meneer leest een boek |

Meneer leest een boek: Wijn van Nederlandse Bodem

Wijn van NL bodem

Eigenlijk is het een uit de hand gelopen wetenschappelijke publicatie, die eigenlijk berust op een uit de hand gelopen onderzoekje, dat eigenlijk voortkomt uit één skeptische vraag. Een vraag van Nederlands belangrijkste oenoloog Stan Beurskens, een vlotte dertiger met Limburgse tongval en halflang jaren ’00 kapsel. Veel minder oenologisch kun je er niet uit zien. Denk ik. ‘Mineraliteit in wijnen, is dat niet gewoon onzin?’ luidde de vraag. ‘Mineralen kun je namelijk helemaal niet proeven.’ Dus verzon hij een 2015-12-15 22.05.35onderzoekje. Identieke gefabriceerde Nederlandse wijnen van dezelfde druiven met maar één verschil: verbouwd op het löss en kalksteen uit Limburg, of op de rivierklei en de zandgrond van de Achterhoek. Maar de vraag, het onderzoekje en de publicatie liepen een beetje uit de klauwen, TNO raakte betrokken en daar ligt nu, 191 bladzijden dik, Wijn van Nederlandse Bodem.

Het is een boek over Nederlandse Wijn. Met de geschiedenis van de wijnbouw in Nederland, die teruggaat tot zeker de 8e eeuw. Met de nieuwste ontwikkelingen, zoals innovatieve schimmelbestendig rassen als Johanniter en Souvignier Gris die met relatief weinig zon genoegen nemen en met sfeerrapportages van wijngaarden in Nederland waar we er inmiddels ongeveer 200 van hebben en waarvan de kwaliteit, schrijft Harold Habersma in het voorwoord, met het jaar stijgt. En dat klopt, meneer proefde tijdens de boekpresentatie geweldige volwassen witte wijnen van onder andere Wijngaarden Montferland en Hesselink.

Het is ook een boek over Nederlandse Bodem. Heel veel bodem. Met verhandelingen over de ijstijd, 2015-12-15 22.05.44steenafzettingen, potklei, keileem en dekzand en als je alles wilt weten over de relatieve afzettingsdikte van het vroeg-trias en perm onder het Roerdal Slenk in Limburg kom je aan je trekken. Om maar wat te noemen. Een hardcore aardrijkskundeboek en een wijnboek in één, dus. Met zowel sfeerfoto’s van bedauwde druiven als schematische bodemdoorsnedes en taartdiagrammen. Meneer, toch een beetje een science freak, smulde ervan. Hij vraagt zich wel af hoeveel van dat soort freaks er verder rondlopen. Niet zo veel vreest hij. Maar als je zelf een wijngaard wilt beginnen is het een onmisbaar boek.

Oh, en dat onderzoekje waar het mee begon? Bij blind proeven bleken de wijnen nagenoeg identiek. De bodem deed er maar in zeer geringe mate toe. De druif, het gist, de wijnboer, die maken de wijn. Toch een wat teleurstellende conclusie als je net de volgorde van de vijf lagen van podzolgrond uit je hoofd hebt geleerd.

Wijn van Nederlandse Bodem
Geert-Jan Vis
Denise Maljers
Stan Beurskens

Uitgever Terra
192 pagina’s
€24,95
november 2015

Met een voorwoord van Harold Habersma


0 reacties op “Meneer leest een boek: Wijn van Nederlandse Bodem
  1. [quote=meneer wateetons] Meneer, toch een beetje een science freak, smulde ervan. Hij vraagt zich wel af hoeveel van dat soort freaks er verder rondlopen. [\quote]
    Nou in ieder geval die 200 wijnboeren. Plus de hobbyisten die er ook zijn. Wij hadden dit jaar een oogst van 110 kilo most uit eigen achtertuin. Op de zilte zeeklei van Almere. Wij gaan dat boek dus kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Gratis workshop boek Meneer Wateetons

Tijdelijk gratis online workshop bij aanschaf boek van Meneer Wateetons

Ontvang in de maand december 2021 bij aanschaf van een boek van Meneer Wateetons, niet alleen een handtekening, maar ook een gratis bijpassende online workshop van Meneer zelf!


nomnomnom dorothy porker recensie

Meneer leest een boek: nomnomnom

Lees de recensie van nomnomnom van Dorothy Porker, door foodwriter Meneer Wateetons. “felle kleuren, volle smaken, vette teksten en compleet unieke -vaak humoristische- foodstyling.”

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
16 sep
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

05 okt
GRATIS live online workshop “grillworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

08 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 179.00

12 okt
Live online workshop “bier brouwen voor beginners” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

26 okt
Live online workshop “‘nduja maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 nov
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

16 nov
GRATIS live online workshop “mexicano’s maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend