Eerste workshop bier brouwen voor beginners

Eerste workshop bier brouwen voor beginners


Deze diashow vereist JavaScript.

Toegegeven, het zijn niet de fraaiste foto’s, maar ze geven wel mooi weer wat een fijn vertrouwde wateetons-chaos het was tijdens de eerste workshop bier brouwen voor beginners.

De deelnemers werden zonder verdere uitleg aan het werk gezet: maischen met die hap. Pas toen ze de gewenste temperatuur stabiel hadden gekregen begon meneer Wateetons met de uitleg over wat ze nu eigenlijk aan het doen waren, en nog gingen doen: mouten, schroten, maischen, uitlekken, koken, hoppen, terugkoelen en vergisten. Bier maken, zeg maar. Flip-over erbij en ook een beetje aandacht als het kan. Wat heel niet mee bleek te vallen als je ook de temperatuur van je maisch in de gaten moet houden. Het waren lieverds, maar alles clichés over mannen en twee dingen tegelijk bleken waar. Tussen de bedrijven door liet meneer ze rookbier, een IPA en een Tropische pieperbiertje proeven. Zijn flesjes wietbier liet hij maar dicht. Hij had zo al genoeg moeite de aandacht erbij te houden.

Na het uitknijpen – filteren en spoelen is zo 2002- knalden de deelnemers de inductieplaten op maximum en gingen aan de heerlijke kip-in-bier van Boergondineren terwijl ze ondertussen één oog op hun hop-schema en timer hielden.

Over het terugkoelen had meneer zich de meeste zorgen gemaakt. Zes koelspiralen heeft hij niet, dus hij probeerde het met 20 kilo ijs en een badkuip. Die heeft hij dan weer wel. Wat blijkt, als je eenmaal met 18 man gezamenlijk met je jerrycannetje in een badkuip hebt geroerd ben je elke schaamte voorbij én is je bier binnen een kwartier van 100 naar 20 graden teruggekoeld. Daarna stuurde meneer de vers geboren biermakers, met hun anderhalve liter jongbier en waterslot de wijde wereld in. Die redden zich wel.

Ook leren bier maken? De eerstvolgende workshop in juni is vol, maar hou de workshopagenda in de gaten, verderop in het jaar zullen we er zeker nog meer organiseren. Of koop gewoon Over Drank en ga zelf aan de slag. Daar staat het allemaal in. De badkuip moet je zelf even regelen.

 1. 3
  reactie via Facebook

  Bedankt voor deze workshop, leuk, gezellig, lekker en heel leerzaam. Bier staat al te pruttelen, ben benieuwd naar het resultaat

 2. 4
  Erik

  Ik vind dat koelen in die ijsbak er verrassend efficient uit zien. Schepje gist erbij en je kan mooi ff schudden met de dop er weer op.
  En min een paar centimeter prut kun je uit anderhalve liter precies drie Grolsch beugelflessen halen.
  Ziet er uit als een toffe workshop!

Geef een reactie