recept, zelf maken |

Suikerstroop en brandende vingers

[Dit stuk verscheen eerder in Elle Eten]

Dat je, koud tien minuten bezig, al de hoofdregel van het werken met suiker vergeet: nooit je vinger in de hete pan gesmolten zoetigheid steken. Om natuurlijk luid krijsend onmiddellijk ook 1-b met voeten te treden: nóóit verkoeling voor die brandende vinger in je mond zoeken.

We proberen keukenstroop te maken (met één hand). Want het is zo gewoon, tegen het banale aan, maar toch zo lekker. Als we het over stroop hebben bedoelen we meestal suikerstroop of schenkstroop, die donkere voor over de pannenkoeken. Keukenstroop of Zeeuwse stroop lijkt daar erg op, maar is wat lichter van kleur en is iets minder uitgesproken van smaak. Het is de basis voor die stroop tussen de wafels. Maar er zijn meer soorten stroop. Als een Vlaming het woord gebruikt bedoelt hij altijd appel- of perenstroop. Daarnaast heb je maple syrup, agave- en palmstroop en zelfs van onze eigen berken kun je in de lente betrekkelijk eenvoudig sap tappen dat zich in laat in koken tot berkenstroop. Keuken- en pannekoekenstroop wordt meestal gemaakt van suikerbieten of -riet, maar zo deelde de behulpzame helpdesk van de Suikerunie mij mee, “om dat thuis te maken is (zonder bieten of riet, MW) eigenlijk niet te doen.” Bij stroop wil je eigenlijk het tegenovergestelde van dat klontje in de koffie, kristalloze suiker. In een ingewikkeld raffinageproces wordt daarom de stroop in meerdere stappen van de suiker afgespoeld: de melasse. De laatste stap is de melasse zoals je die kunt kopen in de gezondheidswinkel. Dropperig en mineralig ruikend en eigenlijk niet echt lekker. Maar misschien wel geschikt voor culinaire reverse enginering? Supermarktsuiker + melasse = stroop? We checken het nog even bij de suikeruinie: “theoretisch kan er een stroop gemaakt van melasse, suikerstroop en glucosestroop, maar in de praktijk zal blijken hoe dit qua smaak overeenkomt met keukenstroop.” Say no more! En zo stonden we even later met 24.000 kilocalorieën bij de kassa van de supermarkt. Dat lowcarb dieet stellen we maar (weer) een weekje uit.

Volgens De Banketbakker van Cees Holtkamp maak je met suiker en circa 35% water en enkele minuten koken een suikerstroop. Keukenstroop bevat minimaal 18% glucose, wat kristallisatie helpt te voorkomen. We brachten dus 85 gram water met 50 gram glucose (druivensuiker, supermarkt) en 200 gram suiker aan de kook. Ruwe rietsuiker, in de hoop dat die meer stropesque smaak zou leveren dan witte suiker. Twee minuten koken bleek, na een kilootje te taaie plakpasta te hebben weggegooid, de juiste consistentie op te leveren. Het meekoken van de melasse deed de smaak ervan volledig teniet (weer een kilo), dus die voegden we na het koken aan de afkoelende stroop toe, ongeveer 25 gram. Een drupje citroensap maakte het af. Althans, af… Het eindresultaat kwam er aardig in de buurt. Dochter Wateetons oordeelde “lekker pap, maar ik wil toch liever mijn eigen stroop “. Ondankbaar kreng. Voor straf kreeg ze die avond een hele suikerbiet bij haar pannenkoeken. Dan doe je het toch lekker zelf.


0 reacties op “Suikerstroop en brandende vingers
  1. Dankjewel voor dit recept! Hier ben ik heel goed mee geholpen. k woon in Indonesië en de keukenstroop is hier niet te koop. Melasse daarentegen is overal te koop en vrij goedkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 mrt
Curaçao – Fermentation for chefs and food professionals (2-days) Meerdere dagen | € 524.95

06 mrt
Curaçao – workshop vegetable fermentation and fermented hotsauces 18:00 tot 22:00 uur | € 155

08 mrt
Curaçao – sausage making workshop 18:00 tot 22:00 uur | € 155

09 mrt
Curaçao – Head to tails workshop 15:00 tot 22:00 uur | € 207

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp