Over Drank |

Over Schiedam, jenever en gratis kaarten

2017-02-24-15-45-56

We kennen elkaar nu al wat langer, tijd voor een ontboezeming. Hoewel meneer al weer meer dan 20 jaar in de hoofdstad resideert, is hij een geboren en getogen Schiedammer.

Halverwege de 19e eeuw stond deze stad in Zuid-Holland bekend als Zwart Nazareth. Die naam dankte hij aan de enorme vervuiling van de ruim vierhonderd met steenkool gestookte jeneverbranderijen en de glasfabriek, het alcoholisme, de open riolen en cholera-epidemieën. Die epidemieën waren in mijn jeugd gelukkig wel weer voorbij en ook van de branderijen resteerde slechts een handjevol. Precies genoeg voor een jaarlijks terugkerend vakantiebaantje: samen met andere pubers flessen drank inpakken. Nog een ontboezeming dan maar, het is misschien wel eens gebeurd dat er een fles kapot viel. Meestal rond de theepauze en opvallend vaak precies op de hals. Dat betrof dan meestal perenlikeur, of iets blauws ofzo. Wat altijd heel bleef was de jenever. Want jenever was voor ouwe lullen. Maar tijden veranderen. Meneer spreekt alleen nog met een Schiedams accent als hij gedronken heeft en dat geldt ook voor het laten vallen voor flessen. En jenever is gewoon een prachtproduct. Hij kan er boeken over vullen.

Welke stad is beter geschikt om het nationaal Jenevermuseum te huisvesten dan Schiedam. Momenteel draait nog een kleine twee weken de tentoonstelling ‘het Begin van Gin’. Want u weet het hè, de hippe drank is van oorsprong eigenlijk een nagemaakte genever, wat je nog terughoort in de naam.

Meneer was er vorige week voor een bezoek aan de tentoonstelling, een proeverij en een rondleiding door de nog altijd actieve branderij. Daar wordt elke week volgens een 17e eeuws recept rogge- en gerstenmout gemaischt en in drie stappen verstookt tot 850 liter jenever van 60%. Niks jong of oud of zelfs maar korenwijn, gewoon 100% graanjenever. Meneer sprak met de enthousiaste stokers, pensionado’s met een passie: vol anekdotes over de geschiedenis van het stoken, zoals de kenmerkende bouw van stokerijen (altijd twee ramen aan de ene kant van de deur, en één raam aan de andere kant), de kanaries die de koolstofmonoxide detecteerden, de kinderen die de aangekoekte stookketels moesten schoonmaken (zonder dat deze daarvoor uit bedrijf werden genomen) en het feit dat de vruchtbaarheid van het Westland te danken is aan de mest van het vee dat gevoerd werd met de bostel uit de branderijen.

Zo geïntrigeerd was hij aan het luisteren (en aan het proeven) dat hij vergat de tentoonstelling waarvoor hij gekomen was te bezoeken. Lekker bezig, meneer. Meneer mag twee kaarten weggeven voor de tentoonstelling ‘Het Begin van Gin’. Het enige dat je hoeft te doen is reageren op deze post, hetzij alhier op wateetons.com of op facebook of twitter.

Ga dan vooral níet op dinsdag, vrijdag en zaterdag want dan is de stokerij in werking en voor je het weet hang ook jij alleen maar aan de lippen van de stokers.

Het begin van Gin
t/m 19 maart 2017
Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Lange Haven 74-76
3111 CH Schiedam
T 010-2469676
E info@jenevermuseum.nl

 

 


0 reacties op “Over Schiedam, jenever en gratis kaarten
  1. Altijd mooi die oude ambachten. Zou er graag een keer naar toe gaan.
    ( meneer is eigenlijk een beetje een Rotterdammert)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

unemployedwineguy

It taste like casual cruelty of the universe

Tja, als sommelier heb je ook niet veel te doen natuurlijk. Deze Amerikaan begon daarom een youtubekanaal genaamd ‘unemployed wineguy’ waarop hij dranken proeft die hij normaal niet snel zou adviseren als begeleiders van tong of fois gras, zoals Jägermeister, Mike’s hard Lemonade, of recent ‘Everclear’ bestaande uit 95% alcohol.


gratis workshop bij aanschaf boeken

Tijdelijk gratis workshops

Ontvang in de maand december bij aanschaf van een boek van Meneer Wateetons, niet alleen een handtekening, maar ook een gratis online workshop van Meneer zelf!

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

20 dec
Live online workshop “mozzarella maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

31 jan
Live online workshop “likeuren maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

05 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

14 feb
Culicollab: Christian Weij & Meneer Wateetons – zuurdesembrood 20:00 tot 22:00 uur

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 199
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp