kookbeslommeringen |

Koksopleiding dag 4: botter bij de cutter

2016-11-03-13-15-37  2016-11-03-14-50-01 2016-11-03-16-23-51 2016-11-03-16-41-30-2

“Ruim die rotzooi eens op, het lijkt hier wel een Chinees restaurant!” Gehaast halen we de uienschillen en halfgevulde plastic bakjes van onze werkbank. En de restanten haar, bloed en lever. Chef Theo van Rensch heeft duidelijk een andere stijl dan vaste docent Jeroen Zwiers. Zijn grappen beter, zijn beoordelingen scherper. De restanten bloed waren van de haas die we eerder die les uit elkaar hadden gehaald. Meneer heeft al heel herkenbare dode dieren in zijn handen gehad, maar het blijft altijd indrukwekkend. Ook de geur trouwens. Hij en zijn niveau 3 collegaleerlingen aan het ROC van Amsterdam leerden tijdens les 4 over de verschillende formaten en de afkomst van de haas, en hoe de versheid te beoordelen. De volgende stap was het villen en verdelen en vliezen. Dat geeft een hoop rotzooi op de werkbank. Laten we zeggen: Chinees restaurant.

De rug braadden we op het karkas. Met het villen en uitbenen heeft meneer wel enige ervaring, maar dat braden was nieuw. Een lastig klusje, want de uitstekende ribbenkast zit een gelijkmatige garing in de weg (dus: arrosseren) en het beoordelen van de cuisson is moeilijk (hoewel deze truc een goed hulpmiddel is). Uiteindelijk kwam de rug toch mooi van het bot. De rest van het bord beoordeelde meneer als matig tot redelijk: geglaceerde worteltjes, geblacheerde boerenkool, een snippertje van een of andere paddenstoel en een pureetje van rammanas. De saus mislukte, maar die konden we lenen van de buren. Van Rensch:”de beste mis en place is een gejatte mis en place“. Voor de aardappelgarnituur had meneer overmoedig een gedroogd aardappelchipje bedacht waarna hij bij de cutter door de chef op de vingers werd getikt. Een culinaire faux pas van jewelste, aardappelen worden in de keukenmachine lijmerig. Dat weet een kind. “Als je nog niet kan koken moet je niet interessant willen doen”, werd hem toegebeten. Terecht natuurlijk. Ah, chef Theo, ik zal je volgende week missen.


0 reacties op “Koksopleiding dag 4: botter bij de cutter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.


Maandag meevaller: kannibalisme vult niet

Je kunt weer zonder angst de straat op, hoor. Na

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

18 apr
Workshop Fermenteren – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 119

24 apr
Live online workshop “balkenbrij, zure zult en hoofdkaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

15 mei
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp