Over worst |

Meneer proeft: de Valess Rookworst

2017-01-19-15-45-37

2017-01-19-15-45-592017-01-19-15-58-22 2017-01-19-15-57-43

Periodiek deepthroat meneer een faux worstje. Eens proeven wat de concurrentie er van bakt. Vaak zijn ze bah, soms zijn ze opvallend knap gemaakt. Zijn interesse is voornamelijk technologisch, dus bespaar u zelve de moeite van de obligate ‘waarom moeten vegetariërs zo nodig nepvlees eten’-commentaren. Het assortiment breidt zich gestaag uit.  Ook Valess van Friesland-Campina, die sinds 2005 vleesvervangers maakt op basis van melk, heeft zich aan de worst gewaagd. Rookworst om precies te zijn. Heel verstandig, want zo’n rooksmaakje is makkelijk toe te voegen en samen met een langwerpige vorm en een beetje kleur creëert het al snel een realistische worstervaring. Knap trouwens, vleesstructuur uit melk. Magere melkpoeder geldt als een goed bindmiddel en emulgator en doet in die hoedanigheid prima werk in meneers echte worsten. Los heeft hij er nog niets vleesgelijkends van weten te bouwen. Uit maar liefst uit 59% magere melk bestaat de Valess rookworst. Verder wat olie voor de sappigheid en eiwitpoeder, wat gommetjes en gluten voor de binding. De kleur komt van gefermenteerde rijst. KEV zijn 2,6 g – 8,9 g – 22,3 g per 100 g.

Darmen zijn lastig vegetarisch te kopiëren, zo blijkt bij elke worst die meneer tot nu toe heeft geproefd. De meeste producenten nemen de toevlucht tot een hele gladde en glanzende buitenkant, die visueel de indruk geeft van een darm maar qua mondgevoel niet verschilt van de binnenkant. Dat geldt ook voor de rookworst van Valess. Het ziet eruit als darm, maar je bijt er zonder weerstand doorheen. Alleen bij de worstjes van Dees trof hij een poging tot een echt darm-achtige zakje rondom de vulling. Maar ja, die waren dan weer niet te vreten. Het soort ‘darm’ dat Valess en anderen gebruiken houdt zich niet zo goed bij het bakken. Er ontstaan altijd blazen. De rookworst wordt volgens Valess traditioneel gerookt op beukensnippers. De rookgeur en -smaak zijn voldoende overtuigend. De worst heeft een wat losse, korrelige beet. Iets te luchtig naar meneers smaak, alsof je een hartige maar zachte meringue eet. De worst mist de bite van de winnende concurrenten Goodbite en de Vegetarische slager. Hoewel er ruim 22 gram vet per 100 gram in zit, doet hij niet sappig aan. Eerder droog. De smaak is, zoals meestal, gist-extracterig, maar mede door het rookaroma zeker niet slecht. Kortom, de rookworst van Valess is binnen het vegetarische worst-aanbod een acceptabele middenmoter.

Zelf échte of vegetarische worsten maken? Meneer leert het je graag.


9 reacties op “Meneer proeft: de Valess Rookworst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Hongaarse droge worst

De bekendste Hongaarse droge worsten

Worstmaker Meneer Wateetons beschrijft én proeft de beroemdste Hongaarse droge worst soorten. Van Gyulai, tot Csabai tot Téliszalámi kolbász.


nduja van de xenos

Haast je: ‘nduja is nu te koop bij de Xenos

‘Nduja. We hebben er hier ter plaatse vaker over verhaald. Het is de gedroogde smeerworst uit de krochten van de hel. Een foodhype zelfs. Hij komt uit Calabrië, Italië en is hier en daar te koop bij gespecialiseerde (online) delicatessewinkels. En sinds kort dus ook bij…. de Xenos.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge workshop worst maken 20:30 tot 22:00 uur

02 dec
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend