meneer leest een boek |

Meneer leest een boek: Wijn van Nederlandse Bodem

Wijn van NL bodem

Eigenlijk is het een uit de hand gelopen wetenschappelijke publicatie, die eigenlijk berust op een uit de hand gelopen onderzoekje, dat eigenlijk voortkomt uit één skeptische vraag. Een vraag van Nederlands belangrijkste oenoloog Stan Beurskens, een vlotte dertiger met Limburgse tongval en halflang jaren ’00 kapsel. Veel minder oenologisch kun je er niet uit zien. Denk ik. ‘Mineraliteit in wijnen, is dat niet gewoon onzin?’ luidde de vraag. ‘Mineralen kun je namelijk helemaal niet proeven.’ Dus verzon hij een 2015-12-15 22.05.35onderzoekje. Identieke gefabriceerde Nederlandse wijnen van dezelfde druiven met maar één verschil: verbouwd op het löss en kalksteen uit Limburg, of op de rivierklei en de zandgrond van de Achterhoek. Maar de vraag, het onderzoekje en de publicatie liepen een beetje uit de klauwen, TNO raakte betrokken en daar ligt nu, 191 bladzijden dik, Wijn van Nederlandse Bodem.

Het is een boek over Nederlandse Wijn. Met de geschiedenis van de wijnbouw in Nederland, die teruggaat tot zeker de 8e eeuw. Met de nieuwste ontwikkelingen, zoals innovatieve schimmelbestendig rassen als Johanniter en Souvignier Gris die met relatief weinig zon genoegen nemen en met sfeerrapportages van wijngaarden in Nederland waar we er inmiddels ongeveer 200 van hebben en waarvan de kwaliteit, schrijft Harold Habersma in het voorwoord, met het jaar stijgt. En dat klopt, meneer proefde tijdens de boekpresentatie geweldige volwassen witte wijnen van onder andere Wijngaarden Montferland en Hesselink.

Het is ook een boek over Nederlandse Bodem. Heel veel bodem. Met verhandelingen over de ijstijd, 2015-12-15 22.05.44steenafzettingen, potklei, keileem en dekzand en als je alles wilt weten over de relatieve afzettingsdikte van het vroeg-trias en perm onder het Roerdal Slenk in Limburg kom je aan je trekken. Om maar wat te noemen. Een hardcore aardrijkskundeboek en een wijnboek in één, dus. Met zowel sfeerfoto’s van bedauwde druiven als schematische bodemdoorsnedes en taartdiagrammen. Meneer, toch een beetje een science freak, smulde ervan. Hij vraagt zich wel af hoeveel van dat soort freaks er verder rondlopen. Niet zo veel vreest hij. Maar als je zelf een wijngaard wilt beginnen is het een onmisbaar boek.

Oh, en dat onderzoekje waar het mee begon? Bij blind proeven bleken de wijnen nagenoeg identiek. De bodem deed er maar in zeer geringe mate toe. De druif, het gist, de wijnboer, die maken de wijn. Toch een wat teleurstellende conclusie als je net de volgorde van de vijf lagen van podzolgrond uit je hoofd hebt geleerd.

Wijn van Nederlandse Bodem
Geert-Jan Vis
Denise Maljers
Stan Beurskens

Uitgever Terra
192 pagina’s
€24,95
november 2015

Met een voorwoord van Harold Habersma


0 reacties op “Meneer leest een boek: Wijn van Nederlandse Bodem
  1. [quote=meneer wateetons] Meneer, toch een beetje een science freak, smulde ervan. Hij vraagt zich wel af hoeveel van dat soort freaks er verder rondlopen. [\quote]
    Nou in ieder geval die 200 wijnboeren. Plus de hobbyisten die er ook zijn. Wij hadden dit jaar een oogst van 110 kilo most uit eigen achtertuin. Op de zilte zeeklei van Almere. Wij gaan dat boek dus kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Meneer leest een boek: ‘Van aardappel tot zeewier: De kunst van lekker koken’

Recensie: In ‘Van aardappel tot zeewier: De kunst van lekker koken’ ontrafelen Eke Mariën, bekend van Cook en Chemist en Annemarie Coopman, andermaal, de wetenschap achter het koken.


Gratis workshop boek Meneer Wateetons

Tijdelijk gratis online workshop bij aanschaf boek van Meneer Wateetons

Ontvang in de maand december 2021 bij aanschaf van een boek van Meneer Wateetons, niet alleen een handtekening, maar ook een gratis bijpassende online workshop van Meneer zelf!

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

20 dec
Live online workshop “mozzarella maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

31 jan
Live online workshop “likeuren maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

05 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

14 feb
Culicollab: Christian Weij & Meneer Wateetons – zuurdesembrood 20:00 tot 22:00 uur

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 199
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp