zelf maken |

Koksopleiding dag 8: nou bedankt hè?

2016-12-01-16-08-34 2016-12-01-17-30-21 2016-12-01-17-30-05

Iets met eend, dat was het. Maar het fijne weet meneer niet meer van dag 8 van zijn koksopleiding aan het ROC van Amsterdam. Misschien was het het feit dat hij die week twee maal aan de Elandsstraat vertoefde. Misschien was hij nog onder de indruk van de verootmoedigende ervaring op niveau vier. Of toch het glas wijn na afloop van de les. Wel weet hij dat hij het er zo druk mee had dat hij nauwelijks tijd had om foto’s te maken. De eend bereidden we en coffre, dus ontdaan van vleugeltjes, poten en rug, gebraden op de rest van het karkas. Arosseren dus. Als er één techniek is die meneer erin geramd krijgt is het deze. Daarbij maakten we brioches, van patentbloem (ai) en zonder hem te laten rijzen (oef). Desondanks kwamen ze acceptabel uit de oven. Warm deeg met veel boter en suiker, dat is gelukkig rauw al lekker. Dat gold niet voor meneers eend. Die had nogal forse bloeduitstortingen door de hagel en rook niet zo fris meer. De borst kwam uiteindelijk met een redelijke cuisson op het bord (#arosserenFTW), maar meneer at met lange tanden één stukje, om de rest opzij te schuiven. Gelukkig was er ook eendenlever. Warme brioche en eendenlever maakt een hoop goed, heeft meneer is de loop der jaren ervaren.

Veel bordjes werden door de docent als ‘een beetje te lomp’ beoordeeld. Dat was niet de eerste keer. Meneer opperde hierop een apart lesdag ‘borden opmaken’ te organiseren. Wat is lomp, wat is mooi, welke opmaakvuistregels zijn er? Hij kreeg bijval van zijn collega lomperiken. Chef Jeroen ging er meteen mee aan de slag en de opdracht voor de volgende les was een bord als een ‘tuintje’ op te maken. Zoiets, zeg maar:

  2016-12-01-17-31-17

Niet iedereen was er blij mee. “Nou bedankt hè” kreeg meneer bij vertrek toegesist. “Met je tuintje”.

(luistertip: Damaru & Jan Smit – A Ros Seren Mi Rowsu)


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.


Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
16 sep
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

05 okt
GRATIS live online workshop “grillworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

08 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 179.00

12 okt
Live online workshop “bier brouwen voor beginners” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

26 okt
Live online workshop “‘nduja maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 nov
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

16 nov
GRATIS live online workshop “mexicano’s maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend