Meneer leest een boek – Ode aan de E-nummers

Meneer leest een boek – Ode aan de E-nummers


“Wat goed voelt, is het niet altijd.” en “met sentiment en romantiek kun je geen miljarden mensen voeden”. Treffende uitspraken die de inhoud van ‘Ode aan de E-nummers‘ goed weergeven. De auteur zet in haar boek veel vraagtekens bij geruststellende voedsel- en gezondheidsvanzelfsprekendheden, steeds ondersteund door onderzoek. Natuurlijk, een verse bedauwde komkommer ziet er natuurlijker en ‘echter’ uit dan een met zo’n condoompje erom. Bovendien, plastic. Maar die laatste blijf wel veel langer vers en hoeft dus minder snel weggegooid te worden. Wat is erger, meer plastic of meer foodwaste? Diepvriesgroente en conserven zijn vrijwel identiek in voedinsgwaarde aan verse groente, maar ook weer langer houdbaar. Wat is dan beter? Kunstmest heeft ontegenzeggelijk nadelen, maar heeft miljarden levens gered of in ieder geval gefaciliteerd. Sommige natuurlijke kleurstoffen zijn ongezonder dan synthetische. Er is geen bewijs dat zelf koken beter is voor je gezondheid of levensgeluk dan een paar zakjes voorgesneden groenten bij ekaar pleuren. Selderijsap in je droge worst klinkt gezond en natuurlijk, maar het is gewoon verborgen ‘clean label’ nitriet. Elke groente die je koopt, hoe biologisch en onbespoten ook is door mensenhanden in elkaar geknutseld. Er is niets natuurlijks aan.

Kortom, wat goed voelt en klinkt is dat niet per se. Of het is in ieder geval complexer. De wereld is ingewikkeld, wetenschap is ingewikkeld, en we laten ons voor de mal houden met buzztermen als natuurlijk, vers, puur, zonder kunstmatige toevoegingen. Onderzoeker en microbioloog Rosanne Hertzberger schrijft scherp, uitdagend (zie ook de titel) en vaak spottend over ‘kruidenvrouwtjes en toverkollen’. Maar ook persoonlijk. Het lot van de mensheid en de wereld gaat haar aan het hart. Niet e-nummers, aspartaam en gentech zijn het gevaar, maar te veel vet, zout en suiker en vooral te veel productie en uitstoot. Ze stelt zich (soms) kwetsbaar op, ze pretendeert – al haar spot over de e-gekkies en foodies ten spijt – ook niet de ultieme waarheid in pacht te hebben. De wereld is complex.

Meneer -e-nummerlover sinds jaar en dag- heeft het boek met veel interesse gelezen. Veel wist hij al. Veel was nieuw. Vaak was hij het eens. Soms ook niet. Zo houdt ze echt niet van koken of zelfs maar van lekker eten. Aanmaaktomatensaus uit een zakje staat voor haar gelijk aan een gemaakt van echte tomaten – maar dan handiger en sneller- . Ze jubelt over lightroom die ‘bijna even lekker smaakt’ als echte werk. En ze schrijft terloops in een boek dat leest als een lofzang op wetenschap, feiten en technologie dat ze geen schaaldieren eet. Om religieuze redenen.

Rosanne Hertzberger was trouwens te gast bij Zomergasten. Meneer heeft niet gekeken (hij heeft welgeteld ooit een aflevering van het programma gezien) maar het scheen interessant te zijn.

 

ps. Meneer leest wel eens vaker (kook)boeken. Ook een ter recensie opsturen? Hiero, yo.

 1. 5
  reactie via Facebook

  Sommige websites werken ook zo mee aan de hysterie rond e-nummers. Even een citaat: “gematigd-e-nummerE160a, ook wel Caroteen en Betacaroteen, is geen goed en geen slecht e-nummer. Het is een plantaardige of synthetische kleurstof. De herkomst van de kleurstof is vaak onduidelijk en aangezien de synthetische kleurstof schadelijk is, is het belangrijk deze ook zoveel mogelijk te vermijden.” We hebben het voor alle duidelijkheid over de stof die worteltjes van nature oranje maakt.

 2. 6
  Servaes Familytree

  Sommige websites werken ook zo mee aan de hysterie rond e-nummers. Even een citaat: “gematigd-e-nummerE160a, ook wel Caroteen en Betacaroteen, is geen goed en geen slecht e-nummer. Het is een plantaardige of synthetische kleurstof. De herkomst van de kleurstof is vaak onduidelijk en aangezien de synthetische kleurstof schadelijk is, is het belangrijk deze ook zoveel mogelijk te vermijden.” We hebben het voor alle duidelijkheid over de stof die worteltjes van nature oranje maakt.

 3. 9
  Erik

  Ik ben het wel eens met dat laatste punt, het is echt een gemiste kans dat ze zo achteloos over koken en voedsel schrijft. Voor mij als liefhebber van goed eten en koken verliest ze daardoor autoriteit.

  Als ik “all-organic” groentenchefs hoor praten over hun afkeer voor E-nummers denk ik óók dat ze erg kortzichtig zijn.
  Nu lees ik een boek van iemand die zich wel in die materie heeft verdiept maar klaarblijkelijk op een dieet van ramen en magnetronmaaltijden leeft. Dat geeft ook niet echt de indruk dat zij wel een genuanceerde afweging over de voors en tegens kan maken.

 4. 10
  Jan

  E-nummers is wel het nieuwe in 2017. Ik zie en lees het steeds meer, terwijl wij er al jaren op leven.
  Je komt het overal wel tegen dus ik denk niet dat je het tegen kan houden…. maar (zoals hierboven beschreven) is het wel echt zo slecht? Over alles valt wel iets te zeggen dat slecht is, google maar een beetje rond.
  Maar voor de geintresseerden heb ik hier nog wel een boek over koken zonder E-nummers:
  http://www.paypro.nl/producten/Koken_zonder_E-nummers/15670/63304

Geef een reactie