Over Drank |

Eerste workshop bier brouwen voor beginners

Toegegeven, het zijn niet de fraaiste foto’s, maar ze geven wel mooi weer wat een fijn vertrouwde wateetons-chaos het was tijdens de eerste workshop bier brouwen voor beginners.

De deelnemers werden zonder verdere uitleg aan het werk gezet: maischen met die hap. Pas toen ze de gewenste temperatuur stabiel hadden gekregen begon meneer Wateetons met de uitleg over wat ze nu eigenlijk aan het doen waren, en nog gingen doen: mouten, schroten, maischen, uitlekken, koken, hoppen, terugkoelen en vergisten. Bier maken, zeg maar. Flip-over erbij en ook een beetje aandacht als het kan. Wat heel niet mee bleek te vallen als je ook de temperatuur van je maisch in de gaten moet houden. Het waren lieverds, maar alles clichés over mannen en twee dingen tegelijk bleken waar. Tussen de bedrijven door liet meneer ze rookbier, een IPA en een Tropische pieperbiertje proeven. Zijn flesjes wietbier liet hij maar dicht. Hij had zo al genoeg moeite de aandacht erbij te houden.

Na het uitknijpen – filteren en spoelen is zo 2002- knalden de deelnemers de inductieplaten op maximum en gingen aan de heerlijke kip-in-bier van Boergondineren terwijl ze ondertussen één oog op hun hop-schema en timer hielden.

Over het terugkoelen had meneer zich de meeste zorgen gemaakt. Zes koelspiralen heeft hij niet, dus hij probeerde het met 20 kilo ijs en een badkuip. Die heeft hij dan weer wel. Wat blijkt, als je eenmaal met 18 man gezamenlijk met je jerrycannetje in een badkuip hebt geroerd ben je elke schaamte voorbij én is je bier binnen een kwartier van 100 naar 20 graden teruggekoeld. Daarna stuurde meneer de vers geboren biermakers, met hun anderhalve liter jongbier en waterslot de wijde wereld in. Die redden zich wel.

Ook leren bier maken? De eerstvolgende workshop in juni is vol, maar hou de workshopagenda in de gaten, verderop in het jaar zullen we er zeker nog meer organiseren. Of koop gewoon Over Drank en ga zelf aan de slag. Daar staat het allemaal in. De badkuip moet je zelf even regelen.


0 reacties op “Eerste workshop bier brouwen voor beginners
  1. Bedankt voor deze workshop, leuk, gezellig, lekker en heel leerzaam. Bier staat al te pruttelen, ben benieuwd naar het resultaat

  2. Ik vind dat koelen in die ijsbak er verrassend efficient uit zien. Schepje gist erbij en je kan mooi ff schudden met de dop er weer op.
    En min een paar centimeter prut kun je uit anderhalve liter precies drie Grolsch beugelflessen halen.
    Ziet er uit als een toffe workshop!

  3. Ja, het ging verbazingwekkend goed. En inderdaad, drie mooie flessen Grolsch. Of twee doordrinkflessen van 75 cc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

unemployedwineguy

It taste like casual cruelty of the universe

Tja, als sommelier heb je ook niet veel te doen natuurlijk. Deze Amerikaan begon daarom een youtubekanaal genaamd ‘unemployed wineguy’ waarop hij dranken proeft die hij normaal niet snel zou adviseren als begeleiders van tong of fois gras, zoals Jägermeister, Mike’s hard Lemonade, of recent ‘Everclear’ bestaande uit 95% alcohol.


gratis workshop bij aanschaf boeken

Tijdelijk gratis workshops

Ontvang in de maand december bij aanschaf van een boek van Meneer Wateetons, niet alleen een handtekening, maar ook een gratis online workshop van Meneer zelf!

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

18 sep
Live online workshop “natto maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

16 okt
Live online workshop “rook- en knakworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp