kookbeslommeringen, recept, uit eten |

And if we say "GIN", then you say "TONIC"

2015-08-20 18.49.36 2015-08-20 18.36.32 _95Q2544_95Q2357_95Q2139 2015-08-20 19.46.59

Het is zo hip dat het al bijna weer uit is. Dan heb ik het natuurlijk over gin. En dan te bedenken dat het eigenlijk een soort jenever is. Daar stamt het zelfs vanaf, wat je nog een beetje terughoort in de naam. Je maakt het door gemout graan te vergisten en vervolgens te destilleren. Jeneverbessen geven het de kenmerkende smaak.  And if we say “GIN”, then you say “TONIC”. (Gin? Tonic! Gin? Tonic!) De cocktail werd in de achttiende eeuw geïntroduceerd in het leger van de Britse Oost-Indië Compagnie. Van tonic werd vermoed dat het tegen malaria werkte, wat nog zo blijkt te zijn ook. De stof die aan tonic zijn bittere smaak geeft, kinine, werkt namelijk koortswerend en doodt malariaparasieten. De Britse officieren temperden de bittere smaak van de kinine met een mengsel van water, suiker, limoen en gin. Good times. Het huidige tonicwater wordt met minder kinine gemaakt en is hierdoor minder bitter. In 2004 is onderzocht of je met de hedendaagse gin-tonics nog altijd malaria kunt voorkomen en het advies was om dat maar liever niet te proberen:

“… considerable quantities (500 to 1000ml) of tonic water may, for a short period of time, lead to quinine plasma levels at the lower limit of therapeutic efficacy and may, in fact, cause transitory suppression of parasites”. This method of consumption of quinine was impractical for malaria prophylaxis, as the amount of drug needed “can not be maintained with even large amounts of tonic”. The authors conclude that it is not an effective form of treatment for malaria. (bron: wikipedia)

Met voor de zekerheid een strip malariapillen in zijn zak verscheen meneer vorige week op workshop ‘shaken & koken met gin’, georganiseerd door Groupon en *-restaurant De Posthoorn uit Monnickendam. Onder leiding van chefkok Jeroen Bavelaar en sommelier Edwin van Egmond maakte meneer samen met andere bloggers een menu en twee cocktails. Allen met gin. Groupon en sterrenrestaurants? Meneer was er ook een beetje verbaasd over. Maar het werd hem duidelijk gemaakt dat in deze economisch mindere tijden ook toprestaurants er liever voor kiezen om een volle tent te hebben voor een lagere prijs, dan een lege tent voor de volle mep. Ze zien de samenwerking met Groupon als een vorm van reclame, bij een segment van de bevolking dat normaliter misschien niet snel een sterrenrestaurant zou bezoeken. De Posthoorn doet het dus,  ‘t Schulten Hues in Zutphen doet het, Ron Blaauw doet het en Niven doet het. Chef Jeroen keek er niet ongelukkig bij.
Het koken zelf bestond voornamelijk uit het bij elkaar pleuren van door de keuken voorbereide pakjes en zakjes, en toch wisten meneer en zijn partner voor één avond het nog te verknallen. (Luister, die zakjes leken enorm op elkaar). Maar meneer pikte, naast het open snijden van een plastic zak, wel een aantal kooktechnieken op waar hij binnenkort eens verder mee gaat experimenteren. En de opmaak van zijn bord kon volgens de chef ‘zo op de kaart’. Dat u het weet. Eigenlijk waren de cocktails het tofst. En laat hij die nou net met u mogen delen: Sweet & Sour Gin-Tonic en Bloody Gin-Tonic door Edwin van Egmond. Happy drinking!
(Oh en een hipstertip: tequila, nú mee beginnen).


0 reacties op “And if we say "GIN", then you say "TONIC"
  1. Nou meneer, keek net op damespraatjes, maar hoop dat die tijdelijke mevrouw voor een avond mevrouw meer kleren aan had die avond. Anders kan ik het verwisselen van de zakjes wel begrijpen..

  2. Hi I am so grateful I found your website, I really found you by error,
    while I was searching on Google for something else, Regardless I am here now and would
    just like to say kudos for a marvelous post and
    a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the moment but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal
    more, Please do keep up the excellent jo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
11 sep
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

25 sep
Culicollab: Joël Broekaert & Meneer Wateetons – Instagram live over bonen 20:00 tot 21:00 uur

04 okt
Culicollab: Meneer Wateetons & Robert Verweij: de snelkookpan 20:30 tot 22:00 uur | € 14.99

07 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

11 okt
Live online workshop “azijn maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend