Meneer proeft: de Valess Rookworst

Meneer proeft: de Valess Rookworst


2017-01-19-15-45-37

2017-01-19-15-45-592017-01-19-15-58-22 2017-01-19-15-57-43

Periodiek deepthroat meneer een faux worstje. Eens proeven wat de concurrentie er van bakt. Vaak zijn ze bah, soms zijn ze opvallend knap gemaakt. Zijn interesse is voornamelijk technologisch, dus bespaar u zelve de moeite van de obligate ‘waarom moeten vegetariërs zo nodig nepvlees eten’-commentaren. Het assortiment breidt zich gestaag uit.  Ook Valess van Friesland-Campina, die sinds 2005 vleesvervangers maakt op basis van melk, heeft zich aan de worst gewaagd. Rookworst om precies te zijn. Heel verstandig, want zo’n rooksmaakje is makkelijk toe te voegen en samen met een langwerpige vorm en een beetje kleur creëert het al snel een realistische worstervaring. Knap trouwens, vleesstructuur uit melk. Magere melkpoeder geldt als een goed bindmiddel en emulgator en doet in die hoedanigheid prima werk in meneers echte worsten. Los heeft hij er nog niets vleesgelijkends van weten te bouwen. Uit maar liefst uit 59% magere melk bestaat de Valess rookworst. Verder wat olie voor de sappigheid en eiwitpoeder, wat gommetjes en gluten voor de binding. De kleur komt van gefermenteerde rijst. KEV zijn 2,6 g – 8,9 g – 22,3 g per 100 g.

Darmen zijn lastig vegetarisch te kopiëren, zo blijkt bij elke worst die meneer tot nu toe heeft geproefd. De meeste producenten nemen de toevlucht tot een hele gladde en glanzende buitenkant, die visueel de indruk geeft van een darm maar qua mondgevoel niet verschilt van de binnenkant. Dat geldt ook voor de rookworst van Valess. Het ziet eruit als darm, maar je bijt er zonder weerstand doorheen. Alleen bij de worstjes van Dees trof hij een poging tot een echt darm-achtige zakje rondom de vulling. Maar ja, die waren dan weer niet te vreten. Het soort ‘darm’ dat Valess en anderen gebruiken houdt zich niet zo goed bij het bakken. Er ontstaan altijd blazen. De rookworst wordt volgens Valess traditioneel gerookt op beukensnippers. De rookgeur en -smaak zijn voldoende overtuigend. De worst heeft een wat losse, korrelige beet. Iets te luchtig naar meneers smaak, alsof je een hartige maar zachte meringue eet. De worst mist de bite van de winnende concurrenten Goodbite en de Vegetarische slager. Hoewel er ruim 22 gram vet per 100 gram in zit, doet hij niet sappig aan. Eerder droog. De smaak is, zoals meestal, gist-extracterig, maar mede door het rookaroma zeker niet slecht. Kortom, de rookworst van Valess is binnen het vegetarische worst-aanbod een acceptabele middenmoter.

Zelf échte of vegetarische worsten maken? Meneer leert het je graag.

 1. 3
  Car

  Ik heb deze net achter de kiezen en vond hem heel erg lekker! Al verschillende vega rookworsten geprobeerd en deze komt het dichtst in de buurt!

  Wel handig, een rook worst kun je beter in warm water bereiden dan bakken in een pan.. Denk dat jouw beleving daardoor iets is verpest.

 2. 4
  Kap

  Het lijkt mij geweldig om mijn eigen vegetarische ( rook)worst te kunnen maken! Als doorgewinterde vega wil ik me liever niet bezig houden met alle dierlijke worsten, dus vandaar mijn vraag; Kan Meneer misschien ook een vega- uitvoering maken van zijn worsten boek? Dat zou Super zijn! Graag hoor ik van u! Arnhemsegroet, kap

 3. 6
  "Ik wil voor de trein springen" Meneer Wateetons proeft drie vegetarische rookworsten | Wateetons

  […] Zowel Unox als de Vegetarische slager brachten binnen een kort tijdsbestek een vegetarische rookworst op de markt. Veel jubelverhalen online, vooral van zichzelf en van gesponsorde happy healthy blogchicks. De Volkskrant was minder positief, vernietigend zo u wilt. Uw worstoloog en ongesponsorde happy healthy blogmeneer die niet per se negatief staat ten opzichte van vleesvervangers kocht ze allebei, samen met de al langer op de markt zijnde Valess rookworst (die hij al eens eerder beoordeelde). […]

 4. 7
  “IK WIL VOOR DE TREIN SPRINGEN” MENEER WATEETONS PROEFT DRIE VEGETARISCHE ROOKWORSTEN – Worstlog

  […] Zowel Unox als de Vegetarische slager brachten binnen een kort tijdsbestek een vegetarische rookworst op de markt. Veel jubelverhalen online, vooral van zichzelf en van gesponsorde happy healthy blogchicks. De Volkskrant was minder positief, vernietigend zo u wilt. Uw worstoloog en ongesponsorde happy healthy blogmeneer die niet per se negatief staat ten opzichte van vleesvervangers kocht ze allebei, samen met de al langer op de markt zijnde Valess rookworst (die hij al eens eerder beoordeelde). […]

 5. 9
  "Ik wil voor de trein springen" Meneer Wateetons proeft drie vegetarische rookworsten - Wateetons

  […] Zowel Unox als de Vegetarische slager brachten binnen een kort tijdsbestek een vegetarische rookworst op de markt. Veel jubelverhalen online, vooral van zichzelf en van gesponsorde happy healthy blogchicks. De Volkskrant was minder positief, vernietigend zo u wilt. Uw worstoloog en ongesponsorde happy healthy blogmeneer die niet per se negatief staat ten opzichte van vleesvervangers kocht ze allebei, samen met de al langer op de markt zijnde Valess rookworst (die hij al eens eerder beoordeelde). […]

Geef een reactie