boodschappen, experimenteerdrift, uit eten, zelf maken |

Meneer trapt in een challenge

2016-04-26 12.35.51 2016-05-05 08.16.47 2016-05-05 08.16.44 2016-05-05 08.16.14

En dan sta je opeens met het eerste exemplaar van een boek in je hand. Onvoorbereid. Onterecht ook, omdat jouw bijdrage niet meer dan twee receptjes omvat. Maar ja, Yvette van Boven had een draaidag en Samuel Levie een zieke medewerker. Dan maar de B-garnituur qua culinaire starpower: Meneer Wateetons.

In Restaurant Instock wordt gekookt met de restanten van Albert Heijn. Het brood van gisteren, een partij overgeschoten appels, een product dat uit de schappen verdwijnt of bloemkool die tegen de uiterste verkoopdatum zit. Want, zo vertelde één van de vier oprichters  onlangs in Nrc.next. “…miljarden mensen, die allemaal moeten eten, terwijl een derde van hun voedsel in de productieketen verloren gaat. Als we die verspilling kunnen terugdringen, hoeven we dus minder voedsel te produceren, minder CO2 uit te stoten, minder water en land te gebruiken.” Een lovenswaardig initiatief en een hele uitdaging voor chef Lucas Jeffries die elke dag een nieuwe kaart moet verzinnen. Althans, bijna helemaal nieuw. Met behulp van conserveertechnieken als drogen, pekelen en fermenteren kun je ingrediënten langer houdbaar maken zodat ze ook morgen of volgende week nog op de kaart kunnen.  Daar gaat het zojuist verschenen Instock Cooking kookboek dan ook over: conserveren. Want deze technieken kunnen niet alleen Jeffries maar ook ons helpen om voedsel houdbaar te maken, en dus niet te hoeven weggooien.

Het is een tof kookboek geworden. Strak vormgegeven, met zeven goed uitgewerkte conserveertechnieken, tien tips tegen voedselverspilling en een hoop recepten met ingrediënten die je altijd achterin de voorraadkast of groentela tegenkomt: brood, prei, tomaten, en dergelijke. Instock heeft er een gelijk een challenge aan gekoppeld: een maand lang geen voedsel verspillen.

Dus daar sta je, met het eerste exemplaar van het Instock Cooking kookboek in je hand. Te stamelen. En dan hoor je jezelf tegenover de verzamelde journaille zeggen dat je de verspilde handschoen oppakt en mee doet aan de challenge. Ai. Geen weg terug. Maar eigenlijk wel een goed idee ook. Eén derde van al het geproduceerde voedsel wordt weggegooid, waarvan ongeveer de helft op conto komt van de consument. Meneer is, ondanks zijn voorliefde voor conserveren, geen haar beter. Dat is toch wel een beetje schandalig. Dus vooruit met de geit, deze maand gaat de vuilniszak dicht en de voorraadkast open.

Doen jullie mee? Meneer mag één boek weggeven. Die verloot hij onder degene die toezegt mee te zullen doen. Je hebt mazzel, de challenge begon op 1 mei. Dus nog maar 25 dagen!

Het instock Cooking kookboek

160 pagina’s
Karakter Uitgevers B.V.
Met recepten van Lucas Jeffries (Instock), Samuel Levie, Yvette van Boven, Meneer Wateetons en Pepijn Schmeink.
€19,99


0 reacties op “Meneer trapt in een challenge
  1. Mmm.. Misschien wel dé manier om van de hond geen vuilnisbak te maken.. Of van de kippen van de kippen van de nabijgelegen kinderboerderij. Ik wil dit wel eens proberen!

  2. Ja. Eigenlijk wel een goeie stok achter de deur – want spookte al een tijdje door mijn hoofd. Wel 5 dagen te laat begonnen nu…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
17 jul
Besloten – Wateetons Werkplaats – workshop quiz zomer 2024 20:30 tot 21:30 uur

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

18 sep
Live online workshop “natto maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

16 okt
Live online workshop “rook- en knakworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp