Over Rot |

Zuursalon – kimchi

Meneers eigen kimchi meneers eigen kimchi zuursalon

Mediamatic in Amsterdam organiseert eens in de paar maanden een Zuursalon, waarin fermenteren centraal staat. Gisteren ging het over Kimchi, de hippe Koreaanse pittige gefermenteerde groente. June Park (doe mij zo’n naam), voormalig stagiaire bij Mediamatic, is geen Kimchi-expert maar wel Zuid-Koreaans en dus met kimchi opgegroeid. Met een jaarlijkse inname van 22-36 kilogram per persoon groeit iedereen daar op met kimchi. Er zijn meer dan 200 soorten bekend, wat bij meneer de vraag opriep wat bij zo’n grote verscheidenheid nog de gemeenschappelijke factor is: gefermenteerde groente met rode peper = kimchi. Je kunt het maken met zowel Chinese kool (de standaard) als komkommer, broccoli, sperziebonen of wat dan ook. Dat eet je dan als bijgerecht, zowel vers als gebakken of gekookt, maar ook op een pannenkoek of in de soep en het combineert uitstekend met gesmolten kaas op bijvoorbeeld een kimchi-pizza. We kregen zelfs een kimchi-soepje te proeven gemaakt met 7-up, een klassiek recept van de oma van June. Hoe algemeen het spul is blijkt ook wel uit het feit dat vrijwel elk gezin een dedicated kimchi-koelkast heeft, dat er kinderboeken bestaan waarin kimchi als superheld wordt beschreven, dat als je een beetje brak oogt je te horen krijgt dat je eruit ziet als lenteui-kimchi en waar wij ‘cheeeeese’ zeggen voor de foto, zeggen de Koreanen.. enfin.

Alex Boyce, een Amerikaans-Koreaanse chef (van oa PLLEK in Amsterdam Noord) presenteerde zijn Kimchi startup en liet ons kimchi-oesters proeven en Sebastiaan Hetterschijt van de Arnhemse kimchifoodtruck Uit het Vuistje vertelde over de pH, gezondheid en veiligheid van kimchi vanuit het oogpunt van een voedingstechnoloog. Het was een mooie middag. Uiteraard staat er ook een recept voor kimchi, met duidelijke uitleg over het fermenteren van groente in het algemeen, in Over Rot, dat aankomende woensdag (in hetzelfde Mediamatic) wordt gepresenteerd en daarna voor een ieder te koop is.


0 reacties op “Zuursalon – kimchi
  1. Is de ‘huisgemaakte’ kimchi ook echt (veel) lekkerder dan die ingeblikte spullen die ik bij de toko scoor? Want het huidige verbruik is hier geen 22-36 kg per jaar, maar slechts een pondje per jaar. Dus als het verschil klein is, komt de zuurkoolpot niet op tijd vrij voor gewone zuurkool of rode zuurkool (aanrader!!).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Pekelzout

11 no waste tips voor je fermentatievocht

Gooi je fermentatievocht, of pekel, van je groentefermentatie niet weg. Je kunt er ontzettend veel mee. 11 no waste tips, van ceviche tot pekelzout (+ recept).


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
23 mei
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen

01 jun
Live online workshop vegan yoghurt maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

02 jun
Workshop Kop tot Staart Gans – Op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 99.00

08 jun
Live online workshop wecken en inmaken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

15 jun
Workshop worst maken – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 99.00

22 jun
Live online workshop ‘sous vide koken’ 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

29 jun
Live online workshop sojasaus maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend