Over worst, uit eten, van alles |

Kop tot Staart Lam

Afgelopen zaterdag kwam de nieuwste telg aan de Kop tot Staartboom uit de knop: de Kop tot Staart Lam. Een wolk van een baby! (Ik geloof dat ik een aantal zegswijzen door elkaar heen gebruik, sorry, ‘t is 7:37). Om 14:00 verzamelden de 15 deelnemers bij Hoeve Kindergoed waar jurist annex schapenboer annex cateraar annex locatieverhuurder Hartger van Diest een rondleiding gaf over de boerderij en vertelde dat je met kranten bezorgen ongeveer net zo veel verdient als met het fokken van lammeren. Maar om 5 uur opstaan om een krant in een brievenbus te proppen is een stuk minder bevredigend dan op het zelfde tijdstip een lammetje uit zijn moeder trekken. Een dag eerder waren er drie geboren en de deelnemers mochten er met vochtige ogen een vasthouden.

Maar, daar waren we niet (alleen) voor gekomen. Het volgende lam was iets ouder en iets minder schattig. Een klein jaar, 23 kilo en dood. Henk Schiffmacher, slager te Harderwijk, liet vervolgens in anderhalf uur zien hoe het dode dier vlees werd. Wat een geniale man. Een enorme kennis en kunde en arsenaal aan foute grappen.

Met dit vlees gingen de deelnemers aan de slag: merguez, rillettes (helaas mislukt vanwege te weinig tijd), paté, rollade van de zadel, achterbout op de barbecue, gepelde en gefrituurde lamstestikels, gebakken zwezerik, lamsspareribs, koteletten, cassoulet, ribrollade en shoarma. Heel veel shoarma. Shoarma is voor het lam wat de worst voor het varken is.


0 reacties op “Kop tot Staart Lam
  1. De workshop ‘van kop tot staart lam’ was een geweldige belevenis. Eerst de bezichtiging van de schapenboerderij ( ach, wat zijn ze schattig die lammetjes) en daarna uitleg van de slager. Er lag een heel lam op tafel en onder zijn uitleg en vakmanschap werd het dier in mooie stukken gesneden, die ik herkende van de vitrine bij de Turkse slager. Daarna aan de slag om hier allerlei en zeer gevarieerde gerechten van te maken. Het was een supergezellige dag, niet in het minst door de behulpzaamheid van meneer, de gastvrijheid van de boer en zijn zus die steeds weer met overheerlijke hapjes langs kwam. Tegen de tijd dat het diner op tafel was plofte ik bijna uit elkaar. Ik heb het diner daarom ingepakt en meegenomen, net als nog een portie lamskoteletten om thuis te bereiden. Terug naar huis was duizelden de indrukken door mijn hoofd, maar zat ik intens tevreden achter het stuur. Ik heb nog geprobeerdmijn geliefde lamsballen te serveren, maar ik zat zo ingespannen te kijken naar zijn reactie, dat hij argwaan kreeg en bedankte. Meneer, gastheer en -vrouw en medecursisten bedankt voor deze geweldige dag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

06 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

08 feb
GRATIS live online workshop “kaassoufflés maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

15 feb
Live online workshop “leverworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 mrt
Live online workshop “écht krokante zoete aardappelpatat maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

15 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons & Nils Koster – live online workshop “Goudse kaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 14.99

17 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend