elk stukje deeg 20 seconden in een oplossing van 4% NaOH en op een bakplaat leggen. Nu bestrooien met zout en het dikke stuk insnijden. 25 minuten afbakken op 175 graden Celsius.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp