Over Rot |

Wateetons Wetenschap: meest wetenschappelijk onderbouwde stuk over gezondheidseffecten van gefermenteerd voedsel dat ik ken

2015-09-01 16.45.27

Science based medicine.com, meneer leest het (serieus) elke avond in bed. Het wordt geschreven door wetenschappers, de toon is prikkelend en de referenties zijn talrijk. Toegegeven, vaak komt hij niet verder dan een half artikel voor hij het niet meer snapt.  Of in slaap valt.

Onlangs stond er een stuk op over het toenemend bewijs dat het eten van gefermenteerd voedsel een positief effect heeft op je gezondheid. Nu vind je dergelijke verhalen al op allerlei plekken in de blogosfeer en in de vele boeken die meneer over fermenteren heeft, maar dit werd geschreven door een microbioloog en gestaafd met 80 wetenschappelijke referenties. Daar hecht meneer toch meer waarde aan dan anekdotische voordelen als “dikker haar (yes!) en “minder last van tegemoetkomende koplampen” door het drinken van komboecha. Meneer blijft onverminderd de mening toegedaan dat je gefermenteerd voedsel vooral eet omdat het zo ontzettend lekker en waanzinnig interessant is om te maken, maar het bewijs voor de gezondheidseffecten neemt zeker toe.


0 reacties op “Wateetons Wetenschap: meest wetenschappelijk onderbouwde stuk over gezondheidseffecten van gefermenteerd voedsel dat ik ken
 1. Late to the party as usual…ik had al op je tweet gereageerd maar dit review nog niet gelezen…inmiddels wel.
  Laat je overigens niet misleiden door het AANTAL referenties, want een deel omvat Koreaanse referenties!! maar verder ben ik het er mee eens dat dit een erg goed onderbouwd review is en dat de studies die in muizen of petrischaaltjes gedaan zijn goed op waarde geschat zijn.
  Met name de studies over welke en hoeveel microorganismen de GI tract overleven zijn erg interessant en die zijn voor een groot deel wel in mensen gedaan.
  Het probleem met dit soort studies is dat een gefermenteerd product enorm heterogeen is (zeker als je het zelf maakt en geen gepasteuriseerde yoghurtjes koopt waar daarna een miljoenmiljard bacteriën van één enkele stam aan toegevoegd is). Ik twijfel eigenlijk helemaal niet aan de positieve effecten die komboecha kan hebben, maar ik vond het ook erg interessant om in Over Rot te lezen dat er zelfs B. antracis in komboechas zijn teruggevonden. De ene komboecha is de andere niet en daardoor maakt het het lastig om de effecten op een goede manier te vergelijken, zeker omdat komboecha ed. nogal uit de alternatieve sfeer komt en de goed uitgevoerde studies veelal gedaan zijn met homogene producten zoals de bovengenoemde yoghurtjes.
  Daarnaast is het gemaakte onderscheid tussen microbiota en microbiome ook erg interessant. Grofweg komt het er op neer dat -net als een kombucha of kimchi- niet elke bacterie van dezelfde familie hetzelfde is en genetisch heel verschillend kan zijn. Dus dat de aan- of afwezigheid ervan nog niet iets hoeft te zeggen over zijn positieve werking. (Vergelijk het met verschillende stammen S. cerevisiae, met de ene maak je liever brood en de andere is meer geschikt voor wijn)
  Maar ik drijf door. In ieder geval bedankt voor het interessante linkje 😉
  /Erik

 2. Op een iets minder serieuze tour: die anekdotes over dikker haar (yes!) zijn ook goud!!
  Niet alleen een verhoogde sexlust, maar ook je “oogpupillen weer zien zonder bril” en “Goede deodorant voor onder de arm”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermentatie to do list

Check deze handig kaart met bekende fermentaties, gecategoriseerd naar hoofdingrediënt. Welke heb je nog niet geproefd?


Rotzooi festival op 2 en 3 juli (met oa sandor Katz)

Op 2 en 3 juli is de vijfde editie van het ROTZOOI fermentatiefestival, op het Smaakpark in Ede. Met lezingen, workshops, en een markt (en Sandor Katz).

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

20 dec
Live online workshop “mozzarella maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

31 jan
Live online workshop “likeuren maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

05 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

14 feb
Culicollab: Christian Weij & Meneer Wateetons – zuurdesembrood 20:00 tot 22:00 uur

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 199
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp