boodschappen, Over Rot |

Je probeert eens wat: Skyr

Skyr skyr

Zeker vier keer zo dik had het kunnen worden, meneers aankomende fermentatieboek; alle Mix and Match experimenten die hij nog had willen doen, de eindeloze reeks gefermenteerde mais- en rijstdranken uit Afrika en Azië die hij had kunnen beschrijven. Alles is fermenteren. Maar met 72.000 woorden is Over Rot zo al bijbelesque genoeg. Dus komt hij af en toe iets tegen dat niet in zijn boek vermeld staat, zelfs in de supermarkt. Zoals Skyr. Dit van oorsprong Ijslandse zuivelproduct (dat nóg oorspronkelijker uit Noorwegen komt) wordt bereid uit magere melk dat na een korte periode van koken (90-95 °C) een uur of 5 fermenteert bij rond de 40°C, waarna het gedurende een etmaal uitlekt. De bacteriën verantwoordelijk voor de verzuring zijn onze yoghurtvrienden Streptococcus salivarius subsp. thermophilus en Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Het uitlekken en het drupje stremsel die Skyr zijn stevigheid geven doet dan weer denken aan de productie van kwark. Er zit vrijwel geen vet in, behoorlijk wat eiwit (12%) en net zo veel suikers als de meeste andere zuivelproducten (3%). Arla verkoopt het in Groot Brittanië, Duitsland en sinds kort staat het dus ook in onze supermarkten. Meneer kocht het bij zijn Jumbo, waar ze alleen de honingversie hadden, maar zag later dat Albert Heijn meerdere soorten verkoopt waaronder naturel. Maar, meneer, vertel vertel: hoe smaakt het?

Meneer noteerde het volgende in zijn opschrijfboekje:

Kwarkdikte. Verder heel mild, weinig zuur. Beetje hangopperig. Voor 0% vet wel behoorlijk vol mondgevoel. Sterke honingsmaak, wat overheersend eigenlijk.  Mwoah.

Al met al vond hij er niet veel aan. Een beetje saai en braaf. Hij blijft hopen dat zijn Jumbo binnenkort Dawadawa verkoopt.

 


0 reacties op “Je probeert eens wat: Skyr
  1. Goedenavond, sinds vandaag ben ik de trotse bezitster van uw boek over rot. Ik ben sinds een jaartje begonnen met thuis kaas en yoghurt maken na al een aantal jaren mijn eigen (desem) brood te bakken.
    Skyr heeft mijn interesse gewekt door zijn lage vetgehalte, al vind ik producten in zijn puurste en volste vorm nog altijd het beste, en hoge eiwitgehalte.
    Nu wil ik zelf graag skyr thuismaken maar kan geen eenduidig recept vinden. Skyr culturen vallen onder de mesofielen culturen en zou dus op kamertemperatuur gemaakt worden echter alle recepten die ik tot op heden via google vind fermenteren 12 tot 24 uur op 43 graden celcius wat verre van kamertemperatuur is.
    Heeft u advies hoe ik het beste Skyr kan maken met bijvoorbeeld een basisrecept? Ik kan beschikken over verse rauwe melk als de standaard supermarkt melk.
    Ik zou enig advies enorm waarderen en dank bij voorbaat voor alle extra kennis die ik mag opdoen met de theorie en adviezen uit uw boek over Rot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermentatie to do list

Check deze handig kaart met bekende fermentaties, gecategoriseerd naar hoofdingrediënt. Welke heb je nog niet geproefd?


Rotzooi festival op 2 en 3 juli (met oa sandor Katz)

Op 2 en 3 juli is de vijfde editie van het ROTZOOI fermentatiefestival, op het Smaakpark in Ede. Met lezingen, workshops, en een markt (en Sandor Katz).

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp