meneer leest een boek, van alles |

Meneer leest een boek – Ode aan de E-nummers

“Wat goed voelt, is het niet altijd.” en “met sentiment en romantiek kun je geen miljarden mensen voeden”. Treffende uitspraken die de inhoud van ‘Ode aan de E-nummers‘ goed weergeven. De auteur zet in haar boek veel vraagtekens bij geruststellende voedsel- en gezondheidsvanzelfsprekendheden, steeds ondersteund door onderzoek. Natuurlijk, een verse bedauwde komkommer ziet er natuurlijker en ‘echter’ uit dan een met zo’n condoompje erom. Bovendien, plastic. Maar die laatste blijf wel veel langer vers en hoeft dus minder snel weggegooid te worden. Wat is erger, meer plastic of meer foodwaste? Diepvriesgroente en conserven zijn vrijwel identiek in voedinsgwaarde aan verse groente, maar ook weer langer houdbaar. Wat is dan beter? Kunstmest heeft ontegenzeggelijk nadelen, maar heeft miljarden levens gered of in ieder geval gefaciliteerd. Sommige natuurlijke kleurstoffen zijn ongezonder dan synthetische. Er is geen bewijs dat zelf koken beter is voor je gezondheid of levensgeluk dan een paar zakjes voorgesneden groenten bij ekaar pleuren. Selderijsap in je droge worst klinkt gezond en natuurlijk, maar het is gewoon verborgen ‘clean label’ nitriet. Elke groente die je koopt, hoe biologisch en onbespoten ook is door mensenhanden in elkaar geknutseld. Er is niets natuurlijks aan.

Kortom, wat goed voelt en klinkt is dat niet per se. Of het is in ieder geval complexer. De wereld is ingewikkeld, wetenschap is ingewikkeld, en we laten ons voor de mal houden met buzztermen als natuurlijk, vers, puur, zonder kunstmatige toevoegingen. Onderzoeker en microbioloog Rosanne Hertzberger schrijft scherp, uitdagend (zie ook de titel) en vaak spottend over ‘kruidenvrouwtjes en toverkollen’. Maar ook persoonlijk. Het lot van de mensheid en de wereld gaat haar aan het hart. Niet e-nummers, aspartaam en gentech zijn het gevaar, maar te veel vet, zout en suiker en vooral te veel productie en uitstoot. Ze stelt zich (soms) kwetsbaar op, ze pretendeert – al haar spot over de e-gekkies en foodies ten spijt – ook niet de ultieme waarheid in pacht te hebben. De wereld is complex.

Meneer -e-nummerlover sinds jaar en dag- heeft het boek met veel interesse gelezen. Veel wist hij al. Veel was nieuw. Vaak was hij het eens. Soms ook niet. Zo houdt ze echt niet van koken of zelfs maar van lekker eten. Aanmaaktomatensaus uit een zakje staat voor haar gelijk aan een gemaakt van echte tomaten – maar dan handiger en sneller- . Ze jubelt over lightroom die ‘bijna even lekker smaakt’ als echte werk. En ze schrijft terloops in een boek dat leest als een lofzang op wetenschap, feiten en technologie dat ze geen schaaldieren eet. Om religieuze redenen.

Rosanne Hertzberger was trouwens te gast bij Zomergasten. Meneer heeft niet gekeken (hij heeft welgeteld ooit een aflevering van het programma gezien) maar het scheen interessant te zijn.

 

ps. Meneer leest wel eens vaker (kook)boeken. Ook een ter recensie opsturen? Hiero, yo.


0 reacties op “Meneer leest een boek – Ode aan de E-nummers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


nomnomnom dorothy porker recensie

Meneer leest een boek: nomnomnom

Lees de recensie van nomnomnom van Dorothy Porker, door foodwriter Meneer Wateetons. “felle kleuren, volle smaken, vette teksten en compleet unieke -vaak humoristische- foodstyling.”

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge worst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 dec
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop ‘camembert en brie’ maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

10 dec
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – december 2021 Meerdere dagen

15 dec
Live online workshop pâté en croûte maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

22 dec
Live online workshop charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

14 jan
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – januari 2022 Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend