boodschappen, recept |

Mis-pero

Meneer is in zuid-Spanje, op de berg waar hij al jaren komt en waaraan hij zelfs een latei, een bijna waterpas betonnen vloertje en heel veel vlekken op het plafond heeft bijgedragen. Hij is een gever. Dat geldt ook voor de boeren in de vallei. Dozen met sinaasappels, avocado en mango’s worden er jaarlijks de berg op gebracht. Dit maal stond er een kistje nispero’s klaar. Mispels, wist meneer direct. Hij had ze onlangs toevallig bij zijn rare-dingen-toko in Amsterdam gekocht en door de yoghurt gehakt. Mildzoete vruchtjes, met een paar enorme pitten en een nogal taaie huid. Abrikozen met minder wolletje en smaak. Maar meneer had het mis:

De loquat (Eriobotrya japonica), Japanse (wol)mispel of neffel is een bekende vrucht uit de rozenfamilie. De plant staat in het Spaans bekend als nísperero del Japón en de vrucht als níspero japonés

De eivormige, oranje vrucht is 3-8 x 2-5 cm groot. Onder de oranje schil zit het zeer sappige, aromatische, zoetzure vruchtvlees, wat enigszins doet denken aan abrikoos. De vrucht bevat één tot tien (meestal twee tot vijf) tot 2 cm grote, ovale, afgeplatte, bruine zaden. De vruchten kunnen uit de hand gegeten worden of worden verwerkt tot fruitsalades, vruchtensappen, compote, consumptie-ijs en jam. Ook worden de vruchten onder andere in China en Taiwan ingeblikt. De loquat kan ook in het Nederlandse en Belgische gematigd zeeklimaat overleven, de plant zal echter zelden in bloei komen. De vrucht wordt hier op de markt aangeboden, maar vaak onder de foutieve benaming mispel, wat de vrucht is van Mespilus germanicus, een verwante soort.


Mea culpa, meneer weet niet alles. Wat hij er verder mee moest trouwens ook niet. Google.es to the rescuos. Daar trof hij een recept voor een gazpacho van nispero.

per persoon

  • 10 nispero’s
  • Een half teentje knoflook
  • Een beetje zout
  • Een eetlepel goede Spaanse olijfolie
  • Optioneel een drupje van enig zuur


Bereiding

Kook de nispero’s ongeveer 5 minuten

  1. Laat afkoelen
  2. Pel ze
  3. Verwijder het vruchtvlees. Na 40 stuks concludeerde meneer dat het wegsnijden van het vruchtvlees het beste werkt. Je hebt iets meer verlies, maar ook iets minder chagrijn.
  4. Pureer met de knoflook en zout en zuur naar smaak
  5. Serveer met de olijfolie er overheen gesprenkeld.

0 reacties op “Mis-pero

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
02 jun
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

07 jun
Live online workshop “warm en koud roken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

05 jul
Live online workshop “fried chicken maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 sep
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

11 okt
Live online workshop “azijn maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend