boodschappen, experimenteerdrift, uit eten, zelf maken |

Meneer trapt in een challenge

2016-04-26 12.35.51 2016-05-05 08.16.47 2016-05-05 08.16.44 2016-05-05 08.16.14

En dan sta je opeens met het eerste exemplaar van een boek in je hand. Onvoorbereid. Onterecht ook, omdat jouw bijdrage niet meer dan twee receptjes omvat. Maar ja, Yvette van Boven had een draaidag en Samuel Levie een zieke medewerker. Dan maar de B-garnituur qua culinaire starpower: Meneer Wateetons.

In Restaurant Instock wordt gekookt met de restanten van Albert Heijn. Het brood van gisteren, een partij overgeschoten appels, een product dat uit de schappen verdwijnt of bloemkool die tegen de uiterste verkoopdatum zit. Want, zo vertelde één van de vier oprichters  onlangs in Nrc.next. “…miljarden mensen, die allemaal moeten eten, terwijl een derde van hun voedsel in de productieketen verloren gaat. Als we die verspilling kunnen terugdringen, hoeven we dus minder voedsel te produceren, minder CO2 uit te stoten, minder water en land te gebruiken.” Een lovenswaardig initiatief en een hele uitdaging voor chef Lucas Jeffries die elke dag een nieuwe kaart moet verzinnen. Althans, bijna helemaal nieuw. Met behulp van conserveertechnieken als drogen, pekelen en fermenteren kun je ingrediënten langer houdbaar maken zodat ze ook morgen of volgende week nog op de kaart kunnen.  Daar gaat het zojuist verschenen Instock Cooking kookboek dan ook over: conserveren. Want deze technieken kunnen niet alleen Jeffries maar ook ons helpen om voedsel houdbaar te maken, en dus niet te hoeven weggooien.

Het is een tof kookboek geworden. Strak vormgegeven, met zeven goed uitgewerkte conserveertechnieken, tien tips tegen voedselverspilling en een hoop recepten met ingrediënten die je altijd achterin de voorraadkast of groentela tegenkomt: brood, prei, tomaten, en dergelijke. Instock heeft er een gelijk een challenge aan gekoppeld: een maand lang geen voedsel verspillen.

Dus daar sta je, met het eerste exemplaar van het Instock Cooking kookboek in je hand. Te stamelen. En dan hoor je jezelf tegenover de verzamelde journaille zeggen dat je de verspilde handschoen oppakt en mee doet aan de challenge. Ai. Geen weg terug. Maar eigenlijk wel een goed idee ook. Eén derde van al het geproduceerde voedsel wordt weggegooid, waarvan ongeveer de helft op conto komt van de consument. Meneer is, ondanks zijn voorliefde voor conserveren, geen haar beter. Dat is toch wel een beetje schandalig. Dus vooruit met de geit, deze maand gaat de vuilniszak dicht en de voorraadkast open.

Doen jullie mee? Meneer mag één boek weggeven. Die verloot hij onder degene die toezegt mee te zullen doen. Je hebt mazzel, de challenge begon op 1 mei. Dus nog maar 25 dagen!

Het instock Cooking kookboek

160 pagina’s
Karakter Uitgevers B.V.
Met recepten van Lucas Jeffries (Instock), Samuel Levie, Yvette van Boven, Meneer Wateetons en Pepijn Schmeink.
€19,99


0 reacties op “Meneer trapt in een challenge
 1. Wat goed! Ik doe graag mee! Nog kritischer kijken naar m’n voorraadkast, koelkast en m’n boodschappenlijstje. Zo zonde om die mooie groenten of fruit te vergeten en daarna maar weg te gooien. Daar heeft die kweker z’n best niet voor gedaan. En het is ook wel wat schaamteloos wanneer je weet dat elders in de wereld nog gewoon honger wordt geleden. Dus ja, ik pak ook graag de handschoen op!

 2. Ik doe vanaf 1 mei al mee! Het valt me nog niet zo zwaar, maar dat komt natuurlijk omdat ik op 30 april mijn koelkast nog even heb uitgemest. Dat telt niet. Ik voorzie wel problemen met de paprika die al bruine plekjes begint te krijgen terwijl ik nu twee dagen niet thuis eet. Misschien maar even grillen en bewaren in azijn? Oh, ik schrijft trouwens ook een maand lang elke week een blogpost over deze challenge, op https://kookmetme.wordpress.com/category/een-maand-zonder/.

 3. Nou meneer, met die enorme voorraad met zelfgemaakte spullen gaat u het nog zwaar krijgen. In uw geval kunt het wel op experimenteren gooien denk ik. Die paprika met bruine plekjes van Denise kunt u natuurlijk als “mislukt” expiriment gewoon dumpen in de grijze container.
  Gooi voor zover ik het zelf kan zien vrijwel niets weg. Meeste wat mogelijk is gaat naar de kippen, hoewel dat wel een nieuw overschot oplevert. Uitdelen is de oplossing gebleken.

 4. Ik kijk wel uit. Zulke uitdagingen gaan hard. Oog in oog met je vadsigheid.
  Ook al sterf ik van de honger, mijn kooklust is een onbetrouwbare partner.
  Ga ik een poos alle klunzigheid negeren en experimenteren met drogen in de oven of zoutzuur pekelen.
  Volgt geheid een midweek van luiheid en aversie om wat dan ook aan te pakken.
  Dus hier word wel es wat afgevoerd. Eens glimmende aubergine, veronachtzaamde boterraapjes, zweterige sla…
  Zonder morren gaan ze rimpelen. In taaie stilte doorzakken.
  Wat volgt is het accelereren voor een zoveelste herkansing.
  Of ik tijd en goesting heb om dit parcours onder de loep te trekken?
  Hm. Een handzaam en robuust boek zou kunnen helpen bij de rotklus.
  Maar dan wel een uitgave met flinke houdbaarheidsdatum.

 5. Tof intiatief. Wij zijn zeker van de partij. Gooien weinig weg omdat we een bokashi mestemmer in de tuin hebben die altijd honger heeft maar ook hier beschimmeld wel eens een broodje. Vaker crostini en wentelteefjes dus!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
11 sep
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

25 sep
Culicollab: Joël Broekaert & Meneer Wateetons – Instagram live over bonen 20:00 tot 21:00 uur

04 okt
Culicollab: Meneer Wateetons & Robert Verweij: de snelkookpan 20:30 tot 22:00 uur | € 14.99

07 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

11 okt
Live online workshop “azijn maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend