Over worst |

Meneer proeft: de Valess Rookworst

2017-01-19-15-45-37

2017-01-19-15-45-592017-01-19-15-58-22 2017-01-19-15-57-43

Periodiek deepthroat meneer een faux worstje. Eens proeven wat de concurrentie er van bakt. Vaak zijn ze bah, soms zijn ze opvallend knap gemaakt. Zijn interesse is voornamelijk technologisch, dus bespaar u zelve de moeite van de obligate ‘waarom moeten vegetariërs zo nodig nepvlees eten’-commentaren. Het assortiment breidt zich gestaag uit.  Ook Valess van Friesland-Campina, die sinds 2005 vleesvervangers maakt op basis van melk, heeft zich aan de worst gewaagd. Rookworst om precies te zijn. Heel verstandig, want zo’n rooksmaakje is makkelijk toe te voegen en samen met een langwerpige vorm en een beetje kleur creëert het al snel een realistische worstervaring. Knap trouwens, vleesstructuur uit melk. Magere melkpoeder geldt als een goed bindmiddel en emulgator en doet in die hoedanigheid prima werk in meneers echte worsten. Los heeft hij er nog niets vleesgelijkends van weten te bouwen. Uit maar liefst uit 59% magere melk bestaat de Valess rookworst. Verder wat olie voor de sappigheid en eiwitpoeder, wat gommetjes en gluten voor de binding. De kleur komt van gefermenteerde rijst. KEV zijn 2,6 g – 8,9 g – 22,3 g per 100 g.

Darmen zijn lastig vegetarisch te kopiëren, zo blijkt bij elke worst die meneer tot nu toe heeft geproefd. De meeste producenten nemen de toevlucht tot een hele gladde en glanzende buitenkant, die visueel de indruk geeft van een darm maar qua mondgevoel niet verschilt van de binnenkant. Dat geldt ook voor de rookworst van Valess. Het ziet eruit als darm, maar je bijt er zonder weerstand doorheen. Alleen bij de worstjes van Dees trof hij een poging tot een echt darm-achtige zakje rondom de vulling. Maar ja, die waren dan weer niet te vreten. Het soort ‘darm’ dat Valess en anderen gebruiken houdt zich niet zo goed bij het bakken. Er ontstaan altijd blazen. De rookworst wordt volgens Valess traditioneel gerookt op beukensnippers. De rookgeur en -smaak zijn voldoende overtuigend. De worst heeft een wat losse, korrelige beet. Iets te luchtig naar meneers smaak, alsof je een hartige maar zachte meringue eet. De worst mist de bite van de winnende concurrenten Goodbite en de Vegetarische slager. Hoewel er ruim 22 gram vet per 100 gram in zit, doet hij niet sappig aan. Eerder droog. De smaak is, zoals meestal, gist-extracterig, maar mede door het rookaroma zeker niet slecht. Kortom, de rookworst van Valess is binnen het vegetarische worst-aanbod een acceptabele middenmoter.

Zelf échte of vegetarische worsten maken? Meneer leert het je graag.


9 reacties op “Meneer proeft: de Valess Rookworst
  1. Maar, maar, maar, iedereen die vegetarische rookworsten WIL eten, is toch allergisch voor lactose, gluten en alle E-nummers? 🙁

  2. Ik heb deze net achter de kiezen en vond hem heel erg lekker! Al verschillende vega rookworsten geprobeerd en deze komt het dichtst in de buurt!
    Wel handig, een rook worst kun je beter in warm water bereiden dan bakken in een pan.. Denk dat jouw beleving daardoor iets is verpest.

  3. Het lijkt mij geweldig om mijn eigen vegetarische ( rook)worst te kunnen maken! Als doorgewinterde vega wil ik me liever niet bezig houden met alle dierlijke worsten, dus vandaar mijn vraag; Kan Meneer misschien ook een vega- uitvoering maken van zijn worsten boek? Dat zou Super zijn! Graag hoor ik van u! Arnhemsegroet, kap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Hongaarse droge worst

De bekendste Hongaarse droge worsten

Worstmaker Meneer Wateetons beschrijft én proeft de beroemdste Hongaarse droge worst soorten. Van Gyulai, tot Csabai tot Téliszalámi kolbász.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

18 sep
Live online workshop “natto maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

16 okt
Live online workshop “rook- en knakworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp